Dünya gözünü kulağı Karadeniz'de: Tarihi keşif geniş yankı uyandırdı

Türkiye'nin Karadeniz'de bulunan Sakarya havzasında 320 milyar metreküplük doğal gaz rezervinin bulunması, dünyada geniş yankı uyandırdı. Müjdenin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulmasının ardından Financial Times'ta tarihi keşfe ilişkin bir makale yayınlandı. Uzman görüşlerinin yer aldığı makalede Türkiye'nin keşfi için "Potansiyel olarak çok büyük sonuçları olabilir." denildi.

Dünya gözünü kulağı Karadeniz'de: Tarihi keşif geniş yankı uyandırdı
Dünya gözünü kulağı Karadeniz'de: Tarihi keşif geniş yankı uyandırdı
GİRİŞ 23.08.2020 12:31 GÜNCELLEME 23.08.2020 12:31
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin tarihi doğalgaz keşfi dünya enerji piyasasında da heyecanla karşılandı. özellikle el değmemiş bir havzada tespit edilen 320 milyar metreküplük rezerv Türkiye'yi enerji dünyasında bambaşka bir noktaya taşıdı.

 

 

Ekonomi medyasının en önemli kurumlarından olan Financial Times'ta tarihi keşfe ilişkin uzman görüşlerinin yer aldığı bir makale yayınlandı. Makalede Türkiye'nin tespit ettiği rezerv için Türkiye’de ve Karadeniz’de yapılmış en büyük keşif denildi. 

 

 

"EN BÜYÜK KEŞİF"

İngiliz Financial Times gazetesinin haberinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz’de büyük bir doğal gaz yatağını keşfedildiğini duyurduğu, bunun ülkenin enerji güvenliği için tarihi bir adım olduğunu söylediğine işaret edildi. 

Gazetenin haberinde analistlerin konuya temkinli yaklaşmakla birlikte, ön aşamadaki bu keşfin ticari olarak uygulanabilir olması durumunda ciddi bir büyüklüğü temsil edebileceği ifade edildi.

Haberde değerlendirmelerine yer verilen danışmanlık şirketi Wood Mackenzie’nin Analisti Ashley Sherman, "Bu sadece keşfe dayanan bir tahmin. Bunu devam edecek sondaj kuyuları ile kesinleştirilmesi gerekiyor. Fakat bu, bu zamana kadar Türkiye’de ve Karadeniz’de yapılmış en büyük keşif. Türkiye’nin enerji tedariki ve Karadeniz’in derin deniz varlığı konusundaki söylem üzerinde potansiyel olarak çok büyük sonuçları olabilir." ifadelerini kullandı.

"5 YIL İÇERİSİNDE"

Gazetenin haberinde görüşlerine yer verilen Wood & Company adlı şirketin analisti Jonathan Lamb ise, üç yıl içerisinde üretime geçilmesinin oldukça iyimser bir tahmin olduğunu, Karadeniz’in kapsamlı enerji altyapısına sahip olmadığını kaydetti.

Lamb, "En iyi ihtimalle (üretime geçilmesi için) beklenti olarak 5 yıl diyebilirim." dedi.

Türkiye’nin geçen yıl enerji ithalatının yaklaşık 41 milyar ABD doları seviyesinde olduğunun belirtildiği haberde, enerjinin Rusya, İran, Azerbaycan, Katar ve ABD’den tedarik edildiği kaydedildi.

Financial Times’ın haberinde Karadeniz’de keşfedilen doğal gaz sahasını büyüklüğünün, 2015 yılında Mısır açıklarında keşfedilen Zohr sahasının yüzde 40’ına eşit olduğu da belirtildi.

"DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTIR"

Amerikan Wall Street Journal’a göre enerji uzmanları, Türkiye’nin Karadeniz’de doğalgaz keşifinin ticari uygulanabilirliği ve gazın kalitesi konusunda daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğuna işaret ediyor.

Türkiye’nin cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023’te offshore doğalgaz kuyusunu üretime geçirmeye hazırlandığı belirtilerek bu hedefin ‘epey iddialı’ olduğu yorumu yapılırken hayata geçirilmesi halinde Türkiye’nin yurtdışına yönelik enerji bağımlılığının azalacağı ifade edildi.

"TÜRKİYE İLK KEZ GAZ OYUNCUSU"

Türkiye'nin tarihindeki en büyük keşfi yaparak Karadeniz'de bulduğu 320 milyar metreküplük doğal gaz dünyanın gündemini meşgul etmeyi devam ediyor. İran medyası, Türkiye’nin Karadeniz’de bulduğu doğalgazı kullanıma başlamasıyla İran’ın en önemli gaz müşterilerinden biri olan Türkiye’nin İran’a bağımlılığının azalmasına neden olacağını ve bu durumdan İran’ın yakın gelecekte zarar göreceğini aktardı.

İran’ın yarı resmi haber ajansı Mehr, Türkiye’nin Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgaz keşfiyle ilgili yaptığı analiz haberde, bu keşfin gaz piyasasındaki denklemleri değiştireceğini ve İran’ın aleyhine bir gelişme olduğunu yazdı.

TÜRKİYE İLK KEZ GAZ OYUNCUSU OLARAK PİYASADA YER ALACAK

Analizde şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’nin Karadeniz'de büyük bir gaz sahası bulması, gaz piyasasındaki denklemlerini değiştirebilir. Şüphesiz İran yakın gelecekte bundan etkilenip, zarar görecektir. Bu keşifle, bir taraftan Türkiye’nin İran gazına bağımlılığı ve İran’dan ithalatı azalırken diğer yandan Türkiye ilk kez bir gaz oyuncusu olarak dünya piyasada yerini almış olacak" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan İranlı haber ajansı, İran- Türkiye arasında var olan mevcut doğalgaz anlaşmasının 2026 yılında sona ereceğine dikkat çekerek, İran’ın Türkiye pazarındaki payını koruması için 2026 yılını beklemeden Ankara’yla yeni anlaşmalar için müzakerelerde bulunması gerektiğini aktardı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 42
  • zafer gülten 4 yıl önce Şikayet Et
    yalnız bu konuda yababcıların sözüne güvenmiyelim,dedem bir zamanlar Türkiye de bulunan değerli petrol kuyularının yabancılar tarafından verimsiz diye içine çimonto dökülüp kullanılamaz duruma getirildiğini anlatırdı hep,bizim güçlenmemizi,ilerlememizi istemiyorlar çünki.
    Cevapla
  • cem 4 yıl önce Şikayet Et
    gece gündüz çalışalım bu gazı hemen sisteme bağlayalım uyumak yok
    Cevapla
  • ali Aksoy 4 yıl önce Şikayet Et
    Allahin işine bak! Tamda ABD nin,rusyadan almanyaya gaz getiecek boru hattinin OSTSEEPIPELINE nin yapilmasini yasakladi! Almanlarin, Karadenizde bulunan gaz yataklarindan sevindirecegini tahmin ediyorum.
    Cevapla
  • Veysel 4 yıl önce Şikayet Et
    Reis 2023 dediyse 2023 tür nokta.
    Cevapla
  • Deniz Kurdu 4 yıl önce Şikayet Et
    Reis 2023 dediyse 2023 dür zormudur kolayımıdır görürsünüz Dikkat edin 2023 de bi müjde de size verebilir Atina meydan camisinden Ayasofya CAMİsinin aynısını oraya yaptırma müjdesi Fetih şerefine tabikide
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merkez Bankası 22 ay sonra faizleri düşürdü: 2025 için sürpriz plan geldi!
Bahçeli'nin çağrısı sonrası izin çıktı: İmralı'ya gidiyorlar, işte heyetteki isimler!