Fransa'nın çirkin tarihi: Thiaroye Katliamı'nın üzerinden 76 yıl geçti

Fransa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan dönen Senegalli askerlere 1 Aralık 1944'te yaptığı Thiaroye Katliamı'nın üzerinden 76 yıl geçse de katliamda tam olarak kaç askerin öldürüldüğü hala bilinmiyor.

Fransa'nın çirkin tarihi: Thiaroye Katliamı'nın üzerinden 76 yıl geçti
Fransa'nın çirkin tarihi: Thiaroye Katliamı'nın üzerinden 76 yıl geçti
GİRİŞ 02.12.2020 02:36 GÜNCELLEME 02.12.2020 02:36
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Fransa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan dönen Senegalli askerlere 1 Aralık 1944'te yaptığı Thiaroye Katliamı hafızalardaki yerini koruyor.

İkinci Dünya Savaşı'nda Fransız Batı Afrikası bünyesinde savaşan Senegalli nişancılara (Tirailleurs Senegalais) yapılan katliamın üzerinden 76 yıl geçmesine karşın Fransa'nın olaya ilişkin sır perdesini aralamak adına arşivlerini açması bekleniyor.

Fransa saflarında savaştıktan sonra Dakar'a gönderilen ancak "isyan çıkarttıkları" gerekçesiyle Thiaroye Askeri Kampında öldürülen Senegalli nişancıların sayısı bugün hala bilinmiyor.

Paris yönetimi bu sayının uzun süre 35 olduğunu söylese de 2014'te dönemin Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Thiaroye mezarlığına yaptığı ziyarette 70 kişiden bahsetmesi, gerçek sayının tahmin edilenden fazla olduğunu ortaya koydu.

Hollande'ın ziyarette "Fransız üniforması giyen buna karşın Fransız silahlarının çevrildiği bu isimleri yad etmek ve bir haksızlığı gidermek istiyorum." ifadeleri adeta şok etkisi yarattı.

Zira Hollande, bu açıklamasıyla katliamda Fransa'nın sorumluluğunu kabul eden ilk Fransız devlet adamı oldu.

"MAKİNALI TÜFEKLE KATLEDİLDİLER"

AA muhabirine konuşan tarihçi Samba Leye, Fransa'nın öne sürdüğü "ayaklanma" tezinin reddederek, askerlerin terhis olmadan önce kendilerine vadedilen tazminatlarını almak üzere toplandığını dile getirdi.

Ölü sayısının hala belirsiz olduğuna vurgu yapan Leye, olaydan kurtulan 34 kişinin 1 ila 10 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldığını ancak hepsinin 2 yıl içinde serbest kaldığını kaydetti.

Leye, "Thiaroye'de, Senegalli askerler, şafak vakti M3 tankı, 2 makinalı tüfek ve yarım paletli araçla donatılmış jandarma birlikleri tarafından katledildi." dedi.

"SAVAŞ SUÇU VE İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLENDİ"

Afrikalı Hukukçular Derneğinin (AJA) Sözcüsü Marie Bouare de Fransa'nın iddia ettiği gibi bir ayaklanmanın yaşanmadığının altını çizdi.

Bouare, "Terhis edilmesi beklenen bu askerler kampta toplandı ve öldürüldü. İşte savaş suçu ve insanlığa karşı suç sayılacak Thiaroye'nin korkunç geçmişi böyle." diye konuştu.

Nişancılardan birinin Fransa Savunma Bakanlığına açtığı davayı kazandığını hatırlatan Bouare, diğer kurbanlara da itibarlarını iade etme adına bir duruşma yapılması gerektiğine ve bu bireysel davanın emsal teşkil edebileceğine dikkati çekti.

Bouare, AJA'nın katliamın tam anlamıyla aydınlatılması için Fransa'dan arşivlerini açmasını istediğini belirtti.

"MADALYA TAKACAĞINIZA KATLETTİNİZ"

Başkent Dakar'daki Cheikh Anta Diop Üniversitesi Tarih Fakültesi Dekanı Mor Ndao da "Bu insanlar sizin özgürlüğünüz için savaştı. Geri döndüklerinde onlara madalya takacağınıza katlettiniz." dedi.

Ndao, cepheden iyi haberler gelmeye başlayınca Fransa'nın Afrikalı askerlerden bir an evvel "kurtulmak" istediğini vurgulayarak, 6 ay içinde 9 bin 678 Senegalli nişancının ülkesine gönderildiğini söyledi.

FRANSA İÇİN SAVAŞAN 17 BİN SENEGALLİ YA ÖLDÜRÜLDÜ YA DA KAYBOLDU

Thiaroye mezarlığından bulunan 202 isimsiz mezar, katliamın önemli sembollerinden kabul edilse de sayıları tam olarak bilinemeyen kurbanların kampa yakın bir alandaki çukura gömüldüğü tahmin ediliyor.

Senegalli nişancıların, 21 Kasım 1944'te Dakar'a döndüklerinde sayılarının 1280 olduğu biliniyor. Fransa Savunma Bakanlığı verilerine göre, İkinci Dünya Savaşı boyunca cephede savaşan 17 bin Senegalli Nişancı ya öldürüldü, yaralandı ya da kayboldu.

AİLELER ARŞİVLERİN AÇILMASINI İSTİYOR

Fransa'nın en eski sömürgesi Senegal, 1895'ten 1946'ya kadar Fransız Batı Afrikası içinde yer aldı. Senegal, 1946'da Fransa'nın uzak toprağı kabul edildi, 1958'de özerk bir yönetime dönüştü, 1960'ta da tam bağımsızlığını kazandı.

Her yıl 1 Aralık'ta Thiaroye mezarlığında, 1 Aralık 1944'te öldürülen Senegalli nişancılar için anma programları düzenleniyor. Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları, yaklaşık 400 Senegalli nişancının Fransız askerleri tarafından öldürüldüğünü belirterek, Fransa'dan arşivleri açmasını talep ediyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 27
  • Tuncay Taşçı 4 yıl önce Şikayet Et
    Ermeni Soykırımını dillendirip anıt diken Fransa’nın KATLİAMLARINI ANITLAŞTIRIP dersini vermemiz gerekiyor.
    Cevapla
  • TATAR REMİ 4 yıl önce Şikayet Et
    katil avrupa hepsi kan emici.
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Batı medeniyetinin özeti bu işte "kullan ve öldür".
    Cevapla
  • Murat Mert 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok yakında Senegal'e de gideceğiz, kardeşlerimize yapılan bu zulmün hesabını beraberce soracağız... Kılıçtaroğlu istemese de...
    Cevapla
  • odp 4 yıl önce Şikayet Et
    AB üyesi olan Türkler; Belçika, Hollanda, Portekiz, İspanyol, İngiliz, Fransız, Finlandiya, Norveç, İsveç, Alman, İtalyan eliyle yapılan bu ve kimbilir bilmediğimiz daha kaç soykırımı ortaya çıkaracağı için, AB içinde ve parlamentosunda istenmediğimiz açık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yunan'ı panikleten Suriye gerçeği! Söylentisi bile yetti
Giresun'da satılık açık cezaevi! İşte istenilen ücret