Bakan Akar açıkladı! Fransa'dan Türkiye'ye Samp-T teklifi

Milli Savunma Bakanı Bakan Hulusi Akar, Fransa'nın Türkiye'ye Samp-T hava savunma bataryası yerleştirmek istediğini duyurdu.

GİRİŞ 22.05.2019 13:30 GÜNCELLEME 22.05.2019 17:44
Bu Habere 170 Yorum Yapılmış

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yazılı ve görsel basının Ankara temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Akar, Suriye'deki gelişmeler, S-400, F-35 ve NATO Zirvesi'nde Fransa'nın Türkiye'ye yaptığı teklifi anlattı.

 

 

S-400 VE F-35 PROGRAMLARI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "S-400 için Rusya'ya personelimiz giderek eğitim almaya başladı" dedi.

 

 

İdlib'deki son gelişmelere ilişkin değerlendirmesi sorulan Bakan Akar, 3,5 - 4 milyon insanın yaşadığı bölgede istikrarı ve ateşkesi sağlamak için yoğun çaba gösterdiklerini belirtti.

Bunu büyük ölçüde yerine getirdiklerini ifade eden Akar, "Rejim güneyden başlayan dört yerden üçüne varil bombaları, uçaklardan atılan bombalarla hakim oldu. Benzer şekilde İdlib'de de birşeyler yapmaya kalktılar. 17 Eylül mutabakatı ile bu engellendikten sonra bu Rejim'in hoşuna gitmedi. Rejim bu statükoyu bozmak için elinden gelen her türlü gayreti gösteriyor, varil bombaları, havadan, karadan bombalama dahil. Orada son bir ay içinde ciddi bir nüfus hareketi oldu. 243 bin diye başladı 350 bine varacak şekilde güneyden kuzeye doğru nüfus yer değiştirdi. Bu ürkütücü bir yer değiştirmeydi. BM'de buna duyarlılık gösterdi. Hemen açıklamalarda bulundular, ateşkesin sağlanması ve idamesini istediler. Eğer bu devam etseydi oradan çıkacak 3,5- 4 milyon yeni trajedinin başlangıcı olacaktı. Türkiye yetmez Avrupa, Avrupa yetmez belki de ABD'ye kadar bu göç devam edecek, bu sefalet, dram sürecekti. Çok şükür şu anda bu engellenmiş görünüyor."

İdlib'de ateşkes ve istikrarı sağlamak için yoğun çaba harcadıklarını yineleyen Akar, "Bu durumun sürdürülmesi için evvelsi gün Sayın Şoygu ile bir daha telefonda görüştük. Daha önceki görüşmelerimizin sonucunda heyetler geldi gitti. Görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Rejimin mutlaka kontrol edilmesi, rejimin saldırılarının durdurulması gerektiğini kendilerine ifade ettik. Onlar da çalışacaklarını söylediler. Rusya ile konuşmalarımızı, görüşmelerimizi sürdürmek suretiyle bu mutabakat muhtıralarında belirtildiği şeklinde bu sürecin devam etmesine gayret gösteriyoruz" diye konuştu.

Çatışmaların Türkiye'nin bölgedeki gözlem noktalarına kadar yaklaştığı belirtilerek, "Bizim oradaki gözlem noktalarımızdan çekilmek, oraları boşaltmak gibi bir durumumuz olabilir mi" diye sorulması üzerine Bakan Akar, "Kesinlikle böyle bir şey yok. Hiçbir yerde yok. Türk Silahlı Kuvvetleri nerede olursa olsun bulunduğu yerden geriye bir tek adım dahi atmayacak" yanıtını verdi. Akar bölgedeki kritik, hassas durumları yönetmeye çalıştıklarını bildirerek, "Bunları bir şekilde Türkiye-Rusya Federasyonu mutabakatını bozmayacak şekilde götürmeye çalışıyoruz" dedi.

Rejimin bölgedeki alan hakimiyetini artırmak için ciddi gayretinin olduğunu ifade eden Bakan Akar, "İdlib'i almaya kendine hak görüyor. Biz de 'Bu sizin toprağınız olabilir fakat buradaki insanlar sizin zulmünüzden kaçan insanlar' diyoruz. Dolayısıyla anayasa yapılıncaya, seçimler yapılıncaya, hükümet kurulduktan sonra diğer devletlerle birlikte biz de yapılması gereken neyse onu yapacağız diyoruz" ifadelerini kullandı.

"KİMSENİN RAHATSIZ OLMAMASI LAZIM"

Türkiye'nin ciddi hava ve füze tehdidi altında olduğunu belirten Akar, "82 milyon insanımızı ve ülkemizi korumak ve kollamak için hava savunma sistemi kurma ihtiyacımız açık. Bunun için tedbirler almak da bizim görevimiz" diye konuştu.

Tedarik edilecek sistemlerin sadece savunma özelliğinin olduğunu vurgulayan Bakan Akar, "Ülkemize eğer hava taaruzu veya füze atılırsa bunlara karşı koruyacak bu sistem. Başka bir işlevi yok, zaten yapamaz. Dolayısıyla bundan kimsenin rahatsız olmaması lazım" dedi.

Türkiye'nin S-400 tedarikinin F-35 müşterek savaş uçağı projesine bağlanmaya çalışılmasını anlamakta zorlandığını ifade eden Akar, "F-35 ortaklık protokolünün herhangi bir yerinde 'Ortaklardan biri S-400 alırsa ortaklıktan çıkarılır' diye bir madde var mı? Ortaklığın gerekleri nedir? Türkiye Cumhuriyeti Devleti ortaklıkla ilgili ortaklık paylarını hiç aksatmadan ödeyen ülke. Ortak üretim çerçevesinde bize sipariş verilen malzemeler var. Bu malzemeleri de zamanında aksaksız ve eksiksiz olarak üreten ülke. Bunu da yaptık. ? Peki biz ortak olarak başta ne yapacağız" diye sordu.

F-35 projesinin devam ettiğini dile getiren Akar, şunları kaydetti:

"4 uçak bize teslim edildi, 4 pilotumuz var şu anda ABD'de, 47 astsubayımız var bakım hizmetlerini yapıyor. Kasım ayında iki uçak gelecek. Bu uçaklar geldiğinde konuşlanacakları yer Malatya hava üssü. Oradaki inşaatlar da planlandığı şekilde devam ediyor. Yani biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak bize düşen neyse sorumluluklarımızı ciddiyet ve samimiyetle yerine getiriyoruz. Bundan kimsenin şüphesi yok. Bundan beklentimiz var doğal olarak F-35 programının da planlı bir şekilde yürümesi, yürütülmesi."

Akar, konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini belirterek, "Ciddiyetle, samimiyetle, istikrarlı bir şekilde hakkımızı, hukukumuzu sürekli masaya koymaya devam ediyoruz. Bunun da anlaşılmasın bekliyoruz. Zaman zaman bazı zorluklar olsa da gidişatta şu ana kadar keskin dönüşün olmadığını görmekten memnunuz" dedi.

"DONE DEAL"

Patriot tedarikiyle ilgili de gelişmelerin olduğunu ifade eden Akar, 28-29 Mart'ta yeni bir teklifin geldiğini, bununla fiyat, teknoloji transferi, ortak üretim, teknolojisi güncellemesi bakımlarından bazı şartların yenilendiğini bildirdi.

Bununla ilgili detaylı çalışmaların sürdüğünü aktaran Akar, "ABD, Türkiye'den S-400 alımını ertelemesini talep etti mi" diye sorulması üzerine, "Bunlar birbirinden bağımsız, münferit olaylar değil.Konuşmalar, görüşmeler içinde benzer şeyler oluyor. Bizim cevabımız bu konuda biz anlaşmayı, sözleşmeyi yaptık, Rusya ile gayet iyi ilişkilerimiz var bu çerçevede bu alım işlemleri devam ediyor. Biz diyoruz ki 'S-400 done deal' (Anlaşma, işlem bitti), onlar ise 'no deal is a done deal' (Hiçbir anlaşma bitmiş değildir)  diyorlar" ifadelerini kullandı.

Hava savunma sistemi SAMP-T tedarikine ilişkin Eurosam ile görüşmelerin devam ettiğini belirten Akar, "Ekim ayına kadar bu çalışmalar devam eder ve bu konsept çalışmasını başarılı bir şekilde tamamlayabilirsek o günden itibaren nasıl üretim yapacağımızı tartışmaya, konuşmaya, görüşmeye başlayacağız" dedi.

FRANSA'DAN SAMP-T TEKLİFİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile NATO Zirvesi'ndeki görüşmesinin ardından kendisinin de Fransız mevkidaşıyla bir araya geldiğini anımsatan Akar, şunları söyledi:

"Yaptığımız görüşmeler çerçevesinde bir noktaya gelindi. Onlar bir Samp-T bataryasını Türkiye'de konuşlandırmayı önerdiler. Bununla alakalı biz de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Onlar keşif yapacaklar. Şu anda İncirlik'te İspanyolların bir Patriot bataryası, Kahramanmaraş'ta ise İtalyanların Samp-T bataryası var. Bu iki yerde incelemeler yapmayı teklif ettiler. Bu konu üzerinde, onların intikali üzerinde çalışıyoruz. Eğer Cumhurbaşkanımız tarafından da bu uygun görülürse önümüzdeki dönemde en azından bir, iyi niyet göstergesi olarak, Türk-Fransız ilişkileri bakımından sembol olması bakımından da böyle bir konu üzerinde çalışmamızı sürdürüyoruz."

"S-400'lerle ilgili bazı TSK personelinin Rusya'ya eğitime gittiği"ne yönelik haberler hatırlatılan Bakan Akar, şu yanıtı verdi:

"Bugünlerden başlamak suretiyle önümüzdeki aylarda S-400 eğitimleri için Rusya'ya bizim personel gönderdiğimiz gerçek. Bu rakamlar sürekli değişiyor. Her birinin ayrı bir özelliği var. Bunlar giderek eğitim almaya başladılar. Önümüzdeki aylarda da bu devam edecek."

YORUMLAR 170
  • Hıdır BUDUR 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu Fransızların COUGAR helikopterlerini, " AB müzakerelerinde bize destek olurlar" diye satın aldık. Fransızlar herzaman olduğu gibi altımızı oymaya devam ettiler. Yine benzer bi hataya düşülüp de Fransızları tavlayacağız diye Onların silah sistemi bi daha alınmaya kalkılmaz umarım!!!
    Cevapla
  • Hacivat 5 yıl önce Şikayet Et
    Emenet esek e binen tez iner örnek almanya hollanda patriotlati nasil cekti fransa satiyorsa alinir ama yerlestirecek sonra kafasi estimi gericekecek böyle sey kabul edilemez
    Cevapla
  • STRATEJİ 5 yıl önce Şikayet Et
    KONTROLU AMERİKADA OLAN BİR PATRİYOT FÜZESİ SİSTEMİNİN TÜRKİYE İÇİN SAVUNMA ARACI DEĞİL KANDIRMACA TÜRKİYEYİ SAVUNMASIZ DÜŞÜRME TAKTİĞİDİR. BİZE ŞİMDİYE KADAR SALDIRI NERDEN GELDİ NATO İÇİNDEKİ GÜÇLÜ DEVLETLERDEN GELDİ. BİZ PATRİYOTU KİMDEN KORUNMAK İÇİN ALMAMIZ GEREKİYOR , ? S-400 FÜZELERİNİ KİMDEN KORUNMAK İÇİN ALIYORUZ? SORULARIN CEVABI BİZE GERÇEĞİ GÖSTERİYOR. ASLA S-400 DEN VAZGEÇMEMELİYİZzz.
    Cevapla
  • salih 5 yıl önce Şikayet Et
    Neye ihtiyacımız var sa kendimiz yapmalıyız. Fransızları kahraman maraşlılara, gazi anteplilere sorun. Ne işleri varmış? Abd saddama operasyon yapacağı sıralarda Kardanizdeki limanları istemişti kullanmak için. Ne ya alaka? Bunlar hep aynı sömürücüler.
    Cevapla
  • mardinizade 5 yıl önce Şikayet Et
    amaan ha diiiyim. bu deyyuzlar baktı ki türkiye s400 den vazgeçmiyor. şimdide hainlik peşindeler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünyanın en uzun boylu ülkesi açıklandı! Türkiye boy ortalamasıyla kaçıncı sırada?
WhatsApp üzerinden uyuşturucu 'reçetesi' yazan doktor: '350 bin dolar kazandım!'