G20 Zirvesi'nde Merkel'in gündemi yine Türkiye'ydi!

Almanya Başbakanı Angela Merkel G20 Zirvesi'nin ardından yaptığı açıklamada 'Türkiye ve iklimin korunması bağlamında küçük bir sorun vardı. Çünkü Türkiye, Paris İklim Anlaşması'nda bir yerde adil davranılmadığını hissediyor' dedi. Paris İklim Anlaşması'nda Türkiye 'gelişmekte olan' bir ülke olmasına rağmen, gelişmiş ülkeler arasında sayılarak İklim Değişikliği Sözleşmesi'nin Ek-1 listesine konulmuştu.

G20 Zirvesi'nde Merkel'in gündemi yine Türkiye'ydi!
G20 Zirvesi'nde Merkel'in gündemi yine Türkiye'ydi!
GİRİŞ 22.11.2020 23:47 GÜNCELLEME 22.11.2020 23:48
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Merkel ve Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, Suudi Arabistan'ın başkanlığında çevrim içi yapılan G-20 Zirvesi'nin ardından Başbakanlıkta basın toplantısı düzenledi.

G20 Zirvesi'nin "çok taraflı iş birliğine katkıda bulunduğunu" belirten Merkel, zirvede, başta Kovid-19 salgınıyla mücadele olmak üzere küresel sağlık, yoksullukla mücadele, ekonomi ve iklim değişikliği konularında kararlar aldıklarını söyledi.

Türkiye'den 'Paris İklim Anlaşması' açıklaması

"NEYSE Kİ ARTIK AŞI İÇİN UMUT VAR"

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel'in, gelecekteki salgınlarla mücadele için küresel bir anlaşmaya yönelik önerilerini desteklediklerini belirten Merkel, Kovid-19 salgını için de "Neyse ki artık aşı için umut var." dedi.

Merkel, Kovid-19 aşısının dünyada adil dağıtımına dikkati çekerek, potansiyel aşıdan sadece Avrupa'nın değil tüm ülkelerin faydalanması gerektiğini vurguladı.

Kovid-19 salgınına karşı küresel iş birliğine vurgu yapan Merkel, gelişmiş ülkelere aşı sağlamak için potansiyel aşı üreten şirketlerle müzakereler yapılmamasından tedirgin olduğunu dile getirdi.

- TÜRKİYE'DEN G20'DE "İKLİM DİPLOMASİSİ"

Almanya Başbakanı Merkel, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) salgına karşı küresel aşı ve tedavi programı ACT Accelerator'un finansmanında eksikliğinin devam ettiğini bildirdi.

Merkel, Kovid-19 salgınının, hükümetleri, ekonomilerin "çevresel bozulma pahasına" değil de "sürdürülebilir" bir şekilde büyümesi gerektiği konusunda daha bilinçli hale getirdiğini anlatarak, "Salgından ders alma ve ekonomiyi daha sürdürülebilir hale getirme isteği var." diye konuştu.

İklim konusunu, G20 Zirvesi'nde çok yoğun bir şekilde ele aldıklarını bildiren Merkel, G20'de ABD dışındaki tüm devletlerin, Paris İklim Anlaşması'nın hedeflerini takip etme taahhüdünde bulunduğunu dile getirdi.

Merkel, "Avrupa olarak da iklim konusunda hedef taahhütlerimizi yerine getirmek için çalışacağız." dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bir gazetecinin "G20 Zirvesi'nde görüşmelerde zorluklar var mıydı?" sorusuna, "Katkılarda kimin neye daha önem verdiğine ilişkin nüans farklılıkları vardı. Ancak bildirge konusunda uzlaşılmıştı. Türkiye ve iklimin korunması bağlamında küçük bir sorun vardı. Ancak bunu daha önceki zirvelerden biliyoruz. Çünkü Türkiye, Paris İklim Anlaşması'nda bir yerde adil davranılmadığını hissediyor. Büyük zorluklar yoktu." yanıtını verdi.

Paris İklim Anlaşması'nda Türkiye gelişmekte olan bir ülke olmasına rağmen, gelişmiş ülkeler arasında sayılarak İklim Değişikliği Sözleşmesi'nin Ek-1 listesine konuldu.

Türkiye bunu kabul etmeyerek, iklim değişikliği ile mücadelede gereken finans desteğine ehil olabilmek amacıyla girişimlerini sürdürüyordu.

İklim sistemi altında gelişmiş ülke olarak kabul edilen Türkiye'nin, önemli bir sera gazı azaltım potansiyelinin bulunduğu ancak bu potansiyeli değerlendirebilmesi için başta enerji yoğun sektörler olmak üzere önemli altyapı, inovasyon ve Ar-Ge yatırımları, dolayısıyla finans ve teknoloji desteklerine erişmeye ihtiyacı olduğu belirtiliyor.

- "DÜNYA EKONOMİSİNDE KALICI BİR KRİZ BEKLEMİYORUM"

Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz ise, G20'nin, az gelişmiş ülkelerin Kovid-19'a karşı daha iyi mücadele edebilmeleri için borçlarının hafifletilmesi konusunda anlaştığını belirterek, "Bundan sonra 77 ülke faiz ödemeyecek." dedi.

Kovid-19'un olumsuz etkisi nedeniyle dünya ekonomisinde kalıcı bir kriz beklemediğini belirten Scholz, Kovid-19'a karşı aşı geliştirilir ve adil bir şekilde dağıtılabilirse küresel ekonomideki zorlukların uzun sürmeyeceğini söyledi.

Scholz, Almanya'da eyalet başbakanları ile Kovid-19'un yayılmasını önlemek için kasım ayında uygulanmaya başlanan mevcut kısıtlamaların uzatılıp uzatılmayacağının kararını, 25 Kasım'da vereceklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 10
  • filestore 4 yıl önce Şikayet Et
    mültecilerin hepsini AB göndermek lazım artık AB kendi pisliğinde boğulsun bunların zırıltısından sıkıldım artık. Cumhurumuzun sabrına şaşıyorum ben AB taş taş üstünde kalmasın diye hepsini silahlandırır gönderirdim.
    Cevapla
  • REŞAT SEV 4 yıl önce Şikayet Et
    hain hitler
    Cevapla
  • tunctunc 4 yıl önce Şikayet Et
    almayan asla adil olamaz.Pandemi ba$langicinda Cin´den italyaya gönderilen binlere maskeye el koyan ve hemen kendi hastanelerine ve diger personallere dagitan italyanlari ölüme iten bu fa$ist zihniyetli kültürlü ülke almanya asla adil olamaz.Bal gibi ilk önce kendini garantiye alir ama asla di$a acik vermez.
    Cevapla
  • Bülent 4 yıl önce Şikayet Et
    Almanya sapkın bir ülke. Bu hitlerin ülkesiyle alış veriş asla yapılmaz. Bunlar sömürmeye alışmışlar, sömüremeyince kuduz oluyorlar.
    Cevapla
  • Jtr 4 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef bizim millet alman malı ve Mercedes hastası
    Cevapla
  • Ihtiyar 4 yıl önce Şikayet Et
    Kyoto ve diğer protokoller arka planı!!.çok büyük hata yaptık çok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mucize tasarım! 2 milyar dolarlık dünyanın en pahalı savaş uçağına ilham oldu!
Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor! İşte aidat zammı için konuşulan rakamlar...