Bu hastalıklar obeziteye yol açıyor

Giderek kilo almanızın nedeni, iştahınızın açık olması ve çok yemek yemeniz olmayabilir.

Bu hastalıklar obeziteye yol açıyor
Bu hastalıklar obeziteye yol açıyor
GİRİŞ 21.11.2013 16:54 GÜNCELLEME 21.11.2013 16:54
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Vücutta birden bire ortaya çıkabilen ya da kendini göstermek için uygun zamanı bekleyen bazı hastalıklar, şişmanlamanıza ve obez bir birey haline gelmenize neden olabilir. Bu hastalıklara karşı önlem alıp, düzenli takip ve tedavilerle kilo alımının da önüne geçebilirsiniz.

Avrasya Hospital'dan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vardar, obeziteye götüren hastalıklarla ilgili çarpıcı bilgiler verdi.

Obezite, vücuda besinler ile alınan enerjinin, harcanan enerjiden fazla olmasından kaynaklanan ve vücut yağ kitlesinin, yağsız vücut kitlesine oranla artması ile kendini gösteren kronik bir hastalıktır. Diğer bir deyişle vücutta aşırı miktarda yağ toplanmasıdır. Dengeli ve sağlıklı bir şekilde yemek yememenin dışında kimi hastalıklar ve durumlar da kişide obezite riskini artırabilmektedir.

Obeziteye sadece çok yemek yemek neden olmuyor

Harcadığınızdan fazla kalori alınması durumunda alınan fazla enerji vücutta yağ olarak depolanarak şişmanlığa neden olur. Bunun yanı sıra; şişmanlığın oluşumunda genetik ve çevresel faktörlerin, psikolojik durumun da önemli etkileri vardır.

Size kilo aldıran nedenler iyi araştırılmalı

Çevresel faktörler: Alınan bazı ilaçlar ve hormonlar (kortizon kullanımı veya psikiyatride kullanılan bazı ilaçlar), yanlış beslenme alışkanlıkları, aşırı ve sık yemek yeme, yağlı yemek yeme ve ihtiyaçtan fazla kalori almak, hareketsiz yaşam, spor yapmamak.

İnsülin direnci: Günümüzde en sık obezite nedeninin insülin direnci olduğu düşünülmektedir. Genetik yatkınlığı olan kişilerde çevre şartları sebebiyle insülin direnci meydana gelmektedir. Hiperinsülinemi de hipoglisemileri tetikleyerek obeziteye sebep olmaktadır. Ülkemizde ve tüm dünyada obezite yaygınlığının altında insülin direnci yatmaktadır.

Hormonel sistemin diğer bozuklukları:

Hipofiz bezi hastalıkları: Kortizol ve büyüme hormonu fazlalığı (cushing hastalığı ve akromegali), hipogonadizm (sex hormonu eksikliği) adı verilen hastalıklar obezite sebebidir.
Hipotalamus bozuklukları: Leptin hormonu eksikliği ve leptin direnci, hipotalamik merkezlerin; tümör, travma gibi durumlarda etkilenmesi de enerji alınımının artmasına yol açmaktadır.
Tiroid bezi hastalıkları: Hipotiroidi- tiroid bezinin çalışmaması veya az çalışması kilo artışı ve ödeme sebep olur.
Polikistik over sendromu: Overlerde çok sayıda kist ve insülin direnci bir aradadır. İnsülin direnci ve hiperinsülinizm obeziteyi tetikler.
Sürrenal bez Hastalıkları: Cushing sendromu, aldosteronoma, adrenogenital sendrom obezite ile beraberdir.
Endokrin pankreas hastalıkları: İnsülin direnci, Reaktif Hipoglisemi, Tip 2 diyabet, de obeziteye neden olur.
Genetik obezite sendromları: Prader Willi, Leprechanism, Rabson- Mendenhall sendromu, lipoatrofik diyabet, Down's sendromu, Laurence-Moon- Biedle sendromu, genellikle kromozom anomalileri ile birliktedir.
Uyku apnesi: Uyku apnesi, santral sinir sistemi ve sempatik sinir sistemini uyararak şişmanlık ve hipertansiyon, obstruktif akciğer hastalığı gibi durumlara yol açabilir.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

• Obezite, kişide sistemik, hormonal, metabolik, estetik, psikolojik ve sosyal sorunlara yol açabilmektedir.
• Obezite sıklığı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hızla artmaktadır.
• TURDEP'in (Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans) yaptığı araştırmaya göre; bölgesel dağılımlar göz önüne alındığında obezite, Doğu Anadolu'da en düşük (%17,2) ve İç Anadolu'da en yüksek (%25,0) olmak üzere, güneyde %24, kuzeyde %23.5 ve batıda %21,6 bulunmuştur.
• Obezitenin Afrika ve Asya ülkelerinde görülme oranı daha azdır. Kırsal bölgelere göre kentlerde daha yaygındır.
• Batı toplumlarında erişkinlerin yarısının kilo fazlalığı olduğu ve özellikle kadınlarda daha fazla yaygın olduğu bilinmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre; dünyada 400 milyonun üzerinde obez ve 1,6 milyar civarında da hafif obez birey bulunmaktadır. 2015 yılında bu oranın sırasıyla 700 milyon ve 2,3 milyar seviyesine ulaşacağı düşünülmektedir.

YORUMLAR 1
  • mevhibe inal 11 yıl önce Şikayet Et
    Obezite salgını... yaşanan Abedede birçok doktor, kuruluş, araştırmacı hareketsizlikle beraber gıdada olan değişikliğe GMO lara bağlıyor. GMO bağımlılık yapıyor. Tokluk hissetmemizi önlüyor, Yer yemez glycemik tepki yapıyor. İnsülin-Leptin direnci oluşturuyor diyorlar.. Bu yüzden okullarda gmo soya-mısır katkılı yiyecek ve içeceklerin ysaklanması için uğraşıyorlar. GMO yerine doğal beslenen çocuklar daha sağlıklı oluyor deniyor. GMO yerine doğal yemle beslenen hayvanlarda gelirgin farklılıklar olduğunu söylüyorlar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uzmanlar tarih verdi! Kar İstanbul'un kapısına dayandı
Kira zamları için yeni hesaplama önerisi: Beklenen enflasyon