Financial Times'tan Türkiye yorumu: Risk almaya hazır

İngiltere'nin en prestijli gazetelerinden Financial Times, baş yazısına Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı taşıdı. Gazetede bugün yayınlanan makalede, Türkiye ve Doğu Akdeniz faaliyetleriyle ilgili olarak, "Türkiye'nin lideri risk almaya hazır." yorumu yapıldı.

GİRİŞ 20.08.2020 15:39 GÜNCELLEME 20.08.2020 16:33
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Dünyanın en prestijli medya organlarından biri olan İngiliz Financial Times'ta gündem Türkiye. Bugün yayınlanan gazetenin baş yazısında Türkiye'nin kaleme alındığı bir makale yayınlandı..

 

 

“Doğu Akdeniz’de gerilimi düşürmek” başlıklı makalede, Avrupa Birliği’nin enerji politikasında ve bölgeye yaklaşımında daha mantıklı bir yöntem tercih etmesi çağrısında bulunuldu.

“LİBYA, ERDOĞAN’A CESARET VERDİ”

Makalede Türkiye'nin Doğu Akdeniz politikalarına yer verilirken bölgedeki tansiyona da değinildi. Yayınlanan yazıda Türkiye'nin sahadaki enerji dağılımından haklı payını alabilmek için risk aldığı yazıldı.

 

 

“Doğu Akdeniz’de gerilim tırmanırken bir mantık hatası var. Uluslararası konferanslarda dünya liderleri fosil yakıtlardan uzaklaşılması gerektiğini sürekli vurguluyor. Fakat yeni petrol ve doğal gaz kaynaklarının hakimiyeti için savaş riskini alabiliyorlar. Türkiye Kıbrıs açıklarında arama çalışmalarına devam edeceğini açıkladı, Avrupa Birliği buna karşı çıktı, Yunanistan olası bir çatışmanın sinyalini verdi ve Fransa da bölgedeki askeri varlığını kuvvetlendireceğini duyurdu. Gerilimin şu anda tırmanmasının arkasında Türk ordusunun Suriye ve Libya’daki hamleleri yer alıyor. Ankara, Libya’da rüzgarı arkasına almayı başardı ve bu da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Doğu Akdeniz’de daha sert adımlar atması için cesaret verdi” 

"TÜRKİYE İLE DAHA İYİ İLİŞKİLER KURULMALI"

Yayınlanan makalede Türkiye'nin sahada elinin kuvvetli olduğu belirtilirken, krizle mücadele için aranılan diplomatik ve stratejik yaklşaımlarda Türkiye ile iyi ilişkilerin kurulması gerektiğine dikkat çekildi:

“Sayın Erdoğan’ın elini kuvvetlendirmeden Türkiye ile ilişkileri geliştirmek hedeflenmeli. Türkiye’nin lideri değişken ve risk almaya hazır. Fakat aynı zamanda güç dengesini takdir ediyor ve gerekli durumlarda pragmatik olabiliyor”

"ERDOĞAN, HER ŞEYE RAĞMEN PUTIN’LE İLİŞKİ KURDU"

Financial Times’ta yayınlanan makalede dikkat çekilen bir diğer mesele de Türkiye ve Rusya ilişkileri oldu. Suriye ve Libya konusunda karşı taraflarda olmasına rağmen, Erdoğan’ın Rus lider Putin ile işleyen bir ilişki kurduğuna dikkat çeken makale, Türkiye'nin elini kuvvetlendiren diğer bir unsurun bu olduğuna dikkat çekti.

Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Doğu Akdeniz’de AB ile görüşme sinyali verdiği hatırlatılırken, Suriyeli göçmen konusunun Erdoğan’ın elinde bir koz olduğu belirtildi.

DİYALOG ÖNERİSİ

Makalenin, bölgedeki gerilimin diyalog ile çözülmesini öneren son kısım şu şekilde:

“AB ve Türkiye’nin bu gaz rezervleri konusunda ilişkilerinde feda edebilecekleri çok fazla şey var. Ayrıca Fransa, Yunanistan, Türkiye’nin NATO üyesi olması çözümün daha hızlı ve pratik olarak yapılması gerektiğini gösteriyor. Doğal gaz kömürden daha az doğaya zarar veriyor ve AB ülkeleri doğal gazı yoğun olarak kullanıyor. Doğal gaz, temiz enerji kaynakları için bir geçiş olabilir ve Akdeniz’den çıkarılacak doğal gaz Rusya’ya olan bağlılığa bir alternatif yaratacaktır. Sadece  bu sebeple bile Avrupa Birliği bu konuyu umursamamazlık yapmamalı ve Türkiye’ye Doğu Akdeniz’de rahatça enerji aramasına izin vermemeli. Bu tartışmadan ve gerilimden kaçılamaz fakat bu sorun yönetilebilir ve yönetilmeli de”

 

KAYNAK: FİNANCİAL TİMES
YORUMLAR 26
  • Muhittin 4 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar ben kendimi bildim bileli reis zamanına kadar Yunanistan bize çok sıkıntı yaşattı F16 larımızı radarların kitleterek gazetelerin manşet manşet it dalaşı yayınları ile Yunanistan'ın bize ettikleri boy boy gösterilmek deydi. Hatta bize balık avla atmayarak güçsüzlüğümüzden faydalanarak Türkiye'ye çok sıkıntılar yaşattı. Ve Kıbrıs'a bile bu sıkıntıları görmekteyiz.
    Cevapla
  • Tunga Ayyıldız. 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye’nin hakkı olanı almak isteyenler ödeyecekleri bedele razıysa , buyursun gelsinler...Özellikle burnu uzunların burnunu ne yapacağımızda görsünler.
    Cevapla
  • Kral 4 yıl önce Şikayet Et
    Nukller silahiniz yoksa boyle olur isde herkes uzerinize plan yapar ittihak terakki zihniyeti yani chppkklilar hicbirsey yapmadilar bir roket tank ucak sadece muhalifler herseye mubafik zindik fasik kafir yigini...
    Cevapla
  • mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    herkes işini çok iyi yapsın ...görüyorsunuz ki güçlü olmazsak kendi malımızı bile kullandırtmayacaklar herkes ne iş yapıyorsa hilesiz hurdasız en iyisini yapmaya çalışmalı hadi biz bir şekilde hır gür gideriz 30 bilemedin 40 yıl .yarın bigün bizim çocuklarımız bunların buyruğu altında yaşamasın fırsatları olsa o denizde balık bile tutturmazlar bu gavurlar.
    Cevapla
  • Muratt 4 yıl önce Şikayet Et
    Akdeniz bizim kapımızın önü... Nasıl rahatça aramamiza izin verilmemeliymis...Tam dayaklık bunlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Baykar, İtalyan devini satın alıyor! Onay çıktı
Kapalı toplantıda kriz! Özel kendini kaybetti “Terbiyesiz adam”