Hastalıkların renkleri de olur mu demeyin…

Aslında birçok hastalığın vücudumuza yansıttığı renkler var. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu insan vücudunda görülen bazı renk değişimlerinin hastalık habercisi olabileceğine söyledi.

Hastalıkların renkleri de olur mu demeyin…
Hastalıkların renkleri de olur mu demeyin…
GİRİŞ 09.07.2011 16:10 GÜNCELLEME 09.07.2011 16:10

Karagözoğlu, vücudun hangi renklerde alarm verdiğini ise şöyle sıraladı:

Beyaz

Albinizm: Derinin rengini veren farklı miktarlardaki melanin pigmentidir. Genetik olarak melanin yoksa ten rengi beyaz olur. Saçlar, kaşlar kirpikler de beyaz renklidir.

Piebaldism: Doğumsal olarak bedendeki bazı bölgelerde melanin pigmenti yokluğudur. Bedenin çeşitli bölgelerinde beyaz lekeler şeklinde kendini gösterir.

Sarı

Sarılık: Karaciğer ve safra kesesinden safra akışının engellendiği hastalıklarda cilt rengi, artan bilirubin maddesi nedeniyle sarı bir renk alır.

Turuncu

Sarılık: Sarılıkların bazı durumlarında turuncuya kaçan bir renk görülebilir.

Karotenemi: Turuncu renkli gıdaların fazla miktarda tüketilmesiyle de cilt rengi turuncuya yakın bir renk olabilir.

Yeşil

Verdin İkter: Sarılık hastalığı sırasında bilirubin denilen madde belli bir düzeyin üstüne çıktığında, derinin rengi yeşilimsi bir görünüm alır. Buna yeşil sarılık denir.

Kırmızı

Eritem: Aşırı sıcakta, fazla egzersiz sırasında, güneş yanığı ve ateş yükselmesinde, döküntülü ve iltihabi deri hastalıklarında deri rengi kırmızı olabilir.

Flushing: Belli bir bölgede oluşan aşırı kırmızılık. Geçici yahut devamlı olarak görülebilir. Alkol alımı sonrası, cilt altı yağ dokusunun ince olduğu kişilerde heyecan halleri sırasında görülebilir.

Kahverengi

Addison hastalığı: Derinin rengi kahverengi ya da koyu kahverengidir. Böbrek üstü bezlerinin bir hastalığıdır.

Böbrek yetmezliği: Deri rengi toprak rengine benzer kahverengi bir hal alır.

Mavi-mor

Kalp-damar hastalıkları: Özellikle atardamar ve toplardamar kanının karışmasına neden olan hastalıklarda dil, dudak, parmak uçları, ayaklar gibi bedenin uç kısımları mavi-mor renk olur.

KOAH: Oksijenlenmenin bozulduğu hastalıklardan biri de uzun süren tıkayıcı akciğer hastalığıdır. Bu hastalıkta da deri rengi değişebilir.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Pavel Sorokin: Enerjimizi istemeyenlere vermeyeceğiz, Türkiye iyi bir iş çıkardı
Kreş olayının aslı ortaya çıktı! "Kapatılmaları değil, izin almaları isteniyor"