Gripte aspirin kullanıma dikkat
Aspirin'in, beyin iltihabına nadiren de olsa yol açmasından dolayı gribal enfeksiyonda kesinlikle aspirin kullanılmamalı uyarısı geldi.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun ve Boğaz (KBB) Hastalıkları Ana Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Altaş, aspirinin beyin iltihabına nadiren de olsa yol açtığını belirterek, ''Gribal enfeksiyonda kesinlikle aspirin kullanılmamalıdır'' dedi.
Altaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gribin bahar ve kış aylarında yoğun olarak görüldüğünü belirterek, hapşırma, burun akıntısı, vücutta kırgınlık, halsizlik gibi belirtilerinin olduğunu anımsattı.
Vücudun değişik yerlerinde ağrı olarak da kendini gösteren gribin, nefes darlığına da neden olabildiğini anlatan Altaş, gribin bazı yıllar çok yaygın görüldüğünü belirterek, gribal enfeksiyonun yoğun olduğu dönemlerde ölümlerin de fazla olduğunu kaydetti.
Gribal enfeksiyon olmamak için en önemli tedbirlerden birinin vücut direncini yüksek tutmak olduğunu anlatan Altaş, A ve C vitamini bakımından zengin olan gıdaların bolca tüketilmesini önerdi.
Gribal enfeksiyonlar için satılan ilaçların olduğunu bildiren Altaş, bu ilaçların gribal enfeksiyon döneminde kişinin rahatsızlığını büyük ölçüde dindirdiğini, insanları rahatlattığını vurguladı.
Bazılarının, gribal enfeksiyon dönemini daha rahat geçirebilmek için ilaç kullandığını ifade eden Prof. Dr. Altaş, ''O dönemlerde ilaç kullanılabiliyor. Ama ilaçları kullanırken dikkat etmemiz gereken önemli hususlar var. Herşeyden önce ilaç doktor bilgisiyle alınmalı. Örneğin halk arasında yaygın olarak kullanılan aspirin, nadir de olsa beyin iltihabına yol açabiliyor'' dedi.
50 yaş üzerinde ilaç kullanımı
Gribal enfeksiyon ilaçlarını kullanırken yaşın da gözönünde bulundurulması gerektiğine dikkati çeken Altaş, şunları kaydetti:
''Özellikle 50 yaşını geçmiş insanlarda tansiyon probleminden dolayı, bu ilaçların tansiyonu yükseltme özelliği gözönünde bulundurularak, doktor tavsiyesiyle kullanılmalı. Kesinlikle rastgele ilaç kullanılmamalıdır. 50 yaş üzerindeki insanlar, doktor tavsiyelerini dikkate almalıdır. İlaç kullanımını azaltmak için soğuk algınlığına dikkat edilmelidir. Soğuk algınlığından korunmak için de giyinmelerine ve beslenmelerine özen göstermeli, özellikle vücut direncini yükseltecek gıdalar tüketilmelidir.''
Gribal enfeksiyonda aspirinin sıkça kullanıldığına da değinen Altaş, ''Gribal enfeksiyonda aspirin, toplumsal bir alışkanlık olarak kullanılmaktadır. Ama bu alışkanlık, toplumun aydınlatılmasıyla birlikte giderek azaldı. Bu sevindirici bir durum'' dedi.
Prof. Dr. Altaş, ''Aspirin, bildiğiniz gibi beyin iltihabına nadiren de olsa yol açmaktadır. Bundan dolayı gribal enfeksiyonda kesinlikle aspirin kullanılmamalıdır'' diye konuştu.
''Gribal enfeksiyon, başka hastalıkları da ortaya çıkarıyor''
Gribal enfeksiyonun başka hastalıkları da ortaya çıkardığını dile getiren Prof. Dr. Altaş, enfeksiyonun vücut direncini ayrıca düşüren bir endikasyon olduğunu vurguladı.
KBB Hastalıkları Ana Bilimdalı Öğretim Üyesi Altaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Gribal enfeksiyon vücut direnci düşük insanlarda sıkça görülüyor. Bu insanlarda gribal enfeksiyon vücut direncini daha da düşürüyor. Buna bağlı olarak kulak iltihapları, sinüzit ortaya çıkabiliyor. Sinüzite bağlı göz enfeksiyonları, kalp, akciğer yetersizlikleri bildiğimiz önemli komplikasyonlardandır.''
Altaş, zamanında yaptırılan aşının da gribal enfeksiyondan korunmak için önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Eczacı Odası Görüşü
13. Bölge Erzurum Eczacı Odası Başkanvekili Hakan Özcan da, aspirinin ateş düşürücü özelliğinden dolayı halk arasında gribal enfeksiyonlarda kullanıldığını belirterek, şöyle dedi:
''Aspirinin ateş düşürücü özelliği var. Hatta içerisinde aspirin bulunan, suda eritilerek içilen toz ürünler de mevcut. Çok yaygın olmasa da aspirin halk arasında ateş düşürücü özelliğinden dolayı gribal enfeksiyonlarda kullanılıyor. Ancak gribal enfeksiyonlar için sadece aspirin değil, başka ilaçlar da var. Bu tür durumlarda bu ilaçlardan da kullanılıyor. Gribal enfeksiyonda kullanılan aspirinin beyin iltihaplarına yol açtığı iddiasını doktorların tartışması gerekiyor.''
(AYZ-MİS-MHD)
11.01.2012 10:00:59