Sesiniz kısık mı, bozuk mu?

Sesimizde parmak izi gibi farklı ve kişiye özeldir. Ne yazık ki zamanla iç ve dış etkenler dikkate alınması gereken ses hastalıklarına neden olabiliyor.

Sesiniz kısık mı, bozuk mu?
Sesiniz kısık mı, bozuk mu?
GİRİŞ 08.01.2014 10:54 GÜNCELLEME 08.01.2014 10:54

Bir bebeğin doğumuyla başlayan ilk çığlık daha sonraları annesine ihtiyacını anlattığı ağlamalara dönüşür. Büyüme yolculuğunda çocuğun duygularını ve ihtiyaçlarını, büyüdükçe düşüncelerini ifade etmek için bir aracıya ihtiyacı vardır.

Liv Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. İsmail Koçak, "Ses kısılması ile seste bozulmanın birbirine karıştırılmaması gerekiyorErgenlik çağından itibaren başlayan sesin gelişimsel sürecine müdahale edilebilir" diyor.

Kısılma, sesin gücünün azalmasını ifade ederken bozulma, sesin kalitesinde meydana gelen değişimi ifade ediyor. Gelişimsel süreçte insanın ergenlik döneminden yetişkinliğe kadar sesinde pek çok değişim meydana gelebileceğini söyleyen Doç. Dr. Koçak, "Bazen çok iyi olabilecek bir ses hiç kullanılmadığı zaman çok kötü bir ses olarak karşımıza çıkabilir ya da tam tersi bir durum oluşabilir" diyerek bu süreçte sese müdahale edilebileceğinin altını çiziyor.

CERRAHİ SONRASI YAPILAN SES TERAPİSİ İYİLEŞMEYİ ETKİLİYOR

Doç. Dr. İsmail Koçak'a göre ses; beyin, akciğer, ağız, boğaz gibi organların hepsinin dışında psikolojik durumumuzun da etkilediği bir özellik. Ayrıca ses ve konuşma problemlerinde ses tellerinde nodül, polip, kist gibi lezyonların bulunması da büyük önem taşıyor. Doç. Dr. Koçak, "Bazen ilaçla tedavi yapar ve her şeyi istediğiniz hale getirebilirsiniz. Bazen kişinin kullanımını değiştirecek ya da düzeltecek tedaviler yaparsınız ki bunlar ses terapisi teknikleridir. Bazen de seslerinde yapısal bozukluklar vardır. O zaman ameliyatları ön plana alırsınız" diyor. Cerrahinin ses kalitesini iyileştirme amacıyla yapıldığına değinen Doç. Dr. Koçak, iyi bir ses cerrahın müdahale ettiği zaman ses kaybının oluşmayacağını da sözlerine ekliyor.

SESİNİZE İYİ BAKIN

• Sigara kesinlikle içilmemeli. Yıllardır sigara içmenin birikimi ile ses hasar görür. Sigara içen birinin sesinin aynı kalitede kalması söz konusu değildir.

• Bol bol su içmeli. Her konuda vücudun en büyük ihtiyacı olan su, 2,5-3 litre civarında yudum yudum olacak şekilde tüketilmeli.

• Uyku, sesin önemli bir ilacıdır. Uykusuz kalınan günlerde sesi çok zorlamamak gerekir.

•Ara sıra buhar tedavisi yapılmalı. Özellikle kış aylarında ortamlar oldukça kuru olduğu için nefes yollarımız nemlensin diye su buharından faydalanmak gerekir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hangi otomobile kaç taksit yapılır? 12, 24 ve 36 taksitle alınabilecek araçlar belli oldu
Ali Babacan'dan Suriye yorumu: Fetih psikolojisi var!