Kremlin'den Karabağ açıklaması: Türkiye ile temas halindeyiz
Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilime ilişkin Kremlin'den açıklama geldi. İki ülke arasında Dağlık Karabağ bölgesinde yaşanan çatışmaya ilişkin Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmalarla ilgili Türkiye ile temas halinde olduklarını söyledi.
Peskov, Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ'da devam eden çatışmalarla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türkiye ile birlikte süreci takip ettiklerini ifade etti
TÜRKİYE İLE TEMAS HALİNDEYİZ
Peskov, Dağlık Karabağ durumuna ilişkin Türkiye ile temas kurduklarını aktararak, "Dışişleri Bakanlığı üzerinden Ankara ile temaslarımız oldu. Bu konuda Rus tarafı tam temas halinde." dedi.
Dağlık Karabağ'daki durumdan endişe duyduklarını belirten Peskov, "Tüm tarafları, özellikle de çatışan tarafları azami itidale ve askeri yönetemlerle hareket etmekten ve ileride durumun kötüleşmesini kışkırtabilecek adımlardan vazgeçmeye çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Önemli olan, kimin suçlu olup olmadığını belirlemek değil, çatışmaları durdurmaktır." diyen Peskov, meselenin siyasi diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini vurguladı.
RUSYA'NIN DENGE POZİSYONU
Rusya'nın hem Azerbaycan hem de Ermenistan ile iyi ilişkileri olduğunu ifade eden Peskov, Dağlık Karabağ'daki durumla ilgili "dengeli" pozisyon sergilediklerini dile getirdi.
Dün sabah saatlerinde Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında, Ermenistan güçlerinin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine çatışmalar başlamıştı. Azerbaycan ordusu karşı saldırı başlatmış ve bazı yerleşim birimlerini işgalden kurtarmıştı.
AZERBAYCAN TOPRAKLARININ İŞGAL EDİLMESİ
Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde milliyetçi Ermeniler, Dağlık Karabağ'da hak iddia etti. Ermenistan'ın silahlandırdığı gruplar, 1991'de Hankendi'yi, ertesi yıl da Hocalı ve Şuşa'yı işgal etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere'yi de ele geçiren Ermeni güçleri, 1993'te Ağdam'a girdi. Ağdam'ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi.
Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin işgal altına girdiği süreçte 1 milyona yakın sivil de yerinden edildi.
Azerbaycan ve Ermenistan, 4-5 Mayıs 1994'te Bişkek'te Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Meclisi, Kırgızistan Parlamentosu, Rusya Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığının inisiyatifiyle "Bişkek Protokolü" olarak bilinen ateşkes anlaşmasını imzaladı. Ancak ateşkes kağıt üzerinde kaldı ve çatışmalarda binlerce asker öldü.
1992'de Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığı ve Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesini teşvik ve taraflar arasında aracılık etmek amacıyla Minsk Grubu kuruldu.
Eş başkanlığını Rusya, Fransa ve ABD'nin yürüttüğü AGİT Minsk Grubu, aradan geçen 27 yılda birçok girişimde bulunmasına rağmen Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik somut neticeler elde edemedi.
-
Asım 4 yıl önce Şikayet EtUlan rusya, Hele bir Adam ol.!Beğen
-
Bozkurt 4 yıl önce Şikayet EtRus Azerbaycan ı durdurmaya çalışırsa kaybı kazancından çok olur Türkiye için asıl zafer Azerbaycan la sınır olmasıdırBeğen Toplam 5 beğeni
-
Ülkücü03 4 yıl önce Şikayet EtAzarbaycan' lı Kardeşlerimiz işgal edilen topraklarını alsın, ondan sonra diplomasiye bakılsın...Beğen Toplam 10 beğeni
-
KAPTAN 4 yıl önce Şikayet Etsaldıran Ermenistan cezasızmı kalacak.Ateşkes le herşey çözülseydi karabağ çoktan çözülürdü.Asıl mesele burada.Rusya rahat durmuyor.Kimlerle işbirliği yapıyor iyi araştırılmalı.Batan rusya bugün bu konuma kimler tarafından getirldi.Büyük emperyalist güçler rusyayıda kullanmaya başladı.Topyekün Türkiye üzerine oynuyorlar.Herşeyin bir sonu mutlaka vardır.Türkiye savunma sanayiinde güçlendikçe bu halkayı kıracaktır.Beğen Toplam 5 beğeni
-
migel 4 yıl önce Şikayet Etartik tamda onemli olan suclunun cezasini cekmesi kopek oglu kopekBeğen Toplam 4 beğeni