İspanya kral'ı tahtı oğluna bıraktı

İspanya'da 2014 yılında tahtını oğlu Kral 6. Felipe'ye bırakan 81 yaşındaki emerit Kral Juan Carlos, tüm resmi Kraliyet etkinliklerini bıraktı.

İspanya kral'ı tahtı oğluna bıraktı
İspanya kral'ı tahtı oğluna bıraktı
GİRİŞ 02.06.2019 17:28 GÜNCELLEME 02.06.2019 17:52
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Parlamenter monarşi ile yönetilen İspanya'nın demokrasiye geçiş sürecinin kilit isimlerinden olup 2014 yılında tahtını oğlu Kral 6. Felipe'ye bırakan emerit (emekli olmuş ama onursal olarak titrini sürdüren) Kral Juan Carlos, tüm resmi Kraliyet etkinliklerini bıraktı.

 

 

İspanya'da diktatör Francisco Franco'nun ölümünden iki gün sonra 22 Kasım 1975'te İspanyol Meclisi tarafından İspanya Kralı ilan edilen Kral Juan Carlos'un dönemi resmen sona erdi.

Emerit Kral Juan Carlos, tüm resmi görevlerini bırakmak için sembolik bir gün seçti. Juan Carlos, tam 5 yıl önce tahtını oğlu Kral 6. Felipe'ye bıraktığı gün olan 2 Haziran'da tüm resmi sorumluluklarını bıraktı.

 

 

Carlos, son 5 yılda, başta Latin Amerika ülkelerinde olmak üzere çok sayıda resmi davete, iş adamları toplantılarına, askeri, dini ve sportif etkinliğe İspanya'yı temsilen katılmıştı.

Son olarak 17 Mayıs'ta İspanyol devletinin verdiği bir ödül törenine katılan Carlos, en son 29 Mayıs'ta Madrid'deki Las Ventas Arenası'ndaki boğa güreşini izlediğinde halk arasında görüldü.

Juan Carlos'un resmi görevlerini bırakmasındaki temel nedenin sağlık sorunları olduğu belirtiliyor.

Resmi görevlerini bırakmasına rağmen emerit Kral olarak İspanya Kraliyet Ailesi'nin bir bireyi olmaya devam eden Juan Carlos'un, dokunulmazlık gibi yasal hakları da korunacak.

İspanya'da halkın en çok saygı duyduğu kişi olarak bilinen Kral Carlos, diktatör Franco sonrasında ülkesinin demokrasiye geçişinin önünü açmasıyla, 23 Şubat 1981'de İspanyol meclisini basan yarbay Antonio Tejero'nun öncülüğünde yapılan darbe girişiminin bastırılmasında oynadığı rolle ve yurt dışında İspanya'yı güçlü bir şekilde savunan duruşuyla halkın sevdiği bir kişi oldu.

Ancak Juan Carlos, gerek özel hayatı gerekse İspanya'nın 2008-2011 yılları arasında yaşadığı ekonomik kriz sırasında Kraliyet Ailesi'nde yaşanan skandallardan olumsuz etkilendi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • yorum 5 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı hanedanı geri gelmeli. seçimler yine yapilsin kanunu meclis yapsin ama en yuksek makam padisahlik makamı olsun. acaba şu parti kazanirsa ne olur bu parti kazanirsa vay halimize gibi korkulardan kurtulmanin en iyi yolu parlementer padişahlık yani mesrutiyet.
    Cevapla
  • yeniden RTE 5 yıl önce Şikayet Et
    osman oğlunun ahı yerde kalmaz...
    Cevapla
  • Ders 5 yıl önce Şikayet Et
    Bizim içimizde onların ajanları en üst makamlara kadar geldiler, ecdadımıza bu ülkeyi çok gördüler.
    Cevapla
  • Abdurrahman 5 yıl önce Şikayet Et
    Demokrasi işte. Bizim Osmanlı İmparatorluğumuzu yıkanlar. Kendilerinde kraliyet halen var. İki başlılık yok. Laikler demokratlar. Vay size ben...
    Cevapla
  • Yakub 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkleri oyuna getiren Avrupa krallar gibi yaşıyor! Bizde Osmanlı Ailesine sahip çıkmadık olanlar oldu. Avrupanın yarıdan fazlası Krallık. Bizi parlementer sistem ile on yıllarca sömürdüler, maalesef de halen faiz sistemi ile de malımız mülkümüz paramız çalınıyor. Ispanyada zalim bir devlet. Çok sömürdüğü ülke var. Abd lilerin bi çoğunun aslı Ispanyol! Devlet ve Erkanına canımız pahasına destek olmak farz oldu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünyanın en uzun boylu ülkesi açıklandı! Türkiye boy ortalamasıyla kaçıncı sırada?
İsrail askerleri faşist lideri gizlice Gazze'ye soktu