Saddam Hüseyin'in idamına tepkiler

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in idam cezasının infazının gerçekleştirilmesinin ardından dünya şaşkın. Sabaha karşı gerçekleşen idama farklı tepkiler geliyor:

Saddam Hüseyin'in idamına tepkiler
Saddam Hüseyin'in idamına tepkiler
GİRİŞ 30.12.2006 11:26 GÜNCELLEME 30.12.2006 11:26

Uluslararası Af Örgütünün ABD şubesi İcra Direktörü Larry, Cox, "Saddam Hüseyin'in aceleyle idam edilmesi yanlış" dedi.


Human Right Watch (İnsan Hakları İzleme) kuruluşunun Direktörü Richard Dicker da "Bir hükümetin insan haklarına olan bağlılığı, o hakları en kötü ihlal edenlere karşı nasıl davrandığıyla ölçülür. Tarih, çok hatalı görülen bu davayı ve bu idamı sert bir şekilde değerlendirecek" ifadelerini kullandı.


Düşünce kuruluşu Rand Corporation'ın siyasi uzmanı Seth Jones ise Saddam Hüseyin'in idamının, uzun dönemde Irak'taki şiddetin dozunda büyük bir değişikliğe yol açmayacağını savundu. Jones, "Bu idamın, intikam amaçlı bazı öldürmelere yol açacağını sanıyorum. Ancak Irak'taki direnişin gerisinde o kadar çok etken var ki, bunun uzun vadede büyük bir etkisi olacağını düşünüyorum"dedi.


İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI BECKETT: "SADDAM IRAKLILARA KARŞI İŞLEDİĞİ SUÇLARDAN HESABA ÇEKİLDİ"


İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, Saddam Hüseyin'in Irak halkına karşı işlediği suçlardan hesaba çekildiğini söyledi.


Beckett, Saddam'ın idamının ardından yaptığı yazılı açıklamada, "Saddam Hüseyin'in bir Irak mahkemesi tarafından, işlediği korkunç suçların en azından bazılarından yargılanmış olmasını memnuniyetle karşıladım. Şimdi hesaba çekildi" ifadelerini kullandı. Irak'ın önünde halen büyük güçlüklerin bulunduğuna dikkati çeken Beckett, "Ancak şimdi Irak'ın demokratik seçimlerle işbaşına gelmiş, Irak içindeki tüm toplumları temsil eden bir hükümet var ve uzlaşının geliştirilmesi taahhüdünde bulunuyor. Biz bu hükümetle ve Irak halkı ile gelecek için güvenliği ve refahı inşa etmek amacıyla çalışmaya devam edeceğiz" dedi


HİNDİSTAN: TRAJEDİK


Hindistan, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in idam edilmesinden üzüntü duyduğunu ve ölümünün mezhep çatışmalarını kışkırtmasından endişe ettiğini bildirdi.


Dışişleri Bakanı Pranab Mukherjee, yaptığı açıklamada, "İnfazın yapılmaması yönündeki umudumuzu dile getirmiştik. Yapılmasından üzüntü duyuyoruz. Bu talihsiz olayın uzlaşma, barışın tesisi ve Irak'taki normallik sürecini etkilememesini umuyoruz" dedi.


Vatikan'dan yapılan açıklamada ise Saddam Hüseyin'in idam edilmesi "bütün ölüm cezaları gibi trajik bir olay" olarak değerlendirildi. Açıklamada, infazın "kan davası ruhunu kışkırttığı ve Irak'ta yeni bir şiddetin tohumu ektiği" ifade edildi. 


FRANSA, IRAK'I 'GELECEĞE BAKMAYA' ÇAĞIRDI


Fransa Dışişleri Bakanlığı, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in idam edilmesiyle ilgili olarak, Irak'ı bundan sonra 'geleceğe bakmaya' ve ulusal birlik için çalışmaya çağırdı.


Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 'Avrupalı ortaklarının tamamı gibi idam cezasının evrensel olarak kaldırılmasından yana olan Fransa, Saddam Hüseyin'in 30 Aralıkta idam edildiğini saptamıştır. Bu karar Irak halkına ve Irak'ın egemen yetkililerine aittir' denildi.


Açıklamada, bütün Iraklılar bundan böyle geleceğe bakmaya ve ulusal birlik ve uzlaşı için çalışmaya çağrıldı ve 'Hedef, bugüne kadar hiç olmadığı kadar ülkenin tam egemenliğine ve istikrarına kavuşması olmalıdır' ifadesi kullandı. Irak'ın ABD tarafından devrilen Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in idam cezası, bu sabah erken saatlerde infaz edilmişti.


AB yetkilisi: İdam 'barbarca'
 
AB, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in bu sabah asılarak idam edilmesini 'barbarca' buldu.


AB Komisyonu'nun kalkınmadan sorumlu üyesi Louis Michel, Reuters'e yaptığı açıklamada, Saddam Hüseyin'in idam edilmesinin barbarca olduğunu ve onu bir 'şehit' haline getirebileceğini söyledi.


'Barbarca hareketlerle barbarizmle mücadele edemezsiniz' diyen Michel, ölüm cezasının demokrasiyle bağdaşmadığını ifade etti. Ölüm cezasının AB'nin değerlerine aykırı olduğunu belirten Michel, Irak'ın devrik lideri hangi suçları işlemiş olursa olsun, AB'nin ilke olarak idama karşı olduğunu kaydetti.


İdamdan sonra Saddam Hüseyin'in şehit olarak görülme riski bulunduğunu ve onun bunu hak etmediğini söyleyen Michel, 'O bir şehit değil, o kötü şeyler yaptı' diye konuştu.


Saddam Hüseyin'in ölümünden üzüntü duyan Rusya da idamın Irak'ta yeni bir şiddet sarmalına yol açabileceği uyarısında bulundu.


Dışişleri Bakanlığı özcüsü Mihail Kamyin, yaptığı açıklamada, birçok ülke ve uluslararası örgütün, Iraklı yetkililere idam cezasının infaz edilmemesi çağrısının yanıt bulmamasından üzüntü duyduklarını söyledi.


Kamyin, Saddam Hüseyin'in idam edilmesinin Irak'ta siyasi ve askeri durumu daha da ağırlaştırabileceğini, etnik ve dini gerilimi daha da yükseltebileceğini kaydetti.


Vatikan: Trajik bir olay


Vatikan'dan yapılan açıklamada Saddam Hüseyin'in idam edilmesi “bütün ölüm cezaları gibi trajik bir olay” olarak değerlendirildi.


Açıklamada, infazın “kan davası ruhunu kışkırttığı ve Irak'ta yeni bir şiddetin tohumu ektiği” ifade edildi.


Hindistan ise, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in idam edilmesinden üzüntü duyduğunu ve ölümünün mezhep çatışmalarını kışkırtmasından endişe ettiğini bildirdi.


Dışişleri Bakanı Pranab Mukherjee, yaptığı açıklamada, “İnfazın yapılmaması yönündeki umudumuzu dile getirmiştik. Yapılmasından üzüntü duyuyoruz. Bu talihsiz olayın uzlaşma, barışın tesisi ve Irak'taki normallik sürecini etkilememesini umuyoruz” dedi.


Hamas: Siyasi bir cinayet
 
Filistinli radikal örgüt Hamas, Irak'ın ABD tarafından devrilen devlet başkanı Saddam Hüseyin'in idam edilmesinin 'siyasi bir cinayet' olduğunu belirtti.
Hamas'ın sözcüsü Fevzi Barhum, AFP'ye yaptığı açıklamada, 'Saddam Hüseyin'in idam edilmesi siyasi bir cinayettir, savaş esirlerinin korunmasına yönelik uluslararası hukuk kurallarının tamamını çiğnemektir. Saddam Hüseyin bir savaş esiriydi' dedi.


ABD'yi 'bütün kırmızı hatları geçmekle' suçlayan Barhum, Saddam Hüseyin'in yargılandığı davanın adil olmadığını belirterek, infazın Kurban bayramı arifesine denk gelmesini de kınadı.


Barhum, idamın infazının arifeye denk gelmesiyle ilgili olarak, 'Bu Arap sokaklarına bir mesajdır: Amerikalılar bütün Arapları tehdit etmiştir' ifadesini kullandı.


Irak'ın ABD tarafından devrilen ve Şiilerin katliyle ilgili görülen Duceyl davasında 5 Kasımda asılarak idam cezasına çarptırılan Saddam Hüseyin'in cezası bu sabah erken saatlerde bilinmeyen bir yerde infaz edilmişti.


BARZANİ SEVİNCİNİ GİZLEMEDİ


Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani, Saddam Hüseyin’in idam edilmesinin Irak tarihinde yeni bir sayfa açmasını umduklarını söyledi.


Saddam Hüseyin ve yardımcılarının, Kürtlerin katledilmesinden yargılandığı Enfal davasının unutulmaması ve davanın devam etmesi gerektiğini de ifade eden Barzani, yazılı açıklamasında, şunları kaydetti: 'Saddam Hüseyin’in idam edilmesinin, Irak tarihinde yeni bir sayfa açacağını ve sivillere karşı şiddet kullanımının sonu olacağını umuyoruz. İnfazın, Enfal ve Halepçe’deki operasyonlar sırasında işlenen suçlarla, Barzani aşiretinin üyelerinin katlinin boyutunu ortaya çıkarmamak için bir bahane olmaması önemlidir.' Saddam Hüseyin’in, Şiilerin katline ilişkin davada aldığı idam cezası bu sabah erken saatlerde infaz edilmişti. Ancak Saddam Hüseyin Enfal davasında da yargılanıyordu ve dava henüz sona ermedi.


Taliban: Saddam'ın idamı cihadı yoğunlaştıracak


Afganistan'daki Taliban komutanı Molla Obeydullah Akhund, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in idam edilmesinin “cihadı yoğunlaştıracağını” söyledi.


Taliban rejimi sırasında savunma bakanı olan Akhund, Reuters ajansına telefonla yaptığı açıklamada, Saddam'ın idamının “ABD'ye karşı Müslümanların muhalefetini canlandıracağını” ifade etti.


Saddam Hüseyin'in Kurban Bayramında idam edilmesinin “provokasyon” olduğunu söyleyen Taliban komutanı,”Bu Müslümanlara meydan okumadır. Irak'taki cihad yoğunlaşacak ve işgalci birliklere yönelik saldırılar artacak. Binlerce insan Amerika'ya karşı nefretle ayaklanacak” diye konuştu.


Öte yandan Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, gazetecilere Saddam Hüseyin'in idamı konusunda, “Irak hükümetinin meselesi ve Afganistan üzerinde bir etkisi yok” diyerek yorum yapmaktan kaçındı.


Bununla birlikte Karzai, infazın bayramda yapılmasının yanlış bir zamanlama olduğuna dikkati çekerek, “Bayram mutluluk günüdür, uzlaşma günüdür, intikam günü değildir” dedi.


Kuveyt: Saddam insanlık suçundan idam edildi


Irak'ın ABD tarafından devrilen devlet başkanı Saddam Hüseyin tarafından 1990'da işgal edilen Körfez ülkesi Kuveyt'in Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Sabah El Haledi El Sabah, Saddam'ın insanlığa karşı işlediği suçlardan ötürü idam edildiğini söyledi.


El Sabah, yazılı bir açıklama yaparak, 'Saddam Hüseyin'in insanlığa karşı işlediği suçlardan ötürü idam edilmesi, Iraklıları ilgilendiren bir iştir. Kuveyt, Saddam rejiminin elinde çok acılar çekti' ifadesini kullandı.


Kuveyt, 1990'da Irak birlikleri tarafından işgal edilmiş, birlikler ABD önderliğindeki uluslararası askeri koalisyon tarafından şubat 1991'de Kuveyt'ten çıkarılmıştı.


Kuveyt hükümeti, 7 aylık işgal yüzünden Saddam hakkında şikayette bulunmuş, daha sonra da Saddam rejiminin devrilmesiyle sonuçlanan süreçte Irak'ın işgali için köprü görevi üstlenmişti.


-AVRUPA KONSEYİ


Bu arada Avrupa Konseyi, Saddam Hüseyin'in asılmasını kınadı. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis, yaptığı yazılı açıklamada, 'Saddam Hüseyin cezalandırılmayı hak eden acımasız bir suçluydu ama öldürülmemesi gerekiyordu. Saddam Hüseyin, suçlarının hesabını vermedi, sadece öldü, oysa Irak halkı her gün şiddet ve kaosla karşı karşıya yaşamaya devam ediyor' ifadesini kullandı.


Davis, Iraklıların adam asmaya ya da misillemeye değil adalete, uzlaşmaya ve barışa ihtiyacı olduğunu da belirterek, şunları kaydetti:


'Irak, medeni dünyaya katılma fırsatını kaçırmıştır. İdam cezası zalimce ve barbarcadır. Iraklı yetkilileri, idam cezasını kaldırmaya çağırıyorum. Geç ama, Irak'ın idam cezasını kaldıran demokratik ve medeni ülkelerin büyük çoğunluğuna katılması için çok da geç değil.'


Saddam Hüseyin, Duceyl davasıyla ilgili olarak 5 kasımda idama mahkum edilmişti. Ceza, bu sabah erken saatlerde bilinmeyen bir yerde infaz edildi.


GÜNEY KORE


Güney Kore, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in idam edilmesinden sonra, Irak hükümetinin ve halkının zorlukların üstesinden gelmesini umduğunu ifade etti.


G. Kore Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Orta Doğu ve Irak'taki durumun yakından izlendiği belirtilerek, şöyle denildi:


“Hükümetimiz, Irak halkı ve hükümetinin, ulusal uzlaşma, istikrar ve ekonomik yapılanma gibi Irak'ın gelecekteki gelişimi için bugünkü zorlukların üstesinden gelmesini ummaktadır.”


ÇİN


Eski Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in idam edilmesi üzerine Pekin yönetimi tarafından kısa bir açıklama yapıldı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Çin Gang, Pekin'de yaptığı açıklamada, "Irak'ın işlerinin Irak halkı tarafından kararlaştırılması" gerektiğini belirtti. Sözcü, Çin'in, Irak'ta bir an önce istikrar ve gelişme istediğini de ifade etti.


HOLLANDA


Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in idam edilmesini 'anlayışla' karşıladığını ve idamın, 'Irak'ın demokratikleşmesi ve gelişimi için bir umut' oluşturabileceğini söyledi. Bot, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, Hollanda'nın idama karşı olmasına rağmen, Saddam'ın idam edilmesinin, Iraklılarda hukuk sisteminin varlığı ve bunun da işlediği hissini uyandırmasını ümit ettiğini belirtti. 'Saddam kendi halkına karşı korkunç suçlar işlemiş bir diktatördü' diyen Bot, bu nedenle idam kararını da 'anlayışla' karşıladığını belirtti. Bot, Saddam'ın kendi ülkesinde yargılanmasının iyi olduğunu ve yargılama sürecinin de açık yapıldığı için alınan karara saygı duyduklarını kaydetti. -'BARBARLIK'- Saddam Hüseyin'in idamını 'anlayışla' karşılayan Dışişleri Bakanı Bot'un aksine Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Gerrit Zalm, Saddam'ın idam edilmesinin 'barbarlık' olduğunu söyledi. Zalm, katıldığı bir radyo programında, Irak ve ABD yasalarının idam cezasını öngördüğünü bilmekle birlikte, Saddam'ın asılması yerine, bu kararın, ömür boyu hapis cezasına dönüştürülmesinin daha yerinde olacağını belirtti.


ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI


Almanya, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in idam edilmesi ile ilgili olarak, ölüm cezasına karşı olduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Gernot Erler, Saddam Hüseyin'in suçlu olduğu konusunda Alman hükümetinin şüphesi olmadığını belirterek, "Ancak ölüm cezası nerede uygulanırsa uygulansın biz buna karşıyız" dedi. Hür Demokrat Parti (FDP) Federal Meclis Gurubu Başkan Yardımcısı Werner Hoyer de ölüm cezasının Saddam Hüseyin için bile kabul edilemeyeceğini söyledi. FDP'nin eski başkanı Wolfgang Gerhardt ise idamı "savunulamaz" olarak değerlendirdi. Federal Meclis Yeşiller milletvekili Volke Beck ise bir devletin insan haklarını ihlal eden diktatörlere karşı, insan hakları ihlali yaparak mücadele edemeyeceğini söyledi.


 


İTALYA PRODİ


İtalya Başbakanı Romano Prodi, Saddam Hüseyin'in idam edilmesinin Irak'ta gerilimi tırmandırmasından endişelendiğini söyledi. Prodi, tatil nedeniyle bulunduğu Bologna'daki evinden çıkışı sırasında yaptığı değerlendirmede, 'İdamın, gerili tırmandırmasından endişeleniyorum. İlk saatlerde olan hadiseler bunu gösteriyor. Temennim, bu tür olayların devam etmemesidir' dedi. Prodi, konuya ilişkin kaygılarını dün itibarıyla da dile getirmiş olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu: 'İdam cezası konusundaki görüşlerimi dün de açıklamıştım. Bugün itibarıyla idamın infazıyla birlikte, beklendiği üzere gerilim ve şiddet olayları da gözlenmiş bulunmakta. Dilerim, olaylar bu kadarla sınırlı kalır. Dün idam cezasını kınadığımı açıklarken, bunun gerilimi arttırabileceğine de değinmiştim.'


Robert Fisk: ABD yarattı ve yok etti


İngiliz The İndependent gazetesinin tanınmış yazarı Robert Fisk, “Saddam’ın işlediği en büyük savaş suçu olan 1980 İran işgalini kim cesaretlendirdi? İran ve Kürtlere sıktığı kimyasal silahların bileşenlerini ona kim sattı” sorusunu sorduğu yorumunda “Amerika tarafından yaratılan ve yok edilen diktatör” başlığını kullandı.


Ortadoğu uzmanı Robert Fisk, “Amerika tarafından yaratılan ve yok edilen diktatör” başlıklı yorumunda Saddam’ın idamının, “Bağdat hayvanı” “Dicle Hitler’i” olarak adlandırılan Saddam’dan daha çok hak eden pek kimse bulunmadığı savları ile savunulacağını, idam gününün “büyük bir gün” olarak ilan edileceğini belirtti.


Ancak milyonlarca Arap ve Müslüman ile milyonlarca Batılının bu hafta sonu kendi kendilerine çok farklı bir soru olan “Ve diğer suçlar?” soracaklarını, ancak bu sorunun Batı basınında yer almayacağını kaydeden Fisk şöyle devam etti:


“Hayır. Tony Blair Saddam değil. Düşmanlarımıza gaz sıkmıyoruz. George W. Bush da Saddam değil. İran veya Kuveyt’i işgal etmedi. Sadece Irak’ı işgal etti. Ancak yüz binlerce Iraklı sivil ve binlerce Batılı asker öldü çünkü bay Bush ve bay Blair ile İspanya Başbakanı ve İtalya Başbakanı ile Avustralya Başbakanı 2003 yılında bol yalan ve atamasyona dayanarak savaşa girdiler ve - kullandığımız silahlara bakılırsa ? büyük bir vahşet.”


Irak’ta son yıllarda işlenen, Abu Ghraib olayları gibi, işkence ve vahşi cinayetler unutulması istenirken diktatörün sallanan cesedinin alkışlanması beklendiğini ifade eden Fisk, Batı’yı sert dille eleştirerek şunları yazdı:


“Saddam’ın, bir buçuk milyon canın ölümüne yol açtığı için işlediği en büyük savaş suçu olan 1980 İran işgalini kim cesaretlendirdi? İran ve Kürtlere sıktığı kimyasal silahların bileşenlerini ona kim sattı? Biz yaptık. Saddam’ın garip yargılamayı kontrol eden Amerikalıların iddianamesinde, en müstehcen vahşetinden söz edilmesini yasakladı. Bu kitle savaş sucundan yargılanması için İranlılara temsil edilemez miydi? Elbette ki hayır. Çünkü bu bizim sorumluluğunu ortaya koyardı.”


YARI DON CORLEONE YARI DONALD DUCK


Robert Fisk, New York Times yazarı Kom Friedman’ın 2003 işgali öncesi Saddam’ı “yarı Don Corleone, yarı Donald Duck” gibi tanımladığını anımsatırken de Friedman’ın bu tanınlamasıyle tüm diktatörlerin sadizmini ve groteskliğini çok iyi bir biçimce yakaladığını belirtti.


Pakistan: İdam üzüntü verici


ABD'nin müttefiklerinden olan Pakistan, Irak'ın devrik devlet başkanı Saddam Hüseyin'in idam cezasının infaz edilmesinden üzüntü duyduğunu açıkladı.


Pakistan Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında, Saddam'ın idam edilmesinin, ancak üzücü bir olay olarak nitelendirilebileceği belirtilerek, şöyle denildi: “İnfaz, bize şiddetin Irak'ı vurmaya devam ettiğini hatırlatıyor. Bu olayın güvenlik durumunu daha da kötüleşmesine yol açmamasını umuyoruz.


Pakistan, Irak'ın, Irak halkının güvenlik ortamında kendi işlerini kontrol edebileceği şekilde uzlaşma, istikrar ve barışa kavuşmasını temenni etmektedir.'


İtalya Senato Başkanı: Saddam barbarlıklarının bedelini ödemek zorundaydı


Irak'ta Saddam Hüseyin'in idam edilmesi, idam cezasına karşı olan İtalya'daki siyasiler tarafından genelde tepki gördü. Ancak Kuzey Birliği Partisine mensup Senato Başkanı Yardımcısı Roberto Calderoli, bu olayda da aykırı bir yorumda bulunarak, 'Saddam Hüseyin'e acıyorum ve dua ediyorum. Ama Saddam, işlediği suçların ve yaptığı barbarlıkların bedelini ödemek zorundaydı' dedi.


Calderoli, 'Arap ülkelerinin çoğunda, sıradan suçlar için de idam cezası var. Dolayısıyla kendi halkının bir bölümünü soykırıma uğratmış, komşu ülkelere saldırmış ve terörizmi beslemiş biri için başka bir şey beklenemezdi' diye konuştu.
Senato Başkanı Yardımcısı Calderoli, İtalya'da Saddam'ın idamına tepki gösterenleri de ikiyüzlülükle suçladığı açıklamasında, şunları kaydetti: 'İçimizde bu konuda giysilerini parçalayarak ikiyüzlülük sergileyenlere de şunları anımsatmak istiyorum: Pek çok reform yapılmış olmasına karşın bizim anayasamızda, savaş durumunda idam cezasının verilebileceğine ilişkin hüküm halen yürürlüktedir. Nitekim, bugün halen hayatta olan eski cumhurbaşkanlarımızdan biri, görev süresinde bu hükmü uygulamıştır. Dünyanın dört bir yanında her gün pek çok insan öldürülüyor. Ama o insanlar 'reis' konumunda olmadıkları için onlar için hiç kimse parmağını dahi kımıldatmıyor.'


YENİ HAÇLILARIN İRADESİ İLE ŞEHİT


Ancak Arap dünyasının Saddam’ı böyle görmeyeceği uyarısını da yapan Fisk, milyonlarca Müslümanın gözünde Saddam’ın idamının bir “Amerikan işi” gibi değerlendirileceğini belirterek zamanla da Saddam’ın, “Batı’nın artık Washington’un emirlerine uymayan bir Arap lideri”, “Yeni Haçlılar”ın iradesi ile bir “şehit” gibi ölen biri olarak hatırlatılacağını yazdı.


İKÖ


 İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Saddam Hüseyin'in idamı üzerine Irak halkını sükunete çağırdı. İKÖ'nden yapılan yazılı açıklamada, Genel Sekreter İhsanoğlu'nun Irak'ın önde gelen mezhep liderlerini ve bilim adamlarını ülkenin birliğini amaçlayan Mekke Belgesine uymaya çağırdığı bildirildi. Açıklamada, İhsanoğlu'nun gelecek saatlerde ortaya çıkabilecek mezhepsel bir şiddet konusunda endişeli olduğu kaydedildi. Genel Sekreter İhsanoğlu'nun, Saddam Hüseyin'in infazının, Irak'taki uzlaşma sürecini zedelememesi gerektiğini kesin olarak ifade ettiği ve Irak halkını geleceğe bakmaya ve ülkelerinin yeniden yapılanması için çalışmaya çağırdığı belirtildi.


 


İlişkili haberler:


Saddam'ın idamı için son hazırlıklar


SADDAM HÜSEYİN İDAM EDİLDİ


Pan-Arabizm'den idam sehpasına


Saddam'ın kardeşi asıldı iddiası


Saddam'ın film şeridi / Foto galeri


Saddam'ı ipe götüren tarihler


Bush'un Saddam idamı yorumu


37 yıl önce koyduğu kurala göre asıldı


Iraklı Yetkililer: Sadece Saddam asıldı


Saddam'ın cenazesi yurtdışına çıkacak


Saddam'ın idam öncesi son sözleri


Diktatörlerin sonları


İran Saddam'ın idamından memnun


İşte Saddam Hüseyin'in idam anı


İşte idamın ilk görüntüleri / Video


Dünya Saddam'ı konuşuyor


Saddam'ın kızı Ragdad metanetli


Doğumundan idamına Saddam

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin gücünü hazmedemediler: Türkiye'yi bölgede etkisiz hale getireceğiz!
SSK'lı, Bağkur ve Memur emeklisi... 2025'te ne kadar maaş alacaklar?