İdlib'de 18 sivil yerleşim Rus bombardımanı altında

Rus savaş uçakları, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki 18 sivil yerleşime hava saldırıları düzenliyor.

GİRİŞ 24.02.2020 17:08 GÜNCELLEME 24.02.2020 17:08
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Muhaliflere ait uçak gözlemevine göre, Rus savaş uçakları, sabah saatlerinden itibaren İdlib'in güneyindeki Kefrenbil, Ken Safra,  Ihsem beldeleri, Sufuhun, Hazarin, Kefer Nübbül, Kefer Uveyd, İnnib, Bsenkul, Cuzef, Has, Bara, Marhurme, Deyr Sümbül, Binin köyleri ile Halep'in batı kırsalındaki Daret İzze ilçesine, Kefer Nuran ve Cine köylerini vuruyor. 

 

 

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklarından alınan bilgilere göre, saldırılarda 5 kişi hayatını kaybetti.

ASTANA ANLAŞMALARI VE SOÇİ MUTABAKATINA UYMADILAR

 

 

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib, neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi niteliğinde bulunuyor. İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Türkiye, Rusya ve İran'ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu. Ancak rejim ve İran destekli teröristler, ateşkes ilanıyla durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden 3'ünü Rusya'nın hava desteği sayesinde ele geçirdi ve İdlib'e yoğunlaştı. Rejim güçlerinin Eylül 2018'de askeri yığınağına hız vermesi üzerine, Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018'de ateşkesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardı. Saldırılarına kısa bir süre ara verdikten sonra yeniden başlayan rejim güçleri, Mayıs 2019'da bölgeyi tümüyle ele geçirmek için kara operasyonu düzenledi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 10 Mayıs 2019'da yaptığı açıklamada, rejim unsurlarının İdlib’in güneyine yönelik artan saldırı ve tacizlerinin 6 Mayıs’tan itibaren kara harekatına dönüştüğüne dikkati çekmişti.

Rejim ve destekçileri bu tarihten itibaren, Kefrenbude, Han Şeyhun, Maraatinüman, Serakib gibi büyük ilçelerin yanı sıra İdlib'in güneyi ve güneydoğusu, Hama'nın kuzey ve doğu kırsalı ile Halep'in güney ve batı kırsalında çok sayıda yerleşimi yoğun topçu ve hava saldırıları neticesinde ele geçirdi.

17 Eylül 2018'deki Soçi mutabakatından bu yana rejim ve destekçilerinin İdlib'e saldırılarında 1800'den fazla sivil can verdi. Ocak 2019'dan bu yana göç edenlerin sayısı 1 milyon 942 bini buldu.

YORUMLAR 11
  • Haydar 4 yıl önce Şikayet Et
    Muhaliflere hava savunma füzesi verelim
    Cevapla
  • Kürşad Turan 4 yıl önce Şikayet Et
    Tayyip bey istese savaşı Rusyanın her yanına yayar o katiller sürüsü her türlü ahlaksızlığı mübah görür iken Tayyip bey ne diye böyle bir stratejiye başvumuyor anlaşılır gibi değil direnişçilere hava savunma desteği verilmiş olsaydı savaş zaten çoktan bitmişti moskof kafirinin hava desteği sayesinde savaşın seyri böyle evrildi
    Cevapla
  • yani 4 yıl önce Şikayet Et
    ula uşak sen ner de yaşiyon avrupada mi tam hava savunması yoken muhalefete nasıl hava savunması versin olsa iyi olurdu bu hiçsevmediğim rusa karşı
    Cevapla
  • bg turk 4 yıl önce Şikayet Et
    dogru zaman ve dogru mekan olmazsa OLMAZZ
    Cevapla
  • Nesdahl 4 yıl önce Şikayet Et
    Islamla allaha bir ilgisi yok bu savasin hala anlamadiniz neden savasiliyor IRAN koridoru acilmak isteniliyormu akdenize yani siiyi, ve hizbullah kontrölünde bunu Chp biliyor bosuna demiyorlar ne isimiz var suriyede neden karisiyoruz diye
    Cevapla
  • akoyusuf 4 yıl önce Şikayet Et
    pis mahluklar..helakınız yakın inş..
    Cevapla
  • Demir Ersoy 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne anlaşması ne mutabakatı ne Astana Ruslara asla güven olmaz muhaliflere uçak düşürecek imkanlar sağlanmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail duyurdu! Gazze'de son dakika gelişmesi: Yeni kapı açılıyor
"Trump'ın eşi ve kızı Beyaz Saray'a taşınmayacak" iddiası