3 hayırın başkenti resmen düştü: 'İsrail ile anlaştık'

Sudan Dışişleri Bakanı Ömer Kameruddin, geçiş hükümetinin İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesini kabul ettiğini ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesinin yasama organının yetkisinde olduğunu açıkladı.

3 hayırın başkenti resmen düştü: 'İsrail ile anlaştık'
3 hayırın başkenti resmen düştü: 'İsrail ile anlaştık'
GİRİŞ 25.10.2020 19:04 GÜNCELLEME 25.10.2020 19:46
Bu Habere 101 Yorum Yapılmış

Bakan Kameruddin, Sudan resmi haber ajansı SUNA’da yer alan açıklamasında, "Normalleşme konusunda anlaştık, onay yasama organında. Normalleşme süreci, yasama meclisinin kurulması ile anayasal yapının tamamlanmasının ardından gerçekleşecek." ifadesini kullandı.

MECSLİS HENÜZ ONAYLAMADI

Birçok kararın yürürlüğe girmesinin (henüz kurulmayan) yasama meclisine bağlı olduğunu belirten Kameruddin, önemli olanınsa İsrail ile normalleşme konusunda bir anlaşmaya varılması olduğunu söyledi.

Kameruddin, ülkesinin normalleşmeden ekonomi, teknoloji, enerji ve altyapı alanında fayda sağlayacağını kaydetti.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da ABD’nin Sudan’ı terörü destekleyen devletler listesinden çıkarmasının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Karar, Sudan’ın uluslararası topluma yeniden entegre olmasının önünü açan, ekonominin toparlanmasına yardımcı olacak tarihi bir adım. Eski rejimin izlediği politikalar, ülkeyi uluslararası toplumdan izole etti. Bu durum, tarihi boyunca terörizmle ilgisi olmayan Sudan halkı üzerinde zararlı etkiler bıraktı. Sudan’ın terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkartılması halkı için onur mücadelesinde zafer anlamına geliyor, demokrasiye geçişi, aşırılık ve terörizmle mücadeleyi destekliyor." 

SUDAN'DA İKTİDAR ORTAKLARI ARASINDA "İSRAİL İLE NORMALLEŞME" ÇATLAĞI

Sudan’da Egemenlik Konseyi Üyesi Sıddık Tavır, İsrail ile normalleşmenin, iktidar ortaklarının uzlaşısıyla değil, Konsey Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve Başbakan Abdullah Hamduk tarafından bireysel olarak alınan bir karar olduğunu söyledi.

Tavır, Al Jazeera kanalına verdiği röportajda, "Egemenlik Konseyi ile kabinenin normalleşme kararına ilişkin anlaştığına dair açıklamalar gerçeği yansıtmıyor. Normalleşme resmi kurumlar vasıtasıyla gerçekleştirilmedi, Burhan ve Hamduk’un bireysel olarak aldığı bir karar." ifadesini kullandı.

Tavır, kararla ilgili iktidar ortakları arasında fikir ayrılıkları bulunduğunu belirtti.

Sudan hükümetinin İsrail ile diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması konusunda anlaştıklarını açıklamasının ardından iktidar ortağı partilerin de aralarında olduğu birçok siyasi grup karara tepki göstermişti.

Egemenlik Konseyi Üyesi Sıddık Tavır’ın da mensubu olduğu iktidar ortaklarından Arap Sosyalist Baas Partisi İsrail ile normalleşmeye tamamen karşı çıkıyordu.

İSRAİL İLE NORMALLEŞEN SON ÜLKE SUDAN OLDU

Başta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere Körfez ülkeleri ile İsrail arasında uzun süredir perde arkasında yürütülen temas süreci, ABD Başkanı Donald Trump'ın 13 Ağustos'ta BAE'nin, 11 Eylül'de de Bahreyn'in İsrail ile normalleşme anlaşmasına vardığını açıklamasıyla aleni hale gelmişti.

Beyaz Saray'da 15 Eylül'de düzenlenen resmi törende, İsrail ile BAE ve Bahreyn arasında "ilişkilerin normalleştirilmesine" yönelik anlaşmalar imzalanmıştı.

Trump, cuma günü Oval Ofis'te yaptığı açıklamada, Sudan'ın da İsrail ile barış yapmak ve ilişkilerini normalleştirmek konusunda anlaşmaya vardığını duyurmuştu.

Bunun hemen öncesinde Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump'ın Sudan'ı "teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkarma kararını imzaladığı bildirilmişti.

ABD'YE 335 MİLYON DOLAR ÖDENDİ

Söz konusu adımın Sudan'ın "terör kurbanlarına 335 milyon dolarlık ödeme yapması"nın hemen ardından atıldığına işaret edilen açıklamada, Hartum yönetimine gösterdiği anlayış için teşekkür edilmişti.

SUDAN'IN BAŞKENTİ HARTUM "3 HAYIRIN BAŞKENTİ" OLARAK BİLİNİYOR

Sudan'ın başkenti Hartum, 1967'deki Arap-İsrail savaşının ardından burada düzenlenen ve "İsrail'le barışa hayır, İsrail'in devlet olarak tanınmasına hayır ve İsrail'le müzakerelere hayır" içerikli genelgeyle sonuçlanan Arap Zirvesi nedeniyle "3 hayırın başkenti" olarak da biliniyor.

Washington yönetimi, Sudan'ı terör gruplarına destek olduğu iddiasıyla 1993'te terör listesine eklemişti.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 101
  • egeli 4 yıl önce Şikayet Et
    335 mılyon dolarmış degerleri..400 verseydıkte nufusumuza alsaydık bu karaktersız yonetıMİ
    Cevapla
  • filyasyonlardayım 4 yıl önce Şikayet Et
    siz müslüman mısınız Rasulullah sav efendimizin yüzüne nasıl bakacaksınız.Türkiyeden hiç mi ders almadınız Türkiye İsrail ile iş birliği yaptığı sürece süründü durdu .
    Cevapla
  • ayhan 4 yıl önce Şikayet Et
    bunları hayra biaraya toplamıyorlar lokma lokma değil hepsini dürüm yapıp yecekler(sömürecekler)
    Cevapla
  • Ümit 4 yıl önce Şikayet Et
    Önce seni terörist ilan ediyorlar, sonra sen "yok ben terörist değilim" diye kendini onlara ispatlamaya çalışıyorsun! Allah'a şükürler olsun ki bizim Reisimiz basiretsiz değil.
    Cevapla
  • İbraam 4 yıl önce Şikayet Et
    Sudanda tıpkı barzani aşireti gibi yahudi aşireti var bu yahudiden dönme aşiretin işleri bunlar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gazze'de hayır kurumları yemek dağıttı! Çocuklar açlıktan ağladı
Rojin'in babasından çarpıcı açıklama: Otopsi raporunda boğulma yok!