Bilimsel araştırma: Hangi harflerin koronayı yaydığı ortaya çıktı

Dünya üzerinde yeni tip koronavirüsün harfler aracılığıyla nasıl yayıldığına dair önemli bir araştırma yapıldı. İsveç'in Lund Üniversitesi'ndeki hava partikülleri araştırmacıları, yüksek sesle ve içinde vurgulu sesli harflerle şarkı söylemenin Kovid-19'u yaydığı sonucuna ulaştı.

Bilimsel araştırma: Hangi harflerin koronayı yaydığı ortaya çıktı
Bilimsel araştırma: Hangi harflerin koronayı yaydığı ortaya çıktı
GİRİŞ 08.09.2020 15:10 GÜNCELLEME 08.09.2020 17:19
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Şarkı söylenince yayılan parçacık ve bunların dağılımı, mesafelerini ve havada kalış süresini hesaplamak isteyen araştırmacılar, steril bir ortam yarattı, bir huni kullandı ve yüksek çözünürlüklü kameralarla çekimler yaptı. 12 sağlıklı kişiye ve Kovid-19'lu kişiye çeşitli oktavlarda şarkılar söyletildi.

 

PATLAYAN SESSİZ HARFLER

Doğum günlerinde özellikle İngilizce konuşulan bölgelerde kullanılan ve Türkçe olarak "İyi ki doğdun" olarak söylenen "Happy Birthday to you" gibi, sert ünsüz veya dudak hareketleriyle çıkartılan, ünsüz harflerin yoğun bulunduğu şarkıların havaya daha çok damlacık yaydığı ortaya çıktı.

 

Bizdeki, "Para, para, para" ya da "Patates, patlıcan" gibi patlayan sessizlerin kullanıldığı yüksek sesli bağrışmalar da benzer sonuçları verebiliyor. İsveç'in ünlü şarkısı "Bibbis pippi Peter" de de aynı sonuçlar çıktı.

Şarkı söylediğimizde ne kadar virüs parçacığı yayıldığını anlamak isteyen araştırmacılar, 12 sağlıklı şarkıcı ve Kovid-19'lu iki kişiye huni içine şarkı söyletti.

ŞARKI SÖYLEME KURALLARI

Araştırmacılar şarkıcıların maske takması, mesafe kuralına uyması, hijyen ve iyi havalandırma koşullarında sahne almasını öneriyor. Şarkı söylerken soluduğumuz hava parçacıkları ve daha büyük damlacıklarla ilgili araştırma sonuçlarını değerlendiren Jakop Löndahl ve doktora öğrencisi Malin Alsved, "Bazı parçacıklar o kadar büyük olabilir ki, düşmeden önce ağızdan sadece bir kaç santimetre uzaklaşır. Diğerleri çok küçüktür ve bir kaç dakika boyunca havada asılı kalır. Burada da bunu gördük. Özellikle ünsüzlerin seslendirilmesi çok büyük damlacıklar açığa çıkarıyor. B ve P harfleri ise en büyük hava damlacığı yayıcılar olarak öne çıkıyor" açıklamasını yaptı.

Araştırmada İngilizce ve İsveççe baz alınırken, Türkçe'de de yaygın kullanılan P ve B seslerinin de havaya partikül salınımında en yüksek değerlere ulaşıldığı kaydedildi. Para ve patlıcan kelimelerindeki

GÜRÜLTÜLÜ ŞARKI DA PROBLEM

Şarkı testleri sırasında, aerosoller (havadaki damlacıklar) ve daha büyük damlacıklar, lambalar, yüksek hızlı bir kamera ve çok küçük parçacıkları ölçebilen bir alet kullanılarak ölçüldü.

Araştırmacılar, şarkı ne kadar gürültülü ve güçlüyse, aerosol ve damlacıkların yoğunluğunun da o kadar yüksek olduğunu keşfetti. Araştırmacılar, bu sonuçların önemini anlayabildiğimiz ölçüde, güvenli bir şekilde şarkı söyleyebileceğimizi söylüyorlar ve ekliyorlar: "Şarkı söylemenin yasaklanması gerekmez, ancak enfeksiyon yayılma riskini azaltmak için uygun önlemlerle şarkı söylenmelidir"

KAYNAK: SÖZCÜ GAZETESİ
YORUMLAR 5
  • Erhan 4 yıl önce Şikayet Et
    Patlayan harfler grubu çünkü bu harfleri telafuz ederken tazyikli hava ile kullanıyoruz Arapçada tecvid de bu harflere gudbucedin harflari denir b harfi p harfi ile aynı telafuz edilir
    Cevapla
  • abidin konyali 4 yıl önce Şikayet Et
    3 harfliler yayiyor olmasin.....
    Cevapla
  • ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    cin demeye kormuyormusun
    Cevapla
  • Satranç 4 yıl önce Şikayet Et
    Kafayı yemiş hastalığı bulunmuştur. Duyrulur.
    Cevapla
  • erdem değer 4 yıl önce Şikayet Et
    anladığım kadarıyla Fıstıkçı Şahap göz altına alınana dek bu salgın sürecek..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Güler'den teğmen açıklaması: Kasıtlı organize disiplinsizlik! F-35 ve F-16 sürprizi
Bankacılık devi öngörüsünü değiştirdi! Altın ve gümüşte yeni tahmin...