Ahmedinejad'ın adaylığı "siyasi intihar"

İran'da 19 Mayıs'ta düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçimi için sürpriz bir şekilde adaylık başvurusunda bulunan eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad dikkatleri üzerine çekti.

Ahmedinejad'ın adaylığı "siyasi intihar"
Ahmedinejad'ın adaylığı "siyasi intihar"
GİRİŞ 13.04.2017 12:04 GÜNCELLEME 13.04.2017 12:05
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

İran'da, 19 Mayıs'ta düzenlenecek 12'nci dönem Cumhurbaşkanlığı seçimi için siyasi gruplar adaylarını belirlerken, İran lideri Ali Hamaney'e rağmen adaylık başvurusunda bulunan eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad dikkatleri üzerine çekti.

Reformistler ve ılımlı muhafazakarlar mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yi, muhafazakarlar ise eski Başsavcı İbrahim Reisi'yi destekleyeceklerini açıklarken, Ahmedinejad'ın, Hamaney'in "aday olmaması" yönündeki tavsiyesini dinlememesi ülkede tepkilere yol açtı.

İran'ın resmi haber ajansı İRNA'ya konuşan Kum kentinin önde gelen isimlerinden Hüccetülislam Muhsin Gareviyan, Hamaney'in görüşlerinin dikkate alınmamasının çok tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

SON DERECE TEHLİKELİ

Gareviyan, "Hamaney'in görüşlerinin Ahmedinejad tarafından ayaklar altına alınması son derece tehlikelidir. Bu olay sorumsuzca davranışlara kapı aralayacaktır. Yetkililere bu konu üzerine gitmeleri çağrısında bulunuyorum." dedi.

AHMEDİNEJAD'IN SONU

Eski muhafazakar milletvekillerinden İlyas Nadiran, sosyal medya hesabında "Ahmedinejad'ın sonu" şeklinde paylaşımda bulundu. Radikal muhafazakarlardan Direniş Cephesi'ne yakınlığıyla bilinen Recanews haber sitesinin editörü Ali Nadiri, Ahmedinejad'ın siyaset sahnesine yeniden dönmesini, "Bugün İngilizlerin karmaşık bir oyunuyla karşı karşıyayız" şeklinde yorumladı.

HAMANEY ADAY OLMAMASINI TAVSİYE ETMİŞTİ

Hamaney, eylül ayında yaptığı açıklamada, bu yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ahmedinejad'ın aday olmamasını tavsiye etmiş, bunun üzerine Ahmedinejad, Hamaney'e hitaben kaleme aldığı mektubunda "Bu dönem seçimlere girmemin maslahata uygun olmadığını buyurdunuz. Ben de katılmayacağımı ilan ediyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad bir konuşmasında, seçimlerde hiçbir siyasi grup veya kişiyi desteklemeyeceğini açıklamış, buna rağmen ilk olarak, Cumhurbaşkanlığı döneminin birinci Başkan Yardımcısı Hamid Bakayi'ye destek verdiğini, ardından "kendi adaylığını" açıkladı.

İçişleri Bakanlığı binasında dün yaptığı başvuru sırasında yöneltilen "Aday olmayacağınızı açıklamıştınız?" sorusuna Ahmedinejad, "Bakayi'yi desteklemek için aday oluyorum. Rehber'e (Hamaney) verdiğim sözün üzerindeyim." diye cevap verdi.

"REJİMDEN İNTİKAM ALMASI"

Cumhurbaşkanlığı döneminde yaşanan ihtilaf nedeniyle 11 gün ofisine gelmeyerek Hamaney'i protesto eden Ahmedinejad'ın daha bu tepkisi rejim tarafından unutulmamışken, "Hamaney'e rağmen aday olması" siyasi arenadan silinmiş olan eski Cumhurbaşkanının "rejimden intikam alması" olarak yorumlandı.

SİYASİ İNTİHAR

Önceki dönemlerde muhafazakarlar tarafından desteklenen Ahmedinejad'ın bu seçimde aynı kesimden oy alması beklenmiyor. Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından adaylığının reddedilmesine kesin gözüyle bakılan Ahmedinejad'ın, Hamaney'e rağmen seçimlerde aday olması ise "siyasi intihar" olarak değerlendiriliyor.

İran'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aynı siyasi yönelişten birkaç adayın ortaya çıkması sıra dışı bir durum değil. Reformist veya muhafazakar olsun tüm siyasi gruplar, birkaç aday çıkararak meydanlarda, televizyon programlarında ve basın toplantılarında asıl adaylarını destekler, seçime birkaç gün kala da "esas aday" lehine çekilirler. Fakat Ahmedinejad'ın nasıl bir yol izleyeceği belirsizliğini koruyor. 

REFORMİSTLER YİNE RUHANİ'Yİ DESTEKLİYOR

Ülkedeki iki ana siyasi yöneliş olan reformistler ve muhafazakarlar adaylarını belirledi.

İran Reformistleri Seçim Politikaları Konseyi Başkanı Muhammed Rıza Arif, geçen ay düzenlenen konseyin olağanüstü toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ruhani'yi destekleyeceklerini duyurdu. Arif, 2013'teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ruhani lehine yarıştan çekilmişti.

Cumhurbaşkanı Ruhani liderliğindeki İtidal ve Kalkınma Partisi ile reformistler, Şubat 2016'da yapılan 10'uncu dönem İran meclisi ve 5'inci dönem Uzmanlar Meclisi seçimlerine Reformistler ve Hükümeti Destekleyenler Birliği çatısı altında katılmış ve halktan aldıkları yüksek oyla muhafazakarları geride bırakmıştı.

Reformist ve ılımlı muhafazakarların zaferle çıktığı İran meclis seçimleri sırasında Tahran sokakları, "Haşimi Rafsancani, Hasan Humeyni ve Ruhani"nin bir arada bulunduğu afişlerle doluydu. Ocak ayında hayatını kaybeden ülkenin önemli siyasi aktörlerinden Rafsancani bugün olmasa da onun taraftarları ve Humeyni ailesi yine Ruhani'yi destekleyecek.

RUHANİ'NİN VAADLERİ

Öte yandan mevcut Cumhurbaşkanı Ruhani'nin muhalifleri tarafından "yerine getirmediği vaatleri" nedeniyle eleştirildiği biliniyor. Bunların başında da ekonomi ve işsizlik sorunları geliyor.

Nükleer anlaşmalar sonrası ülkeye uygulanan yaptırımların bir kısmının kalkması, nispi ekonomik iyileşme beklentisini gündeme getirse de Ruhani döneminde yaklaşık yüzde 10 daralan İran ekonomisi, önceki dönemlerde halka verilen kişi başına yardım paralarının kesilmesine yol açtı.

Bu nedenle orta ve düşük gelirli seçmenin hedefi haline gelen Ruhani, seçim vaatleri arasındaki "ekonomik sorunların çözülmesi ve özgürlüklerin önünün açılması" gibi konularda da beklenen ilerlemeyi kaydedemedi.

Seçimleri kazanmasına kesin gözüyle bakılan Ruhani'nin bu konular nedeniyle oylarında azalma olacağı düşünülüyor.

MUHAFAZAKARLARIN ADAYI: REİSİ

İslam Devrimi Güçleri Halk Cephesi (CEMNA) kongre üyesi Sulet Murtazavi, İbrahim Reisi'nin, Seçimleri Gözetleme Merkezindeki görevinden istifasıyla Cumhurbaşkanlığına aday adaylığının kesinleştiğini duyurmuştu.

Muhafazakar kanadın etkin siyasi aktörlerinden biri olarak tanınan Reisi halihazırda, Meşhed kentindeki İmam Rıza Külliyesi ve türbeye vakfedilen malları yönetiyor, dolayısıyla İran'daki en güçlü vakfın başkanlığını yapıyor.

Gençlik yıllarında birçok kentte savcılık görevinde bulunan 56 yaşındaki Reisi, Humeyni'nin talimatıyla 1988 yılında hapisteki rejim muhaliflerinin idam kararını vermek üzere oluşturulan ve muhaliflerce "ölüm komitesi" şeklinde adlandırılan dört kişilik komitede de yer almıştı.

İran Genel Denetleme Kurumu Başkanlığı ve İran Yargı Organı Başkan Yardımcılığı da yapan Reisi, 2014-2016 yılları arasında İran Başsavcılığı görevini üstlenmişti.

Reisi, reformcular tarafından desteklenen Cumhurbaşkanı Ruhani'ye karşı en iddialı aday olarak gösteriliyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI ŞARTLARI

Ülkenin anayasasına göre, siyasi ve mezhepsel hüviyete sahip, İran asıllı ülke vatandaşı, yöneticilik vasfı olan, ülkenin resmi mezhebine (Şii) bağlı erkekler Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabiliyor.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için ücret talep edilmeyen ülkede söz konusu özelliklere sahip kişiler başvuruda bulunabiliyor.

Seçimlere yaklaşık bir ay kala, 5 gün sürecek başvuru süresinin 2'nci gününde Cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylık başvurusunda bulunanların sayısı 287'ye ulaştı.

Kesin adayların isimleri Anayasayı Koruyucular Konseyinin onaylamasından sonra 26 Nisan'da duyurulacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 52
  • Trabzonlu 7 yıl önce Şikayet Et
    iranla savaş olsa iranın safında yer alırım diyen chpli vekil eren erdem de sonra haberin yorumlarına bakınca eray akalın diye bir fitne daha türemiş. böyleleri bitmiyor maalesef güzel ülkemizde
    Cevapla
  • eray akalın 7 yıl önce Şikayet Et
    Sizden ala fitneci olur mu?Bu soruyu iyi araştır.Ama müslümansan.Değilsen veya sahte müslümansan araştırma.
    Cevapla
  • eray akalın 7 yıl önce Şikayet Et
    Vatansever türk,demekki esadda devletinin bekası için bazı osmanlı padişahları gibi bebekleri katlediyor.Çok yanlış zaman, değil mi,müslüman kardeşim. Kuranın yolundan giden kardeşim.Ne diyosunuz bu konuya?
    Cevapla
  • saydemir 7 yıl önce Şikayet Et
    Sn.eray Akalın İran'ı savunmaktan sonra sıra Suriye yemi geldi de Esad A arka çıkar gibi konuşursunuz anlamıyorum,kimyasali kullandım mı diyecek Esad ,hayır,medya sermaye yahudılerde biliyoruz,kirli bilgide çok,farzedelim bu sefer kullanmadı,katliamlar için kimyasal dışında silah mı yok elinde,elbette var ve kullandı,nitekim kullanıyor,baş tedarikçide iran ve Rusya, Evet uyanık ve ihtiyatlı olalım ama islam beldelerinde fitne çıkaran katliam yapan,yapanlara destek olanlarada arka çıkar gibi hareket etmeyelim
    Cevapla
  • eray akalın 7 yıl önce Şikayet Et
    Saydemir bey,geçmişe bakıp,bana hiç hak vermiyosan daha bi şey demiyorum.Biraz vicdanlı olun bana yaklaşımınızda
    Cevapla
  • Vatansever Türk 7 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Eray Akalın, Savaşın da bir hukuku vardır. Peygamberimizin nasıl savaştığını savaşta neleri icazet verip neleri men ettiğini bilmez misiniz? Neden ayırım yapmaksızın bir şehir topyekün bombalanır masum canlar katledilir. Bir müslüman kendi halkını çoluk çocuk kadın yaşlı demeden bombalamaktan kimyasal gazlarla zehirlemekten çekinmeyen bir caninin bu yaptığını nasıl görmezden gelebilir ve şu sebepten dolayı caizdir diyebilir?
    Cevapla
  • Vatansever Türk 7 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Eray Akalın, Burada benim dikkat çekmek istediğim ve yanıt aradığım konu şu idi; Ümmet olarak biz Kur'an' ın emrettiği gibi doğru ve yanlışı kesin çizgilerle ayırabiliyor muyuz yoksa siyasete meyledip yanlışların karşısında durmakta zaafiyet mi gösteriyoruz. Hiç bir şey bir canlıya zulüm yapmanın sebebi olamaz. Zulme rıza gösterenler peygamberimizin izinden gittiğini iddia edemezler değil mi? Ülkeler kendi bekalarını koruma amaçlı kendilerine başkaldıranlar ile savaşacaklardır bu doğaldır ancak bunun eli silah tutan taraflar arasında olması gerekmez mi?
    Cevapla
  • eray akalın 7 yıl önce Şikayet Et
    vatansever türk,fatih sultan mehmet 2 yaşındaki kardeşini katletmiş.Devletin bekası için diye yazıyor kaynakta. Peki peygamberimiz byle bir uygulama tavsiye etmişti.Kuranı kerimde de böyle bir şey var mı ki,şeyhüsislam fetva vermiş kafasına göre. 2 yaşındaki çoçuğun öldürülmesinin hiçbir mantıklı gerekçesi olamaz.Bir bebeği öldürmek tüm insanlığı öldürmüş gibidir. Esadda böyle yapıyorsa yanlıştır ne diyelim.sen bunara ne cevap vercen peki? Ya 2 yaşındaki çoçuk büyüdüğünde islama hayırlı olcaktı belki,devletin temelinin sağlamlaştırcakt belki. Ya taht kavgası yaparsa diye bir şey varmı?hangi zihniyet daha 2 yaşındaki çoçuğun geleceği hakkında hüküm verilip öldürülmesini emreder?
    Cevapla
  • eray akalın 7 yıl önce Şikayet Et
    Vatansever türke:Yavuz sultan selimin ülkenin amasyadaki yedi tane küçük yaştaki yeğenini nasıl katlettiğni araştır.Kaynaklar ülkenin bekası için yapılmı diyor ama ben tatmin olmuyorum.Çünkü küçükaştaki çoçuğun ve hatta bebeğin ne sucu var.Belki büyüyünce devlete faydalı olacaklardı.O zaman doğurmasınlar. Aynı şekilde kanuni sulran süleymen oğlunu boğdurdu.Bütün kaynaklar oğlu mustafanın devlete zararlı faliyetnin olmadığını belirtiyor.Kanuni sulran süleyman nolur nolmaz diye ülke bekası için boğdurmuş diyor.Elini vicadanına koy ve bunlara ne diycen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bebek katilleri için hesap vakti: İlk itiraf geldi!
'Yenidoğan çetesi' hakim karşısında! Elebaşı peruğunu çıkardı, aylık gelirini açıkladı!