Hamas'a 15 milyar dolar teklif ettiler!

Siyonist İsrail'in ABD'yi ve kukla Arap liderlerini arkasına alarak gerçekleştirmeye çalıştığı "Yüzyılın işgali" projesinde yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, 'büyük güçler' tarafından silahlı direnişten vazgeçmeleri karşılığında sunulan ve Gazze'de 15 milyar dolarlık projelerin hayata geçirilmesini öngören teklifi reddettiklerini söyledi.

Hamas'a 15 milyar dolar teklif ettiler!
Hamas'a 15 milyar dolar teklif ettiler!
GİRİŞ 27.07.2020 20:11 GÜNCELLEME 27.07.2020 20:16
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Katar'ın Lusail gazetesine konuşan Heniyye, isim vermeden, iki ay önce "büyük güçler" tarafından desteklendiğini bildikleri bazı tarafların aracılar üzerinden kendilerine Gazze Şeridi'nde havaalanı, liman ve ekonomik projelerin gerçekleştirilmesini öngören 15 milyar dolarlık bir teklif getirdiğini belirtti.

"GAZZE'Yİ YÖNET KUDÜS'TEN VAZGEÇ" DEDİLER

Kendilerinin de bu aracılara, söz konusu teklifin Filistinlilerin talepleri arasında yer aldığını belirterek karşılığında ne istediklerini sorduğunu söyleyen Hamas lideri, teklife karşılık "Filistin direniş gruplarının silah bırakması ve polis güçlerine dahil olması, direnişin bitirilmesi, Gazze'nin kendi kendisini yönetmesinin kabul edilmesi imkanı ve Kudüs'ten vazgeçilmesi" gibi taleplerin bulunduğunu anladıklarını dile getirdi.

HEDEF DİRENİŞİ BİTİRMEK

Direnişi bitirmek, Gazze Şeridi'ni Filistin ulusal hareketinden soyutlamak, askeri cephe gördükleri Gazze'yi bitirdikten sonra Batı Şeria'ya yoğunlaşmak istediklerini ifade eden Heniyye, "Hamas bu teklifi kabul etmedi. Onlara birtakım projeler karşılığında Filistin'den, direnişten, Kudüs'ten, Batı Şeria'dan, Filistin topraklarına dönüş hakkından vazgeçmemizin mümkün olmadığını söyledik. Biz bu projelerin büyük devletler tarafından sunulduğunu biliyoruz." dedi.

"GAZZE ABLUKASINI KIRMAK İSTİYORUZ"

Heniyye, Hamas'ın Gazze ablukasını kırmak istediğini, burada liman gibi büyük projeler hayata geçirmek istediğini belirterek, "Evet Gazze'de bu projeleri hayata geçirmek istiyoruz ama bunun bir hak olarak gerçekleşmesini istiyoruz, siyasi değişmezlerimiz ve silah bırakma karşılığında değil." ifadesini kullandı.

 - SUUDİ ARABİSTAN'LA İLİŞKİLER BOZULDU

Hamas'ın Suudi Arabistan'la ilişkilerine de değinen Heniyye, bu ilişkilerin, Riyad yönetiminin, Hamas'ın bazı yöneticilerini tutuklamasının ardından bozulduğunu söyledi.

Körfez ülkelerinin son 2-3 yıldır Hamas'a karşı politikalarını değiştirdiğini aktaran Heniyye, bu değişikliğin de medyada Hamas'ın "terörist" bir grup olarak tanımlanması, Suudi Arabistan'da olduğu gibi bazı Filistinlilerin tutuklanması gibi olumsuz yansımaları bulunduğunu kaydetti.

"Halihazırda 60 Filistinli kardeşimiz tutuklu. Doktor Muhammed el-Hadari de bunlardan biri. Hamas'ın Suudi Arabistan'daki ilk temsilcisi. Herhangi bir suçu da bulunmuyor." diyen Heniyye, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'e mektuplar gönderdiklerini ancak herhangi bir cevap alamadıklarını, "Suudi Arabistan'daki kardeşlerinin" Filistinlileri suçlayan bu tavrını şaşkınlıkla karşıladıklarını ve serbest bırakılmaları için Birleşmiş Milletlerle görüştüklerini anlattı.

YÜZYILIN MEZALİMİ

ABD Başkanı Trump, 28 Ocak 2020 Salı günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında tek taraflı sözde Orta Doğu barış planını kamuoyuna açıklamıştı.

Sözde barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini söyleyen Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için "son şans" olduğunu iddia etmişti.

NE TEKLİF EDİYOR?

Sözde barış planı “Siyasi Çerçeve” ve “Ekonomik çerçeve” olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Planla, Filistin devleti ve toprakları birbirine köprü ve tünellerle bağlanarak yönetilemez ve paramparça hale getiriliyor. Kudüs’ün tamamı İsrail’e bırakılıyor ve İsrail’in “bölünmez başkenti” olarak kabul ediliyor. Batı Şeria’daki Filistin’in toprak varlığı yüzde 95’lerden yüzde 70’e iniyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 194 sayılı kararı yok sayılarak 6 milyon civarında Filistinli mültecinin topraklarına geri dönüşü engellenirken Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin sürdürülmesi yer alıyor. Gazze’de Hamas’ın muhatap alınması için öne sürülen teslimiyet şartlarından biri olarak da silahlı mücadeleden vazgeçme öne çıkıyor. Dış politikada İsrail’e bağımlı, ordusuz ve savunmasız bu ucube devletin bağımsız davranma ihtimali de haliyle yok oluyor. Trump’ın uluslararası kamuoyuna “Filistin için son şans” şeklinde pazarladığı plan, aslında böylece hem Filistinlilere yöneltilen bir tehdit hem de onları isyana teşvik eden bir plan oluyor.

Filistin Barış Planı

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • erttuğran duran 4 yıl önce Şikayet Et
    siyonizim: insanlık düşmanı bir yapıdır,hiç bir şeyine güvenilemez.tek yol onlarla ALLAH yolunda savaşarak hakkını almak.
    Cevapla
  • sde 4 yıl önce Şikayet Et
    on beş milyar doların on katından fazlasın libyanın 200 milyar dolarını abd ve avruba kendi bankalarında bloke etmiş libyaya vermiyor , suudi ve katarın parasından bahsetmiyorum bile.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail Türkiye ile anlaşmak zorunda kalacak! Maliyeti olacak
Milli İrade Platformu'ndan Filistin için ortak çağrı