Türkiye'den Mısır'a Doğu Akdeniz teklifi! 3 Kıbrıs Adası büyüklüğünde pay
Hürriyet Gazetesi yazarı Hande Fırat "Mısır ile süren görüşmelerin perde arkası" adlı köşe yazısında, Ankara ile Kahire arasında yürütülen görüşmelerin içeriğine değindi. Çavuşoğlu'nun, "Mısır'a 'Libya ile yapılan anlaşma gibi bir anlaşma imzalayabiliriz' dedik" açıklamasının takibini yapan Fırat, Türkiye'nin Mısır'a "Bizimle anlaşırsan 3 Kıbrıs adası büyüklüğünde bir alanı ekonomine katarsın" dediğini aktardı.
İşte Hande Fırat'ın yazısını o kısmı;
"Aslında biliyorduk, Türkiye ve Mısır arasında istihbarat örgütlerinin görüştüğünü, Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı. Ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın yönettiği Tarafsız Bölge'de bu görüşmelere ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Çavuşoğlu, "Mısır ile görüşülmüyor değil. İstihbarat düzeyinde görüşmeler var. Mısır'a 'Libya ile yapılan anlaşma gibi bir anlaşma imzalayabiliriz' dedik" açıklamasını yaptı.
Ben de Mısır'a önerilen anlaşmanın peşine düştüm. Önce Ankara, Mısır'ın Doğu Akdeniz'deki durumunu nasıl yorumluyor ona bakalım:
- Yunanistan, Mısır'ı kullanıyor. Başka hiçbir konuda ortak paydaları bulunmadığı halde Türkiye karşıtlığı üzerinden Mısır'ı yanına çekiyor.
- Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır'a para aktarıyor, nakit akışı sağlıyor. Mısır'dan isteği ise Türkiye ile görüşmemesi. Yunanistan ile Türkiye karşıtlığında buluşması.
Bu durumun farkında olan Ankara, Mısır ile bir süre önce başlattığı arka kapı diplomasisini sürdürüyor. İki örgütün istihbarat örgütleri üst düzeyde görüşüyor. Peki Mısır'a teklif edilen anlaşma ne?
MISIR'A TEKLİF EDİLEN ANLAŞMA
Kaynaklarım bu teklifi şöyle özetlediler: "Teklif edilen anlaşma Mısır'a üç Kıbrıs adası büyüklüğünde bir alan yaratıyor. 'Yani deniz yetki alanları konusunda bizimle anlaşırsan, üç Kıbrıs adası büyüklüğünde bir alanı ekonomine katarsın' denildi. Açık şekilde Mısır'ın çıkarı Türkiye ile hareket etmektir mesajı verildi."
Birleşik Arap Emirlikleri'nin parasıyla bu görüşmeleri ve anlaşmayı engellemeye çalışmasına rağmen Mısır ve Türkiye arasındaki arka diplomasisi işliyor."
-
salih 4 yıl önce Şikayet EtMısırla anlaşmamız zor artık Mısırlılar iç işlerine karıştığımızı ve türkiyenin mısırın düşmanı emperyalist bir devlet olduğunu düşünüyorBeğen Toplam 4 beğeni
-
Musti 4 yıl önce Şikayet EtDarbe ile gelen darbe ile gider sisi de bunun farkında Türkiye ile anlaşması hem kendisi hem de ülkesi adına en doğru karar olur bu tabi ki kolay olmayacak ama mısır yönetimi ne kadar Türkiye karşıtı olsa da halkı Türkiye aşığı bilinçli insanlar varBeğen
-
Lale 4 yıl önce Şikayet EtMursi darbeyle indirildi,sisi yerine oturtuldu. Nedenlerinden biri Mısır'ın Türkiye ile bir olup islam aleminin uyanmasina, guclenmeye başlamasına engel olmaktı. Sisi'nin Ağbabalari izin vermez.Beğen Toplam 5 beğeni
-
İzci 4 yıl önce Şikayet EtSisi , ABD ve İsrail'in çıkarlarını korumak için darbe ile Mısır'ın başına getirilmiştir .Bu yüzden hiç bir müslüman ülke ile sağlıklı bir diyalog olacağını sanmıyorum .Beğen Toplam 9 beğeni
-
hunkartensi 4 yıl önce Şikayet EtMısır akıllıysa Türkiye nin bu teklifini değerlendirir ha BAE hazır para veriyor ama ne zaman kesileceği belli olmayan para veriyor BAE nin de artık petrol geliri azaldı ama Türkiye nin teklifi Deniz yetki alanının çoğalmasıyla alakalı ve bu anlaşma yapıldı mı Türkiye gibi Mısır da gaz petrol arama çalışmaları yapmaya başlayabilir üstüne üstlük balıkçıları daha geniş bir alanda avlanma hakkını kazanacaklar yetmez gibi Turizm alanında Türkiye ile yakın ilişkiler kurabilir ilerisi için yani geliri artacaktır iş Mısır a kalmış ülkesini mi yoksa başkalarının çıkarını mı düşüneceklerBeğen Toplam 10 beğeni