Koronavirüs ülkelerarası maske savaşı başlattı

Koronavirüs salgını nedeniyle ülkeler arasında maske ve koruyucu ekipman savaşları yaşanıyor.

Koronavirüs ülkelerarası maske savaşı başlattı
Koronavirüs ülkelerarası maske savaşı başlattı
GİRİŞ 06.04.2020 14:31 GÜNCELLEME 06.04.2020 14:33
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Koronavirüs, dünya çapında maske ve eldiven gibi koruyucu ekipmanlara olan ihtiyacı artırdı. Ülkeler, daha önce benzeri görülmemiş şekilde, birbirlerinin siparişlerine el koymaya başladı. Kıtaları aşan bu savaşın ilk örneği mart başında Çekya ve İtalya arasında yaşandı. Çekya, İtalya'nın sipariş ettiği 110 bin maskeye el koydu. Sorun ancak diplomatik girişimlerin ardından çözülebildi.

 

 

İtalya, diğer bir sorunu da Fransa ile yaşadı. Fransız basınına göre, İsveç sağlık şirketi Mölnlycke'nin Çin'den satın aldığı maskelere 3 Mart'ta Fransa'da el konuldu. Virüsten en çok etkilenen İtalya ve İspanya'ya gidecek olan maskelerin serbest bırakılması için İsveç hükümeti devreye girdi.

FRANSA ANCAK MASKELERİN YARISINI İTALYA VE İSPANYAYA GÖNDERDİ

 

 

Yaklaşık 2 hafta süren diplomatik çabanın ardından ancak maskelerin yarısı İtalya ve İspanya'ya gönderilebildi. Şirket, bundan sonraki siparişleri Belçika üzerinden İtalya ve İspanya'ya göndereceklerini duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, maske meselesinin "bağımsızlık" ve egemenlik" sorunu olduğunu belirterek üretim sayısının artırılmasını istedi. Almanya da 8 Mart'ta İsviçre'ye gidecek 240 bin maskenin ihracatına izin vermeyerek ürünlere el koydu. İsviçre, sorunun çözülmesi için diplomatik girişim başlattı.

FRANSA'NIN MASKELERİ ABD'YE GÖNDERİLDİ

Başka ülkelerin maskelerine el koyan Fransa ve Almanya'nın da başına aynı şey geldi. Fransa'da Paca Bölgesi Başkanı Renaud Muselier, 2 Nisan'da yaptığı açıklamada, Çin'den sipariş ettikleri maske ve diğer koruyucu ürünlerin ABD'ye gönderildiğini duyurdu.

Ödemesi yapılmasına rağmen ürünlerin kendilerine gönderilmediğini söyleyen Muselier, "Çin'deki havalimanında Fransızların sipariş ettiği maskeler, Amerikalılar tarafından nakit parayla satın alındı ve Fransa'ya gelmesi gereken uçak ABD'ye gitti." dedi.

ALMANYA'DAN ABD'YE MODERN KORSANLIK SUÇLAMASI

Almanya da salgınla mücadelede kullanmak üzere satın aldığı 200 bin koruyucu maskeye ABD'nin el koyduğunu duyurdu.

Berlin İçişleri Senatörü Andreas Geisel, 3 Nisan'da yaptığı açıklamada, eyalet yönetiminin satın aldığı, koronavirüs ve enfeksiyona karşı koruma sağlayabilen "FFP-2" maskelere Tayland'ın başkenti Bangkok'ta ABD'nin el koyduğunu söyledi. Geisel, ABD'yi sert dille eleştirerek 'ABD'nin yaptığı modern korsanlık eylemidir.' dedi.

VAHŞİ BATI YÖNTEMLERİ UYGULANMAMALI

Federal hükümetten ABD'yi uluslararası kurallara uymaya çağırmasını isteyen Geisel, 'Transatlantik ortaklara böyle davranamazsınız. Küresel kriz zamanlarında bile Vahşi Batı' yöntemleri uygulanmamalıdır.' diye konuştu.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn da maske savaşı yaşandığını belirterek "Çin'deki bu maskeler yüzünden dünyada savaşan insanların hikayelerini duyuyorsunuz. Bu iyi bir gelişme değil ama güçlü talebi yansıtıyor." dedi.

ABD'DE EYALETLER VE FEDERAL HÜKÜMETİN YARIŞI

Maske savaşı ABD'de eyaletler ve federal hükümet arasında yaşanmaya başladı. ABD basınına göre, Massachusetts eyaletinin satın aldığı 3 milyon maskeye, New York limanında adı açıklanmayan bir federal hükümet kurumu tarafından el konuldu.

Washington Post, 31 Mart'taki haberinde, Cumhuriyetçi Partinin kontrolündeki bazı eyaletlere talep ettiklerinden daha fazla destek verildiğini iddia etti.

TRUMP'TAN MASKE ÜRETİCİSİ ŞİRKETE TEHDİT

ABD Başkanı Donald Trump, koruyucu maske üreticisi 3M'yi maske ihracatını kesmesi için tehdit etti. 3 Nisan'da yaptığı açıklamada, ihracatın devam etmesinin şirket için "ciddi sonuçları olabileceğini" kaydeden Trump, "3M'nin ürettiği maskeleri ne yaptığını gördükten sonra, Savunma Üretim Yasası'nı devreye soktuk. Hükümetimiz için maskelere ne olduğunu görmek bizim için sürpriz oldu. Bunun bedeli büyük olacak." ifadesini kullandı.

FİRMA'DAN MİSİLLEME

3M'den yapılan açıklamada ise Trump yönetiminin üretilen maskelerin Kanada ve Latin Amerika pazarlarına ihracatının da durdurulmasını talep ettiğine dikkat çekilerek "ABD'de üretilen koruyucu maskelerin ihracatının kesilmesi, diğer ülkelerin de aynı şekilde karşılık vermesine yol açabilir. Durum bu noktaya gelirse de ABD piyasasındaki maske miktarı azalmış olur." uyarısında bulunuldu.

Dünya genelinde virüs kaynaklı can kaybı sayısı 70 bine yaklaşırken, vaka sayısı 1 milyon 250 bini aşmış durumda.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 34
  • esven 4 yıl önce Şikayet Et
    Ahhh Avrupa,Amerika sevdalısı Türkiye düşmanları ,görün bakın ne hallere düştünüz.
    Cevapla
  • SONER 4 yıl önce Şikayet Et
    Alın size medeni dediğiniz batılı yamyamlar. Maskeleri düştü ve ne mal oldukları şimdi iyice anlaşıldı mı içimizdeki batı hayranı kokoş lar????
    Cevapla
  • Zekigören 4 yıl önce Şikayet Et
    2024 yılına kadar her kış sıkıntılı ! Maske mecbur takılacak.
    Cevapla
  • slh 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizim batı hayranı CHP lileri sürün gitsin vahşilerin yanına...
    Cevapla
  • Cihan 4 yıl önce Şikayet Et
    Onlar ancak tahribatta ittifak yaparlar. Diğer konularda birbirlerini yerler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çok sayıda füze ve İHA'larla İsrail'in askeri üslerine saldırı! Büyük darbe indirildi
Bakanlık duyurdu: Tunceli ve Ovacık belediye başkanları görevden alındı!