Yeryüzü Doktorları Suriyeli Kadınlara Ruh Sağlığı Desteği Veriyor
Yeryüzü Doktorları Toplum Merkezlerinde sunduğu psikososyal destek hizmeti ile savaştan etkilenen Suriyeli kadınlara destek veriyor
Yeryüzü Doktorları ihtiyaç sahibi bölgelerde sağlık hizmeti sunmaya devam ederken, toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda psikososyal destek çalışmaları da gerçekleştiriyor.
Uluslararası kuruluşlar ile ortak yürüttüğü İstanbul ve Kilis Toplum Merkezinde, Türkiye’de yaşayan sığınmacı/mültecilere yönelik, bireysel psikoterapi ve danışmanlık, psikoeğitim/destek grupları, çocuk dostu alan aktiviteleri, farkındalık artırma çalışmaları, vaka yönetimi ve yönlendirme hizmetleri sunuyor.
SURİYELİ ANNELER İÇİN ONLİNE PROGRAM
Dernek, pandemi nedeniyle İstanbul Toplum Merkezi’nde Suriyeli anneler için psikososyal destek çalışmalarına, Anne Destek Atölyesi online oturumları ile devam ediyor. Haftada bir düzenledikleri grup oturumları ile annelik ve aile ilişkileri konularının konuşulduğu atölyede; psikologlar, benzer sorunlar yaşamış Suriyeli anneleri bir araya getirerek, ortak sorunlara ortak çözümler bularak, psikososyal destek çalışmalarını sürdürüyor.
Toplum Merkezlerindeki psikososyal destek çalışmalarını anlatan Yeryüzü Doktorları Proje Koordinatörü Yunus Emre Yapıcı, “İlgili kamu otoriteleriyle iştişare edilerek, Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyon Birimi'yle gerçekleştirilen bu projemizde Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu ile çalışmalarımızıyürütüyoruz. Toplum Merkezlerimizde psikologlarımız tarafından gerçekleştirdiğimiz psikososyal destek çalışmalarımızla insanların kriz ve savaş gibi zor süreçler nedeniyle yaşadığı travmaları aşmaları konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz.” dedi.
Anne Destek Atölyesi online oturumlarda verilen desteklerle olumlu değişim hikayelerinden de bahseden Yapıcı “Hepimiz bir ev sahibi olmanın hayalini kurarız. Suriyeli bir aile de bunun hayalini kuruyordu. Ev borçlarını ödeyip eve yerleşmelerine tam bir yıl kala evlerinin bombalanması nedeniyle Suriyeli anne, 5 çocuğu ve eşi ile Türkiye’ye sığındı. Anne yaşadığı hayal kırıklıkları ve sıkıntılar sebebiyle mutsuz ve yalnız hissederken, kendine de zaman ayırmıyor ve kendi isteklerini umursamıyor, sadece ev işleri ile uğraşıyordu. Anne Destek Atölyesi online oturumlarımız ile psikososyal destek verdiğimizi öğrenip, online oturumlarımıza katıldığında fark etti ki diğer anneler de onun gibi hissediyor, onun gibi duygulara sahip. Psikososyal destek oturumlarının ona kattığı iyi duygulardan bahseden anne, artık kendine zaman ayırdığını, canı kahve istediğinde içtiğini, arkadaşlarını görmek istediğinde de arkadaşlarıyla buluşabildiğini yani yapmak istediği ne varsa o an yapabildiğini söyledi. Aynı zamanda bu olumlu duygularının evine yansıdığını da ekledi. Yeryüzü Doktorları olarak psikososyal destek çalışmalarımız ile bu kişilerin iyilik hallerini korumak ve olası davranış bozukluklarının önüne geçmek için çalışıyor, yine bu kişilerin toparlanma, iyileşme süreçlerine katkı sağlıyoruz.” dedi.