Esed'in kimyasal katliamında flaş gelişme!
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını hazırlayarak üyelere dağıttı.
ABD, İngiltere ve Fransa, Esed rejiminin İdlib'de düzenlediği kimyasal silah saldırısını kınayan ve sorumluların bulunması için soruşturma açılmasını isteyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını hazırlayarak üyelere dağıttı.
BMGK, saldırının duyulmasının ardından İngiltere ve Fransa'nın talebiyle konuyu görüşmek için bugün TSİ 17.00'de toplanma kararı almıştı.
Toplantı öncesi ABD'nin BM Daimi Temsilciliğinden yapılan açıklamada ABD, Fransa ve İngiltere'nin ortak karar tasarısı hazırlayarak tüm üyelere dağıttığı bildirildi.
Açıklamada, tasarının bugünkü toplantıda oylamaya sunulup sunulmayacağına ilişkin bilgi verilmedi.
Kimyasal silah kullandığı gerekçesiyle Esed rejimine yaptırım uygulanmasını isteyen ve Konseye geçen şubat ayında sunulan benzer bir tasarı Rusya ile Çin tarafından veto edilmişti.
Esed rejiminden tüm bilgileri BM ile paylaşması isteniyor
Yeni dağıtılan tasarıda başta son olarak İdlib'deki olmak üzere Suriye'deki kimyasal silah saldırıları kınanıyor.
Söz konusu saldırının faillerinin bulunması talep edilen tasarıda, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ile BM'nin ortak soruşturma misyonunun (JIM) bu saldırıyı soruşturması isteniyor.
Tasarıda Esed rejiminden JIM'e, 4 Nisan'daki hava operasyonları ile ilgili tüm uçuş bilgilerini o gün görevde olan tüm komuta kademesinin listesini vermesi, ayrıca soruşturma ekibinin istediği askeri tesiste inceleme yapması ve askeri yetkilerle görüşmesinin sağlanması talep ediliyor.
BMGK'da bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9'unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.
Tasarının kabul edilip edilmemesi konusunda daha önce 7 Suriye tasarısını veto eden Rusya'nın tutumunun belirleyici olması bekleniyor.
-
Polat 7 yıl önce Şikayet EtBm denen örgütten bi cacığa salatalık olmaz. Güvenlik Konseyi nin karar alması için 5 daimi üyenin hiçbirinin veto etmemesi ve toplam 15 ülkeden en az 9 unun onayı gerekiyor. İşin kötü yanı, bu örgüte dünyadaki 200 e yakın ülke üye. Yani hemen her ülke bu örgütün meşruiyetini kabul etmiş ve geçmişte alınan kararlar doğrultusunda herhangi bir ülkeye müdahale edilebiliyor. Konseyin 5 daimi üyesinin tamamı ehl-i küfür devletler. Bu da demek oluyor ki, Müslüman devletlere müdahale yapılacağında ittifak ederler ama kafir hiçbir devlete müdahale edemezler. Tarih zaten bunu teyit ediyor.Beğen
-
çiko 7 yıl önce Şikayet EtHz. ALLAH , esedin belasını versinde , yehudinin veya abd fitnesinin yapnadığı ne malum !...?Beğen
-
serhat 7 yıl önce Şikayet EtRusya olumsuz oy kullanacak ve hiç bir işe yaramacak. Bildiğimiz tiyatro yaniBeğen
-
Osmanlı1453 7 yıl önce Şikayet EtBm ancak kendi itlerine bir şey olduğu zaman iş başı yaparlar Müslümanların ölümleri umurlaında olmazBeğen
-
Vatanim 7 yıl önce Şikayet EtDunyanin en eli kanli teroristi ABD dir.Dusunun insanlar uzerinde atom bombasini deneyen baska ulke var mi.Beğen