Arap ülkesi karıştı! Başbakan istifa etti

Ürdün hükümetinin vergilerde ve bazı fiyatlarda artışa gitmesi ülkede ayaklanmaya sebep oldu. Kemer sıkma politikalarını protesto etmek isteyen Ürdünlüler sokaklara döküldü. Bu gelişmelerin ardından, Ürdün Başbakanı Hani el-Mulki, tartışmalı vergi yasasına karşı düzenlenen yoğun protestoların ardından istifa etti.

GİRİŞ 04.06.2018 14:38 GÜNCELLEME 04.06.2018 16:22
Bu Habere 71 Yorum Yapılmış

Ürdün Başbakanı Hani el-Mulki, tartışmalı vergi yasasına karşı düzenlenen yoğun protestoların ardından istifa etti. Mulki'nin yerine Ömer el-Rezzaz geçici başbakan olarak atandı.

İngiliz haber ajansı Reuters, Kral Abdullah'ın Ömer el Rezzaz'dan yeni hükümeti kurmasını istediğini açıkladı. Eski bir Dünya Bankası ekonomisti olan Rezzaz, Mulki'nin hükümetinde Eğitim Bakanı olarak da görev yapmıştı.

 

 

60 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Ürdün Emniyet Müdürü Fadıl el-Hammud, vergi yasasının protesto edildiği gösterilerde 60 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Hammud, başkent Amman'da düzenlediği basın toplantısında "devletin zayıf olmadığını bilakis en güçlü halinde olmasına rağmen sorunun büyümemesini tercih ettiğini" söyledi. Gösterilerde 60 kişinin gözaltına alındığını kaydeden Hammud, bu kişiler arasında yabancıların da bulunduğuna dikkati çekti. 

İSRAİL BASININDAN ÜRDÜN İDDİASI

İsrail basını Ürdün'deki protestolarının iki nedeni olduğunu yazdı. Ülkedeki vergilerin yüksek olması ve Ürdün'ün aldığı Kudüs kararı. Ürdün zengin bir ülke olsa da dış ülkelerden gelen yardımlarla ayakta duruyor. Özellikle Kudüs kararından sonra başta ABD olmak üzere Mısır, BAE ve Suudi Arabistan ülkeye karşı tavır almış durumda.

PROTESTOLAR ALTINCI GÜNÜNE GİRMİŞTİ

Ürdün'de tartışmalı vergi yasası protestoları altıncı gününde devam ediyor. Başkent Amman ve çeşitli kentlerde, hükümetin onayladığı gelir vergisi yasasına karşı bugün de protestolar düzenlendi. Amman'da yüzlerce kişi Bakanlar Kurulu binası önünde toplandı. Güvenlik güçlerinin yoğun olarak bulunduğu bölgede eylemciler, hükümet aleyhinde sloganlar attı.

Eylemde Hani el-Mulki hükümetinin azledilmesi ve parlamentonun feshedilmesi talep edilmişti. Karmaşayı sona erdirmek amacıyla protestocularla görüşen hükümet yetkileri de sonuca varılamamıştı.

"BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

Pazar sabahının erken saatlerinde yoğun güvenlik önlemlerine rağmen binlerce insan Amman merkezde başbakanlık ofisinin yanı başında Ürdün bayrakları sallayarak ve "boyun eğmeyeceğiz" sloganları attı.

The Guardian'ın haberine göre ülkenin birçok şehrinde hükümetin düşmesi için gösteriler gerçekleştirildi.

AĞIR VERGİLER

Geçtiğimiz hafta görüşülen yasa tasarısına göre çalışanlar üzerindeki vergi gelirleri en az yüzde 5, şirketler üzerindeki vergiler ise yüzde 20 ile 40 oranında arttırılıyor. Bu noktaya gelene kadar ise ülkedeki temel gıda fiyatlarında ocak ayında başlayan tekrar tekrar artışlar yaşanmıştı.

Amman yönetimi IMF'den 2016 yılında üç yıllık kredi ve 723 milyon dolar almıştı.

EN PAHALI ŞEHİR: AMMAN

The Economist dergisinin istihbarat birimi bu yıl Ürdün'ün başkenti Amman'ı en pahalı şehirlerden biri olarak ilan etti.

ÜRDÜN'E BÜYÜK BASKI YAPILIYOR

Cumartesi günü erken saatlerde Kral Abdullah, başbakan, kabinedeki bakanlar ve güvenlik yetkilileriyle bir araya gelmişti. Devlet haber ajansı Petra, kralın mali reformların yükünü Ürdün halkının tek başına taşımaması gerektiğini söylediğini aktardı. Abdullah ülkede son sözü söyleyen karar konumda olmasına rağmen halk, onun atadığı hükümete karşı öfkeli.

Ürdün'e bir süredir dış borcunu azaltması için ekonomik reformlar yapması konusunda uluslararası baskı yapılıyordu.

KANUN TASARISI "IMF DİKTESİ" OLARAK GÖRÜLÜYOR

Bakanlar Kurulu 21 Mayıs'ta tartışmalı vergi yasasını onaylamış ve yasa onaylanması için parlamentonun birinci kanadı Temsilciler Meclisine sevk edilmişti.

Ürdün'de bir yasanın yürürlüğe girmesi için parlamentonun Senato ve Temsilciler Meclisi'nden oluşan iki kanadında da tartışılıp onaylanması gerekiyor. Kraliyet kararnamesi çıkması için daha sonra Kral'a sevk edilen yasa, resmi gazetede yayınlanmasından bir ay sonra da yürürlüğe giriyor.

Ülkede IMF'nin diktesi olarak görülen "gelir vergisi kanun tasarısının onaylanması" birçok kesim tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Kral Abdullah da ülkede tepkilere ve gösterilere neden olan vergi yasası konusunda, hükümeti ve meclisi uzlaşmaya çağırmıştı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 71
  • klas 6 yıl önce Şikayet Et
    Ne karışması yaaa. her ülkede sorosçulardan beslenen bir kaç bin 50-100 dolarlık zavallılar var Onları sokağa sürüyorlar. Sanki, tüm ülkede yaşayanlar sokağa çıkmış gibi lanse ediyorlar. O sokakda yürüyenleri her ülke toplayıp içeri tıksa dünyada sorun olmaz sorosçulardan bir daha ortaya çıkmaz
    Cevapla
  • hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    sesli birkaç kişi yada on, onbeşbin azınlığın milyonlara egemenliği demokrasi ise yada coğunluğun bu azınlığa gösterdiği saygıyı azınlıktan göremiyorsa , bindirilmiş , memleketlerin halkı olmayanlar egemen olmaya başlatılıyorsa cehennem kapıları açılmış,idrak edemeyenlerle edenlerinde siyon krallığı cehennemine hoş geldiniz,suriye-ırak-libya-afganistan-ürdün sırada....anlayamayanları allah cc böyle imtihan ediyor,namuslular namussuzlar kadar cesaretli değil mi...
    Cevapla
  • demre 6 yıl önce Şikayet Et
    sen güçlü olmassan,eğitime bilime sırtını dönersen güçsüz olursun,sonrada güçlü devletler seni istediği gibi karıştırır
    Cevapla
  • kenan 6 yıl önce Şikayet Et
    imf abd kuruluşu Israil ve abd ürdüne oyun oynuyor filitin için
    Cevapla
  • İron 6 yıl önce Şikayet Et
    ABD iş başında
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Orkun Kökçü'den duygulandıran itiraf! "Travmayı atlatmak için umreye gittim"
 Kuzey Makedonya'dan Türkiye ile ortaklık isteği: Türk yatırımcılara açık çağrı