Bomba sözler: Türkiye'nin sürprizleri bununla da sınırlı kalmayabilir

Son Dakika.... Haber7 yazarı Taha Dağlı "Sürprizler Tunus'la sınırlı kalmayabilir" adlı köşe yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tunus ziyaretini kaleme aldı. Türkiye'nin bölgede attığı adımlara dikkat çeken Dağlı, "Batıda Tunus'la başlatılacak bir güvenlik zinciri Cezayir, Nijer ve Çad ile desteklenirse, Türkiye-Libya arasındaki hayati önem taşıyan anlaşmanın selameti daha bir garanti altına alınmış olacaktır" dedi.

Bomba sözler: Türkiye'nin sürprizleri bununla da sınırlı kalmayabilir
Bomba sözler: Türkiye'nin sürprizleri bununla da sınırlı kalmayabilir
GİRİŞ 26.12.2019 10:07 GÜNCELLEME 26.12.2019 11:03
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

İşte Taha Dağlı'nın o yazısı;

 

Başkan Erdoğan’ın sürpriz Tunus ziyareti kafaları da hesapları da alt üst etti.

Programda olmayan bir ziyaretti.

 

Ancak belli ki Başkan Erdoğan daha önce planlarını yapmış.

Çünkü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da Tunus’taydı.

Tunuslu bir gazeteci Türk heyetinde kimlerin olduğunu öğrenince “belli ki konu Libya, içerik ise askeri” şeklinde bir yorumda bulundu.

Sürpriz ziyaretin arkasından yapılan değerlendirmelerde özellikle Tunuslular, Türkiye ile Tunus arasında bir askeri anlaşma olabileceği yönünde görüş bildirdi.

Türkiye ile Libya arasında bir askeri anlaşma mevcut.

Libya’ya asker gönderme meselesi de gündemde.

Tunuslular, ülkelerinin güney liman ve hava üslerinin Libya’ya özellikle de Türkiye’nin desteklediği ulusal mutabakat yönetiminin merkezi olan başkent Trablus’a sınır komşusu olduğuna ısrarla dikkat çekiyor.

Yani Türkiye, Tunus üzerinden her türlü askeri ve insani yardımı Trablus’a ulaştırabilir, deniliyor.

Türkiye bu ziyaretle Libya’daki ulusal mutabakat yönetiminin darbeci Hafter’in saldırılarına karşı koruma altına alınması yönünde önemli bir güvenlik adımı atmış olabilir.

Hafter ile Sarrac hükümeti arasındaki çatışma ortamının sonlandırılması yani ateşkes meselesi de muhtemel başlıklardan biri olarak görülüyor.

Tunus’un yeni Cumhurbaşkanının birkaç gün önce Libya’dan gelen aşiret liderlerini ağırladığı ve Libya’da bir ateşkese öncülük ettiği biliniyor.

Ateşkes sağlanır, Sarrac hükümeti meşru olarak yoluna devam ederse, güvenlik kaygıları ortadan kalkar ve Türkiye ile Libya arasındaki anlaşma sağlıklı şekilde yürür.

Ama Hafter’e güven olmaz.

Neticesinde arkasında İsrail, darbeci Sisi, Yunanistan, Rumlar, Birleşik Arap Emirlikleri ve bir çok Avrupa ülkesi, ABD ve hatta Ruslar var.

Bunlardan bir kaçı desteği kesse bile Hafter kullanışlı bir adam, üstelik uzun yıllar CIA tarafından himaye edilip, Kaddafi sonrası ABD’den Libya’ya gönderilmiş bir proje paketi olduğunu da unutmayalım.

Türkiye’nin anlaşma yaptığı Trablus yönetimi, Hafter’in saldırıları altında.

Türkiye için Trablus hükümetinin devamlılığı çok önemli.

Bu nedenle Türkiye, Trablus’un güvenliğini komşusu Tunus üzerinden sağlamak adına bir hamle yapmış olabilir.

Türkiye ile Tunus arasında Libya konulu olası bir anlaşma Trablus’un güvenliğinin sağlanmasıyla da sınırlı kalmaz. Böyle bir anlaşma Türkiye’nin Libya ile oluşturduğu Akdeniz cephesine Tunus’un eklenmesini de getirir ve bu da Türkiye eksenli masayı genişletip, güçlendirmiş olur.

Bunun yansıması da Ocak ayında Berlin’de düzenlenecek olan Libya zirvesinde de görülecektir, Türkiye’nin o zirveye Trablus hükümetini direk destekleyen güçlerle birlikte katılmasının önünü açılmış olacaktır.

Bir de şu var. Türkiye eğer Tunus’la Libya’nın güvenliği ve Akdeniz başlıklı bir anlaşma sağladıysa bunun arkasının gelmesi de muhtemeldir.

Yani Libya ile başlayıp Tunus’la devam eden halkanın sonraki zincirleri Cezayir, Nijer ve Çad olabilir.

Bu ülkelerin tamamı Libya’nın sınır komşuları.

Doğu tarafı darbeci Sisi’nin kontrolündeki Mısır tarafından bir anlamda kuşatılmış olan Libya’nın batı ve güney sınırları olan Tunus, Cezayir, Nijer ve Çad gibi ülkeler de Türkiye için çok önemli.

Libya ve Trablus doğuda Mısır sınırından tehdit altında tutuluyor.

Batıda Tunus’la başlatılacak bir güvenlik zinciri, Cezayir, Nijer ve Çad ile desteklenirse, Türkiye-Libya arasındaki hayati önem taşıyan anlaşmanın selameti daha bir garanti altına alınmış olacaktır.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 19
  • Teyyar 5 yıl önce Şikayet Et
    Mısır eninde sonunda çatırdayacak. Bu kadar fakirlik ve zulüm nereye kadar.
    Cevapla
  • Mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Hafter güçleri ülkenin yüzde 80 ini almış. Orayı Suriye ye çevireceğiz. Allah ordaki sivillerin yardımcısı olsun. Ama kesinlikle Libya hükümetine destek verilmesi gerekiyor.
    Cevapla
  • nimet 5 yıl önce Şikayet Et
    inşallah
    Cevapla
  • vatanislam 5 yıl önce Şikayet Et
    Geç kaldın reis çok geç kaldın rabbim uzun ömür versin de ne kadar daha kalacaksın ki bunun zeminlerini bağlantılarını çoktan yapıp şimdi yıllarca süren dostlukların temelleri atılmış olması gerekirdi. Dün gördün İstanbul seçmenin seni yüz üstü bıraktı. Hala da değişen birşey yok bak adamlar 25 milyon rüşveti gündem bile olmadı. Ama aynı AKP de olsa düşünün yer yerinden oynardı. Sizin de bu düzene geçmeniz lazım.
    Cevapla
  • Yener Türk 5 yıl önce Şikayet Et
    Mısıra ve arabistana bir rejim değişikligi de cok iyi olur, en azından oralada yaşıyan müslümanlar da bir nefes alır o slawlar'dan başlarına koyulan kuklalar'dan ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hukukçular ne diyor? Sorumlu kim?
Son dakika haberi: Türkiye ve Rusya arasında kritik 'Suriye' görüşmesi!