Türkiye'nin 10'da 1'i bu hastalığı taşıyor

Uzm. Dr. Ertan Uzun, Türkiye'de yapılan bilimsel araştırmada Türkiye'de 7 milyonun üzerinde diyabetli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 10'da 1'i bu hastalığı taşıyor
Türkiye'nin 10'da 1'i bu hastalığı taşıyor
GİRİŞ 13.11.2013 14:36 GÜNCELLEME 13.11.2013 14:48

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun, Türkiye'de yapılan bilimsel araştırmada Türkiye'de 7 milyonun üzerinde diyabetli olduğunu ve yaklaşık 3 milyon kişinin de diyabetli olduğundan haberdar olmadığını söyledi.

"14 Kasım Dünya Diyabet Günü" nedeniyle yazılı açıklama yapan Samsun Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun, diyabetin, diğer adıyla şeker hastalığı vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık olduğunu söyledi. Uzun, "Diyabet, Tip I ve Tip II olarak ikiye ayrılır. Tip I diyabet, genellikle genç ve çocuk yaşta ortaya çıkar. Bu hastalarda pankreastan insülin yapımı ya çok azalmış ya da durmuştur. Bu durumda kanda insülin yoktur. Kan şekeri düzeyini dengelemek için dışarıdan insülin vermek zorunludur. Tip II diyabet hastalarında ise pankreasta ileri yaşlara kadar normale yakın düzeyde insülin yapımı vardır. Ancak insülin yeterli etkiyi sağlayamamaktadır. Şişmanlık ve yanlış beslenme insülinin istenen etkiyi göstermesini engeller ve kan şekeri yükselir. Bu hastaların çoğunluğu 40 yaşın üzerindedirler" dedi.

3 MİLYON KİŞİ DİYABET HASTALIĞINDAN HABERSİZ

Diyabetin ve ona eşit derecede risk faktörlerini paylaşan bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar önemli sağlık sorunu oluşturduğunu belirten Uzun, "Yaşam tarzındaki hızlı değişim ile birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan toplumların tümünde özellikle tip II diyabet sıklığı hızla yükselmektedir.

Yapılan bilimsel çalışmalarda ülkemizde 7 milyonun üzerinde diyabetli olduğu, yaklaşık 3 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberdar olmadığı tespit edilmiştir. Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ve 20 yaş üzeri her 7 kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır. Kısacası ülkemizde diyabetli hasta sayısında önemli bir artıştan söz etmek mümkündür. Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve obezitedeki artışın bu sonuca çok önemli katkısı olduğu bilinmektedir. Bu çerçevede Sağlık Bakanlığı tarafından diyabetin önlenmesi ve kontrolü amacıyla 'Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı' yürütülmeye başlanmıştır. Ayrıca özellikle tip II diyabetin en önemli nedenlerinden birisi olan obezitenin önlenmesi ve kontrolüne yönelik olarak da 'Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı' yürütülmektedir. Diyabet konusunda toplumda farkındalığın arttırılması ve konunun öneminin vurgulanması amacıyla, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Dünya Diyabet Federasyonu'nun (IDF) işbirliğiyle, 1922 yılında insülini keşfederek diyabetli hastaların hayatını kurtaran Frederick Banting'in doğum günü olan '14 Kasım' Dünya Diyabet Günü olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Dünya Diyabet Federasyonu'nun belirlediği ve tüm dünyada kullanılan bu yılki tema 'Geleceğimizi Diyabetten Koruyalım'dır" diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Husumetlisinin aracına pompalıyla saldırdı dehşet anları küçük kızı çok korkuttu
İki bakanlıktan kredi kartı açıklaması: 'Bu işlemlerden komisyon alınamaz'