Büyük tehlike: Koronavirüs salgınında sınıfta kaldılar! İkinci dalga ise kanser

Haber7 yazarı Taha Dağlı, "Salgında sınıfta kaldılar ikinci dalga ise kanser" adlı köşe yazısında, yeni tip koronavirüs sebebiyle zor günler geçiren ABD ve İngiltere'deki durumu ele aldı. Buckingham Üniversitesinde görevli İngiliz Onkolog Profesör Karol Sikoro'nun görüşlerine yer verilen yazıda, İngiltere ve ABD'yi bekleyen kanser krizine değinildi.

Büyük tehlike: Koronavirüs salgınında sınıfta kaldılar! İkinci dalga ise kanser
Büyük tehlike: Koronavirüs salgınında sınıfta kaldılar! İkinci dalga ise kanser
GİRİŞ 24.04.2020 12:12 GÜNCELLEME 28.04.2020 13:08
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

İşte Taha Dağlı'nın o yazısı;

 

Korona salgını ABD ve bir çok Avrupa ülkesinde sağlık sistemlerini durma noktasına getirdi, mevcut şartlarda salgınla baş edilemiyor, edilse bile şu an için bastırılmış halde bekleyen bir tehlike daha var o da en az korona kadar ölümcül olan kanser.

İngiltere’de hastaneler dolu, yoğun bakım üniteleri yetersiz, morg kalmadı.

 

Sahra hastaneleri kuruldu ancak bu kez de doktor ve sağlık çalışanı bulunamıyor.

Korona salgını henüz kontrol altına alınabilmiş değil.

Eldeki tüm mevcut imkanlar virüse karşı seferber edilse de yetersiz.

Kaldı ki İngilizler virüsü yenseler de bu kez kanserle başları derde girecek.

Buckingham Üniversitesinde görevli İngiliz onkolog Profesör Karol Sikoro, salgının 6 ay daha devam etmesi halinde ülkede en az 50 bin kişinin kanserden ölebileceğini söyledi.

Şu an İngiltere’de kanser taramaları da kanser tedavisi de yapılamaz halde.

Onkolog Karol Sikoro, her hafta 400 kadar meme, yumurtalık ve bağırsak kanseri taramalarının askıya alındığını vurguladı.

Bu durumun oluşturacağı tehlikeye dikkat çekti.

"Normalde ayda yaptığımız taramalarda yaklaşık 30.000 kişiye kanser teşhisi konulurdu şu an için bu sayı aylık 5000’in altına düştü. Bunun sebebi hastanelerde kanser taramasının yapılamaması" dedi.

Yani İngiltere’de kanser olup da teşhisi bile konulamayan binlerce hasta var.

Kanser teşhisi konulan ancak tedavi edilemeyenler de cabası.

Profesör Karol Sikoro, mevcut kanser hastalarının çoğunun ameliyatlarının en az 3 ay sonrasına ertelendiğine dikkat çekti.

Ameliyat olmayı beklerken salgın nedeniyle hastane ve doktor bulamaz hale gelen kanser hastalarının psikolojik olarak yaşadıkları travma da ayrı bir durum.

Türkiye’den giden tıbbı malzemelerle günü kurtarmaya çalışan İngilizlerin içine düştükleri durum oldukça vahim.

Amerika’da da benzer durum var.

Orada da hastaneler, morglar yetersiz kaldı.

Sokaklarda yaşayan on binlerce evsiz için barınak bile bulunamadı.

Evsizler bir sokaktan alınıp, başka bir sokak ortasına bırakıldı.

İngiltere’de de evsizlerin hali içler açısı.

Onlarca kişi Londra’da Heathrow havalimanının 5 ve 2 numaralı terminaline sığınmış durumda.

Uçak seferlerinin çoğunun durması nedeniyle terminaller boş, sokaklarda yatıp kalkan evsizlere hükümet barınma merkezi bulamayınca onlar da kendilerini havalimanına atmayı başarmış.

Mesela içlerinde 85 yaşındaki ordudan emekli bir asker de var.

Zaten evsiz olduğu için sokakta yaşayan emekli asker korona salgını sonrası sokağa çıkma kısıtlamalarının ardından havalimanı terminaline sığınmış.

İngiliz evsizler ile birlikte Heathrow havalimanın misafirleri arasında Afrika uçuşlarının açılmasını bekleyen yabancı yolcular da var.

Onlardan birinin İngiliz Daily Mail gazetesine verdiği röportaj hakikaten İngilizlerin içinde bulundukları durumu birkaç cümleyle özetliyor.

Etiyopya'ya uçmayı bekleyen ve son 4 gündür havaalanında uyuyan Diplomat Solmon Konjingo, "Burada çok umutsuz insanlarla tanıştım. Gidecek hiçbir yerleri yok ve havaalanı onların evi haline gelmiş, ben şanslıyım şimdilik burada olsam da Afrika’daki evime dönebileceğim ama gerçekten şok oldum çünkü buradaki İngilizlerin, İngiltere gibi zengin bir ülkede böyle terk edilebileceğine asla inanmazdım" sözleriyle Londra’daki trajediyi anlattı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 10
  • Zekigören 4 yıl önce Şikayet Et
    Haziran ortalarında ciddi azalacak yok gibi, maalesef aralık'ta cahil cesareti olanlar mezarını..... bu sefer ilki gibi olmayacak ! Ciddiye alın rehavete kapılan toplumları zor zamanlar bekliyor. Beslenme kalitesi ölüm ve yaşam için ölçüt olacak ! Az çeşit yemek az yemek sağlık için şart
    Cevapla
  • dilerim 4 yıl önce Şikayet Et
    dilerim o zaman o da gider.
    Cevapla
  • Herne 68 4 yıl önce Şikayet Et
    Almanya bunlara 10 ceker Ülkemizde 20 ceker
    Cevapla
  • Velid 4 yıl önce Şikayet Et
    Medeni Avrupa'ya! iman etmiş kulları için acı tablo. Onlar için varsa yoksa her şey Avrupa'ydı. Kendi insanımızı bile bu asılsız hikayeden yola çıkarak yargılar, bir işe yaramadığı halde kendini de bu şehir efsanesine öykünmekle temize çıkarırdı. Korona maskeyi düşürdü. Yamyam Avrupa ve ABD'nin keli göründü.
    Cevapla
  • Alperen 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu salgında insanın aklına türlü şeyler geliyor ve sanki ABD'nin, AB'nin durumda pek şikayetleri ve çabaları yok gibi geliyor. Ölenler genelde bakımevlerine terkedilmiş yaşlılar olunca, sanki onlardan kurtulmuş gibi bir zan taşınıyor. Nasıl olsa zaten bakımevlerine terk edilmişler.
    Cevapla
  • Hakan temur 4 yıl önce Şikayet Et
    Hayır arkadaş her kesimden insan ölüyor batıda sağlık sistemi sıkıntıda. Ben Amerikada yaşıyorum Nj de inan hastaneler de yer yok. Arkadaşım hemşire hafta da 70 saat çalışıyor psikilojisi bozlmuş İnanın Türkiyenin sağlık sistemi buradan çok çok iyi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Can Ataklı itiraf etti: Yolsuzluk CHP sarmış durumda
İYİ Parti'den istifa eden Kürşad Zorlu ve Ünal Karaman'ın yeni partisi belli oldu