Burun kanamasını hafife almayın

Adıyaman Devlet Hastanesi K.B.B Uzmanı Arzu Güngör, yaz mevsiminde artan burun kanamalarına karşılık uyarılarda bulunurken, tedavi konusunda bilgiler verdi.

Burun kanamasını hafife almayın
Burun kanamasını hafife almayın
GİRİŞ 17.07.2010 17:38 GÜNCELLEME 17.07.2010 17:38

Tıp dilinde Epistaksis diye bilinen burun kanamalarının çoğu zaman ani ısı değişikliğinden kaynaklandığını dile getiren Uzm. Dr. Güngör, "Epistaksis bir hastalık değil bir semptomdur. En basit şeklinde bile hastaları çok rahatsız etmektedir. Epistaksis kendi kendini sınırlar ve konservatif olarak yaklaşılır. Sıklığı soğuk kış aylarında, ani ısı değişikliklerinde ve kuru sıcaklıkla artar. Epistaksis genelde iki kategoriye ayrılır. Anterior epistaksis özellikle gençlerde, çocuklarda; posterior epistaksis ise yaşlılarda yaygındır. Kanamanın orijini tedavi için yol göstericidir. Kanamanın sık sebepleri: Üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, travma, nazal kemik fraktürleri, yabancı cisim, kokain kullanımı, alerjik rinit ve hipertansiyon gibi hastalık ve kan pıhtılaşma bozuklukları sayılabilir" dedi.

Burun kanamalarının bazen yaşamı tehdit ettiğini dile getiren Uzm. Dr. Arzu Güngör:"Burun kanamaları çoğunlukla can sıkıcıdır. Ancak bazen korkutucu ve yaşamı tehdit edici boyuttadır. Burun kanamaları genel anlamda iki gruba ayrılmaktadırlar. Ön burun kanamaları burun ön kısmından gelen kanamalardır. Ayakta duran ya da oturan kişide burun deliğinden akan kanama şeklinde kendini gösterir. Arka kanama: Burun arkasından olan kanamadır. Kanama genze doğrudur. Otururken veya ayakta dururken bile kanama boğaza doğru olur. Hasta sırt üstü yattığında ön kanama bile olsa her iki yönde kanama olabilecektir. Arka burun kanamalarının tanınması oldukça önemlidir. Bu kanama tipi bir uzmanın takibini gerektirmektedir. Arka kanamalar çoğunlukla yaşlı kişilerde görülür. Bu hasta grubu genellikle yüksek kan basıncı olan kişiler ya da travma geçirmiş kişilerdir. Burun kanamaları çocuk yaş grubunda genellikle ön kanama tipinde olmaktadır. Kuru hava veya kış aylarında görülen kabuklanmalar kanamaya neden olmaktadır. Bundan korunmak için nemlendirici bir kremi burun orta bölmesine parmak ucu ile sürmek faydalı olacaktır" diye konuştu.

NE ZAMAN DOKTORA YA DA ACİL SERVİSE BASVURALI?

KBB Uzmanı Doktor Arzu Güngör, eğer kanama durmuyorsa veya yeniden kanamaya eğilim gösteriyorsa, kanama nedeniyle yorgunluk ve halsizlik hissediliyor veya kanama burun önüne kanamadan çok boğaz arkasına doğru oluyorsa doktora veya acil servise başvurulmasını önerdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sert uyarı: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız!
 UCM'den Netanyahu’yu tutuklama emri...Avrupa’nın geneli kararı uygulayacak!