Sigara ve sık diyetlerle ilgili kanser uyarısı

Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Kar Altındağ, sigara ve sık yapılan diyetlerin de rahim ağzı kanseri için risk oluşturduğunu söyledi.

Sigara ve sık diyetlerle ilgili kanser uyarısı
Sigara ve sık diyetlerle ilgili kanser uyarısı
GİRİŞ 27.12.2013 11:44 GÜNCELLEME 27.12.2013 11:44

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Hanımlar Lokali, yaptığı sağlık seminerleriyle bayanları çeşitli hastalıklar konusunda bilinçlendiriyor. Hanımlar Lokali'nde düzenlenen 'rahim ağzı kanseri ve tedavi yöntemleri' konulu seminerde konuşan Hayat Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Kar Altındağ, erken safhalarda tespit edilmesi halinde rahim ağzı kanserinin yüzde 100 başarı ile tedavi edilebileceğini söyledi.

Düzenlendiği etkinliklerle kısa zamanda Yıldırımlı hanımların buluşma mekanı haline gelen Büyükşehir Belediyesi Hanımlar Lokali, bu kez kadın sağlığı açısından son derece önemli bir sağlık seminerine ev sahipliği yaptı. Rahim ağzı kanseri ve tedavi yöntemleri hakkında katılımcıları bilgilendiren Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Kar Altındağ, özellikle evli bayanların smear testi yaptırması gerektiğini belirterek, "Smear testini yaptırmak için belli belirtileri beklemeyin. Rahim ağzı kanseri, Türkiye'de en çok görülen 8. kanser türüdür. Bu yüzden ihmal etmemeli ve bu testi yaptırarak bunun önüne geçmeliyiz. Bu kanser türünün öncü lezyonları henüz kansere dönüşmemiş safhada yakalandığında yüzde 100'lük başarıyla tedavi edilebiliyor." dedi.

SİGARA VE SIK YAPILAN DİYETLER DE RİSK OLUŞTURUYOR

Rahim ağzı kanserine neden olan faktörler ve korunma yolları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Uzm. Dr. Altındağ şunları kaydetti: "Öncelikle smear testini düzenli olarak yılda bir yaptırmalıyız. Daha sonra HPV virüsü bu kansere yol açar. Bunun iki tipi vardır. Bunlardan aşıyla korunabiliriz. Çok partnerli cinsel hayat da risk faktörü taşır. Yine sigara ve sık yapılan diyetler de etkileyebilir" diye konuştu.

Ayrıca kadınlarda en sık görülen kistlerden olan miyomlardan da bahseden Altındağ, "Miyomunuz varsa 5 yılda bir düzenli kontrole gidin, küçülüp küçülmediğine baktırın. Kanamalarınız düzene girmiyorsa risk taşıyor olabilirsiniz. Daha önce parça alınmadıysa, kanama düzensizlikleri devam ediyorsa mutlaka parça alınması lazım. Eğer o da temizse, miyomlarınız da büyümüyorsa kanamanın düzene girmesi adına ilaç tedavisine başlanabilir. Fakat belli bir parçada rahim içi patolojinizde bir sorun çıkarsa o zaman ameliyat gerekebilir."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Real Madrid yedek kulübesinde panik anları! Herkes Arda Güler'i konuşuyor
Kredi kartı şifreleri için yeni düzenleme: ATM'ler uyarı verecek