Gençleri intihara sürükleyen nedenler
Son zamanlarda intihar girişimlerinde yaşanan artışa mevsimsel değişikliklerin neden olabileceğini belirten uzmanlar, gençleri intihara sürükleyen nedenleri şu şekilde sıralıyor:
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Turan, son zamanlarda intihar girişimlerinin artması ile ilgili olarak, "İntiharlar mevsimsel olarak artış gösterebilir. Kış aylarında depresyona yatkınlıktan dolayı intihar girişimleri daha sık yaşanabilir" açıklamasını yaptı.
Son günlerde özellikle gençler ve orta yaşlılarda kendini öldürme eğilimi artış gösterirken, bugün yaşanan bir intihar girişiminin mutlaka uzun zamana yayılmış sebepleri olacağını söyleyen ERÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Turan, aile bağlarındaki kopukluklardan, ekonomik krize ve işsizliğe kadar birçok sebebin intihar girişimlerine ve sonucunda doğacak intiharlara etken olduğunu belirtti.
Turan, son zamanlarda intihar girişimlerinde yaşanan artışa ise mevsimsel değişikliklerin neden olabileceğini ifade etti. Turan, "İntihar girişimleri mevsimsel olarak artış gösterebilir. Çünkü insanlar psikolojik olarak kış aylarında daha çok depresyona girebilir. Yaz aylarında insanlar havaların sıcaklığı, çevredeki canlılıktan dolayı daha rahat olur. Kış aylarındaki depresyona yatkınlıktan dolayı son zamanlarda intihar girişimlerinin arttığını söyleyebiliriz. Ancak bu intihar girişimlerinin ya da
intihar durumlarının kökeni uzun zamanlara yayılıyor. Kişi bugün intihar ediyorsa mutlaka bunun sebebi uzun bir zamandır yaşadıklarının sonucu olarak karşımıza çıkabiliyor. Aile bağlarındaki kopukluk, parçalanan aileler, uyuşturucu nitelikli madde kullanımlarının artması, insanların yalnızlaşması, ekonomik kriz, işsizlik, insanların birbirini anlayamaması, ailelerin ya da anne babaların çocuklarına ilgisinin azalması gibi durumlar intihar girişimine sebep oluyor" dedi.
Anne ve babaların çocuklarına doğru ilgi göstermesi gerektiğinin altını çizen Turan, "Anne babanın çocuğa doğru ilgi göstermesi çok önemli. Anne-babanın çocuk üzerinde eğer etkinliği yoksa ve doğru ilgi göstermiyorsa birtakım sorunlar meydana gelebiliyor. Boşanmalar artıyor. Evlilik devam etse bile anne-babalar arasında uçurumlar oluşuyor. Son zamanlarda ile bağlarının kopuşu buna sebep olabilir" şeklinde konuştu.
Genç yaşlarda intihar girişimlerinin yaşanmasını da yine aile bağlarındaki kopukluğa dayandıran Turan, üniversite mezunu olup iş bulamayan ya da üniversiteyi kazanamamış gençlerde kimlik kaygısının en büyük sebepler arasında yer aldığını belirtti.
Turan, "Bir de gençlerin boğuştuğu sınavlar var. Çok fazla sınava giriyorlar. Dershane, okul ve ödevlerden kendilerine zaman ayıramıyorlar. Üniversite mezunu ya da üniversiteyi kazanamayan gençler kimlik kaygısı yaşıyor. Kimlik bunalımı buna en büyük sebep.
Bunların yanında psikiyatrik rahatsızlıklar meydana geliyor. Bu psikiyatrik rahatsızlıklar sonucu da depresyon ve intihar girişimleri ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.