Alman ordusundaki müslüman askerler din görevlisi istiyor
Alman ordusunda bugün yaklaşık bin 500 Müslüman asker görev yapıyor. Orduda, Katolik ya da Protestan askerler için din adamları istihdam edilirken, Müslüman askerler için bugüne kadar imam görevlendirilmemiş olması eleştirilere yol açıyor.
2005 yılında Alman ordusuna katılan Nariman Hammouti-Reinke, bu konudaki beklentilerinin bugüne kadar sonuçsuz kalmasının Müslüman askerlerde büyük hayal kırıklığı yarattığını söylüyor.
"KEFENİMİ ÇANTAMDA TAŞIYORUM"
DW Türkçe’den Değer Akal'a konuşan Fas kökenli Hammouti-Reinke, Afganistan gibi tehlikeli bölgelerde göreve giderken yaşadığı zorlukları anlatırken, “Bu görev sırasında hayatımı kaybedebileceğim ihtimali nedeniyle bir Müslüman olarak defnedilebilmek, üniformayla bir tabuta konmamak için, yıkanmam ve kefene sarılmam için hazırlıkları kendim yaptım, Afganistan’a giderken kendi kefenimi çantamda taşıdım” dedi.
"KATOLİK VE PROTESTANLAR İÇİN DİN GÖREVLİSİ VAR AMA MÜSLÜMANLAR İÇİN YOK"
Katolik ya da Protestan silah arkadaşları için böyle bir görevi ordudaki din görevlilerinin yerine getirdiğini söyleyen Hammouti-Reinke, “Ama ne yazık ki Müslümanlar için bu destek verilmiyor. Hristiyan arkadaşlarımız kendilerini kötü hissettiklerinde, desteğe ihtiyaç duyduklarında birliklerde görev yapan rahiplerden destek alabiliyor. Biz ise dini destek alamıyoruz. Oysa ben de Almanya için görev yapıyorum, kanunlarca düzenlenmiş bu hakkı talep etmek en doğal hakkımız” diye konuştu.
Almanya Anayasası, din özgürlüğünü teminat altına alırken farklı inançların yasa önünde eşitliğini, kişinin inancının gerektirdiği ibadeti hiçbir engel ile karşılaşmadan yerine getirmesini öngörüyor. Alman ordusunda Hristiyanlardan sonra en büyük dini grubu oluşturan Müslüman askerler, bu hükümler ışığında orduda imamların da istihdam edilmesini istiyor.
"BİZE HALEN 'ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ' DİYORLAR"
Alman Asker Derneği’nin (Deutscher.Soldat. e.V.) başkanlığını yürüten Hammouti-Reinke, bu konuda taleplerini Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ile de yüz yüze görüştüklerini, ancak yedi yıldır süren çalışmalarda mesafe alınamadığını söyledi. Hammouti-Reinke, “Bize halen üzerinde çalıştıklarını söylüyorlar. Ancak bunca zaman yol alınamamış olunması bende bu yönde aslında adım atılmak istenmediği izlemine yol açıyor” dedi.
Müslüman asker Nariman Hammouti-Reinke ise kamuoyunda yaşanan bu tartışmaların, Alman ordusunda imamların istihdamını geciktirmemesi gerektiği görüşünde. Son dönemde Alman üniversitelerinde yetişen birçok ilahiyatçı olduğunu hatırlatan Hammouti-Reinke, “Güvenlik endişelerini, farklı siyasi akımların orduya sızmasının istenmemesini gayet tabii ki anlayabilirim. Ama bu endişeler halen adım atılmamış olunması için makul gerekçe teşkil etmiyor. Çünkü Osnabrück Üniversitesi İlahiyat Enstitüsü’nden eğitimlerini tamamlamış, hiç bir diğer devletle ilişki içerisinde olmayanlar, yetkin insanlar var. Onlar, gereken eğitimler verilerek, görevlendirilebilirler” diye konuştu.
-
filolog 5 yıl önce Şikayet EtLa müslüman askerin Alman ordusunda işi ne !?!?!Beğen
-
Bersoy 5 yıl önce Şikayet EtEyvallah askerin dedikleri tamam müslüman,kefenini çantasında taşıyor tamam,kime karşı çarpışıyor kimin için çarpışıyor,müslüman bir ülkeye görevli gidiyor amacı ne müslümanı vurmak mı gittiği yerde,kimin için kan dökecek ecnebi hıristiyan bir memleket için....YANLIŞ YANLIŞ YANLIŞ...Beğen
-
Uzman. 5 yıl önce Şikayet EtAfganistan'da batı adına sıktığın kurşunun ne kadar doğru adrese gittiği belli mi? Gavur adına Müslüman vuruyorsan, kefen kimi kurtarır?Beğen
-
salih 5 yıl önce Şikayet Etbekir 1071 malazgirt ile karıştırdın sanırımBeğen
-
abdullahH 5 yıl önce Şikayet EtKefeni çantasında taşıyormuş peh... Peygamber hırkası ile gömülsen ne fayda ? Şeytana hizmet eden katiller ordusunun bir neferisin. Afganistan'da kime karşı , neyin savaşını veriyorsun , sen onu düşün !Beğen