Aşı ve tedavi çalışmalarının yanı sıra virüsü inceleyen bilim insanları Covid-19'un her geçen gün yeni bir etkisini keşfediyor. Bu keşiflere bir yenisi daha eklendi.
Uzmanlar, koronavirüsün bilinenin aksine yalnızca solunum yollarını değil, vücudun tüm organlarına etki edebildiklerini belirtti.ABD'deki bir araştırmada "İlk başta sadece bir solunum yolu virüsü olduğunu düşündük. Ancak tek hedefi nefes değil" denildi.
California’daki Scripps Translasyonel Araştırma Enstitüsü’nden doktor Eric Topol, “Başta sadece solunum yolu virüsü olduğunu düşündük. Ancak sonra pankreası, kalbi, karaciğeri, beyni, böbrekleri ve diğer organları da hedef aldığını gördük” açıklamasında bulundu.
Koronavirüs hastaları solunum yetmezliğinin yanı sıra felce yol açan kan pıhtılaşması ve birçok organa aynı anda saldıran aşırı enflamasyon sorunları yaşayabiliyor.
Virüs baş ağrısı, baş dönmesi, tat ve koku kaybı gibi nörolojik komplikasyonlara da neden olabiliyor. Bu kompikasyonların kalıcılığına ilişkin henüz bir net bulgu elde edilemedi.
Covid19’un hastalarda yarattığı tahribatın etkisi yıllarca sürebilir. Chicago’daki Northwestern tıp merkezinden kardiyolog Sadiya Khan, hem semptomları hem de yol açtığı komplikasyonlar açısından diğer virüslerden farklı olduğunu söylüyor.
Özellikle hastalığın seyri açısından korkutucu bir keşif olarak görülen bu yeni bilgi üzerinde bilim insanları çalışmalarını sürdürüyor. Bu noktada salgının yalnızca temas ve parçacık yoluyla bulaşmasından başka bir yolun ortaya çıkıp çıkmayacağı ise henüz bilinmiyor.
Koronavirüs salgınında bugün itibarıyla dünya genelinde tespit edilen enfekte sayısı e 10 milyon 86 bin 969'a ulaştı. Yine bugüne kadar virüs nedeniyle 501 bin 393 kişi yaşamını yitirirken, toplamda virüs saptanan 5 milyon 464 bin 271 kişi ise iyileşti.