Geç baba olmak neden riskli?

İleri yaşta baba olanların çocuklarında şizofreni ve otizmin genç baba olanlara göre daha fazla olduğunu gösteren araştırmalara dikkat çeken uzmanlar, 'baba olmak için geç kalmayın' önerisinde bulunuyor.

Geç baba olmak neden riskli?
Geç baba olmak neden riskli?
GİRİŞ 01.04.2013 14:23 GÜNCELLEME 01.04.2013 14:23

Annelik yaşının artması çocuk sahibi olmayı güçleştirdiği gibi bazı sakıncalara da yol açtığı biliniyor. Aynı durum babalık yaşı için de geçerli. İleri yaşlarda baba olmanın sakıncalarına dikkat çeken Tüp Bebek Uzmanı Dr. Elif Ergin, ileri yaştaki baba adaylarının çocuklarında şizofreni ve otizmin genç baba adaylarına oranla daha fazla olduğunu savunan araştırmalar olduğunu söyledi.

Dr. Ergin, "Bazı araştırmalar 35 yaş ve üzerindeki baba adaylarının çocuk sahibi olma olasılıklarının azalmaya başladığını göstermektedir" dedi.

Ergin, babalık yaşının artmasının yarattığı ilk problemlerden birinin hamile kalınma oranı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Fransa'da yapılan 17000 aşılama tedavisi incelendiğinde, 45 yaş üzeri erkek hastaların bulunduğu grupta gebelik oranlarının 30 yaş altındaki gruptan daha düşük olduğu görülmüştür. Erkek infertilitesinin ilerleyen yaşlarda çok daha sık görülmesi, aynı zamanda sperm kalitesindeki düşüş, ilerleyen yaşta babalık oranlarında önemli bir düşüşe yol açıyor."

Sadece doğum oranları üzerinde değil aynı zamanda sağlık açısından da baba adayının yaşının ileri olmasının risk taşıdığını savunan araştırmaların da yayınlandığını anlatan Dr. Elif Ergin, şunları söyledi: "Son zamanlara kadar baba adaylarının yaşlarının, çiftlerin çocuk sahibi olmalarını olumsuz etkilediğine dair kabul edilen kesin sınırlar yoktu. Oysa artık, artan erkek yaşının sperm hareketliliğine ve sperm DNA'sına zarar verebileceği konuşulmaya başlandı. Baba adayının yaşı ile orantılı olarak şizofreni ve otizm gibi rahatsızlıkların daha sık görüldüğü bildirilmiştir. Yapılan bir çalışmada 87 bin 907 çift incelenmiş ve bunların 50 yaş üzeri olan erkeklerin çocuklarında, 20-24 yaş arasındaki erkeklerin çocuklarından 2,96 kez daha fazla şizofreni bulunduğu gözlemlenmiştir. Aynı şekilde başka bir çalışmada da 40 yaş üzeri ile 30 yaşından genç erkeklerin çocukları karşılaştırıldığında 5,75 kez daha fazla otizm rahatsızlığı görülmüştür. İzlanda'da baba yaşı ile birlikte otizm ve şizofreninin arttığı bildirilmiştir."

40 YAŞ ÜSTÜNDE BABALIK ŞANSI AZALIYOR

Dr. Elif Ergin, normal yolla çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde anne adayının yaşı ile birlikte baba adayının yaşı da arttıkça bir yıl içerisinde çocuk sahibi olma oranlarının azaldığı gibi çocuk sahibi olma sürelerinin de uzadığına işaret ederek, "Aynı şekilde tüp bebek hastalarında da 40 yaşın üzerindeki erkek hastaların bulunduğu gruplarda gebelik oranları daha düşük bulunmuştur. Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olacak baba adayları için 40 yaş sonrasında çocuk sahibi olmaları açısından risk teşkil edebilir. Bu nedenle çocuk sahibi olmayı isteyen baba adaylarına da acele etmelerini öneririz" diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan istifa açıklaması!
Son Dakika: Saadet Partisi'nin yeni genel başkanı belli oldu!