Julian Assange'ın ABD'ye iade davası Şubat 2020'ye ertelendi

İngiltere'de mahkeme, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade davasını 25 Şubat 2020'ye erteledi.

Julian Assange'ın ABD'ye iade davası Şubat 2020'ye ertelendi
Julian Assange'ın ABD'ye iade davası Şubat 2020'ye ertelendi
GİRİŞ 14.06.2019 13:33 GÜNCELLEME 14.06.2019 14:06
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Dün İngiltere İçişleri Bakanı Sajid Javid, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'nın ABD'ye iadesini öngören belgeyi imzalamış ve "Şu anda gerektiği gibi parmaklıkların ardında. ABD tarafından yapılan bir iade talebi var yarınki duruşmadan önce ancak ben dün iade emrini imzaladım ve onayladım. Yarın mahkeme önünde olacak. Ben her zaman adaletin yerini bulduğunu görmek istiyorum ve elimizde meşru bir iade talebi var, bu nedenle imzaladım, ancak son karar mahkemenin" ifadelerini kullanmıştı.

 

 

MAHKEME KARARI 2020'YE ERTELEDİ

Bugün Londra'da görülen davada ise erteleme kararı çıktı. İngiltere'de mahkeme, Assange'ın ABD'ye iade davasını 25 Şubat 2020'ye erteledi.

 

 

ASSANGE DAVASI

Wikileaks kurucusu Assange, Haziran 2012'de hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç'e iadesi gündemdeyken Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Assange, 2012'den beri kaldığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde 11 Nisan'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanmıştı.

İngiltere'de mahkemenin, ABD'nin iade talebini kabul etmesi durumunda Assange'ın davayı üst mahkemeye ve oradan da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıma imkanı bulunuyor. Uzmanlar, Assange'ın iade davasının iki yıla kadar uzayabileceğini belirtiyor.

Assange'ın kurduğu Wikileaks, 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren çok sayıda gizli belgeyi yayımlamıştı.

Assange İngiltere'de en ağır suçluların bulunduğu hapishane olarak bilinen Belmarsh Hapishanesinde tutuluyor.

Assange'ın 14 Haziran'da Amerika'nın hakkındaki iade talebi kapsamında Londra'da video bağlantısıyla mahkeme önüne çıkması bekleniyor.

ABD'nin Assange yönelik 18 suçlaması arasında 1917 tarihli Espiyonaj Yasası'na dayandıranlar da bulunuyor.

KAYNAK: HABER7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ
YORUMLAR 2
  • bekir 5 yıl önce Şikayet Et
    Julian Assange'ı bize verin fetöyü iade etsinler bize bizde Julian Assange'ı verelim
    Cevapla
  • klas 5 yıl önce Şikayet Et
    İşinize gelince meşru iade talebi oluyor tabii... Ama fetöşş hakkındada meşru resmiiade talebi var neden işlem yapılmıyor.... Batıda hak adalet hukuk hepsi guguk...Tüm işleri siyaset ve şantaj üzerinedir
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika! Soruşturma başlatılmıştı! İstanbul Barosu'ndan kritik karar
ASELSAN, yeni Radar Entegrasyon Merkezi'nde üretime başladı