Saddam için cellat kuyruğu

The New York Times, yürekleri intikam duygusuyla tutuşan yüzlerce Iraklının Saddam'ın idam cezasını bizzat infaz etmek için Irak hükümeti nezdinde lobi yaptığını yazdı

Saddam için cellat kuyruğu
Saddam için cellat kuyruğu
GİRİŞ 10.12.2006 10:48 GÜNCELLEME 10.12.2006 10:48

Irak'ın hapisteki devrik diktatörü Saddam Hüseyin hakkında Duceyl davasında 148 Şiinin katledilmesiyle ilgili olarak 5 Kasım'da verilen idam kararının temyiz süreci devam ederken yüzlerce Iraklının, 'Saddam'ın ipini bizzat çekmek' için sıraya girdiği ve başbakanlık ofisi nezdinde lobi yaptığı belirtildi.


'The New York Times' gazetesinin Bağdat çıkışlı haberine göre, Saddam'ın asılarak idamını bizzat infaz etmek isteyen yüzlerce kişi, Irak bakanlar kurulu üyeleri ve yardımcıları, korumalar ve din işleri görevlileri kanalıyla mesajlar gönderip bu göreve talip olduklarını bildirdiler.
Londra'da yaşadığı ve erkek kardeşinin Saddam tarafından öldürüldüğü belirtilen bir Şii, Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin yardımcılarından birini telefonla arayarak, 'Her şeyi bırakıp Saddam'ı idam etmek için Bağdat'a uçmaya hazırım' dedi.

İNFAZDAKİ ZORLUKLAR


Maliki'nin danışmanı Basam Ridha, karşılaşacakları en zor görevlerden birinin, Saddam'ı asacak kişinin kim olduğuna karar vermek olduğunu söyledi, 'Çünkü sevdikleri kişilerin kaybından dolayı öç almak isteyen o kadar çok insan var ki' diye ekledi.


Gazetenin haberine göre, temyiz mahkemesinin Saddam Hüseyin'in idam cezasını onaylaması halinde, hükümetin karar vermesi gereken bir dizi kritik konu bulunuyor. Bunlardan biri Saddam'ın nerede idam edileceği. Iraklı yetkililer, önce idamın Bağdat'ın en büyük kapalı spor stadyumu olan Şaab Stadyumu'nda halk önünde yapılmasını düşündü, ancak bunu güvenlik gerekçeleriyle gündemden düşürdüler. Böylesine büyük bir topluluğun Sünni direnişçilerin saldırılarına açık olacağı, saldırganların stadyumdaki kalabalığa havan topu ateşi açabilecekleri ya da idamı görmeye giden izleyicileri kaçırabilecekleri düşünüldü.

HELİKOPTERLE DARAĞACINA


Irak'taki idamların halihazırda Bağdat'ın doğusundaki bir cezaevi kompleksinde yapıldığına dikkat çeken New York Times, Bağdat Uluslararası Havaalanı yakınındaki Amerikan askeri cezaevi Camp Cropper'da tutulmakta olan Saddam'ın, bu kompleksteki darağacına helikopterle taşınabileceğini kaydetti.


Ancak habere göre, Iraklı yetkililer, Saddam'ın bu yolculuğunun, sempatizanlarının kurtarma girişimi için lüzumsuz yere bir fırsat yaratmasından endişe duyuyorlar. O nedenle de eski Irak liderinin, kendisi için Camp Cropper'da özel olarak inşa edilecek bir darağacında asılacağını belirttiler.


Maliki yönetimi yetkilileri, idama kimin katılacağı da dahil pek çok konunun henüz belirlenmediğini vurguladılar.


Gazeteye konuşan 'Irak adli yetkilileri', temyiz sürecinin birkaç hafta içinde sonuçlanabileceğini ve idam hükmü onaylanırsa Saddam'ın ocak ortası ile mart ortası arasında idam edilebileceğini ifade ettiler.


The New York Times'a konuşan Iraklı yetkililer, cezası onandığı takdirde Saddam'ın ocak ortasıyla mart ortası arasında asılabileceğini belirttiler.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ürdün'den İsrail'e son dakika Gazze uyarısı: Savaş ilanı kabul edeceğiz!
Trabzonspor'dan 2 transfer! Beşiktaş'ın eski yıldızı...