Ermenistan'dan tarihi Türkiye itirafı: Rüya görmek stratejimiz olmuş...

Ermeni siyasetçi Liparityan, 'Ermenistan tarafı gereksiz şekilde ve Türkiye ile Azerbaycan'ı kışkırtacak adımlar attı. Rüya görmek, Ermenistan'ın yaşam stratejisidir ancak rüya görmek bir strateji değildir.' açıklamasında bulundu.

Ermenistan'dan tarihi Türkiye itirafı: Rüya görmek stratejimiz olmuş...
Ermenistan'dan tarihi Türkiye itirafı: Rüya görmek stratejimiz olmuş...
GİRİŞ 02.12.2020 18:26 GÜNCELLEME 02.12.2020 18:27
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

Ermenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan’ın danışmanlarından, 1990’lı yıllarda Karabağ müzakerelerine katılan Zhirayar Liparityan, Ermenistan’ın Karabağ konusunda son 25 yıldır önemli boyutta hatalar yaptığını söyledi. 

 

 

Ermenistan’ın uzun süre işgal ettiği Karabağ ile ilgili müzakerelere 1991-1997 yıllarında katılan Liparityan, BBC’ye verdiği mülakatta, Ermenistan’ın Karabağ politikalarına ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’a yönelik eleştirilerde bulundu.

Karabağ konusunun iki ana unsuru olduğunu anlatan Liparityan, "Bunlar, Dağlık Karabağ'ın statüsü ve Azerbaycan'a ait olup Ermenistan güçlerinin kontrolü altında olan 7 bölgenin durumu. Uluslararası toplum, bize 30 yıldır Karabağ'ın bağımsızlığını tanımayacağını söyledi." diye konuştu.

 

 

Türkiye, Rusya, ABD, Fransa ve İran’ın Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü üzerinden seçenekler sunduğunu belirten Liparityan, "Dünyada hiç kimse bu yedi bölgeyi tutacağımızı beklemiyordu. Her zaman belirli koşullar altında geri verilmelerini bekliyorlardı." dedi.

Bu şartları kabul etmenin Ermenistan için adil olup olmadığının bir önemi bulunmadığına işaret eden Liparityan, "Ermenistan için adil olup olmaması onların sorunu değil. Azerbaycan’ın zaman içerisinde askeri güç ve çeşitli kaynaklar açısından güçlendiğini de unutmamak gerekiyor. Uzlaşmaya giden süreci ne kadar uzattıysak, savaş o kadar yaklaştı ve bu savaşı kazanma şansımız da o kadar azaldı." değerlendirmesinde bulundu.

"PAŞİNYAN TÜRKİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE KARŞI AÇIKLAMALARDA BULUNDU"

Liparityan, Paşinyan’ın Karabağ konusunda yaptığı hatalara dikkati çekerek, "Paşinyan, Dağlık Karabağ'ın statüsü ile ilgili bir anlaşma olmadan, Azerbaycan'ın ciddiye alınamayacağını ve müzakerelerin anlamsız olduğunda ısrar etti. Bu durumun bir savaşı gerektirmesi halinde ise savaşa hazır olduğunu düşündü." şeklinde konuştu.

Söz konusu yaklaşımın, Ermenistan yönetiminin son 25 yıldır sergilediği yaklaşım olduğunu anlatan Liparityan, “Şimdi de yapılan yanlış hesapları görüyoruz. Bunlar önemli boyutta hatalardı. Tüm yönleriyle baktığımızda, savaşı 30 yıl önce kazanmadığımız gibi kazanamayacağımız çok açıktı. Ayrıca Karabağ savaşının dördüncü gününde Paşinyan’ın bu konuda uyarıldığını da öğrenmiş olduk.” ifadelerini kullandı.

Savaş öncesinde yapılan hataların önemine de işaret eden Liparityan, şu ifadeleri kullandı:

"Ermenistan tarafı, gereksiz şekilde ve Türkiye ile Azerbaycan’ı kışkırtacak adımlar attı. Mesela, Karabağ’ın geleceğini tartışırken Azerbaycan kendi çözümünü sunuyordu, ‘Karabağ Azerbaycan'dır.’ Bu, uluslararası toplumun da yaklaşımı. Biz ise ‘Müzakereleri unutun, Karabağ Ermenistan'dır.’ dedik. Paşinyan ayrıca Türkiye’nin de toprak bütünlüğüne karşı açıklamalarda bulundu. Paşinyan, uluslararası toplumun Ermenistan'ı demokrasi yolunda ilerlediği için yedi bölgedeki konumunu değiştirerek ödüllendireceğini düşünüyordu ancak bu tür adımlar yalnızca onun dünya hayal gücünde gerçekleşti."

"ERMENİSTAN’DA ZİHNİYET 200 YILDIR AYNI"

Ermenistan’da bir siyasi parti dışında tümünün aşırı sağcı olduğuna dikkati çeken Liparityan, "Kimse uluslararası kamuoyunun bize anlatmaya çalıştığını dinlemek istemedi. Uluslararası toplumun görüşü bizim için önemli olmalı çünkü kaybettiğimizde onlara koşuyoruz ve yardım istiyoruz. Onlardan yapamayacaklarını yapmalarını istiyoruz." dedi.

Karabağ’ı Ermenistan işgalinden kurtaran anlaşmaya dair de değerlendirmelerde bulunan Liparityan, şöyle konuştu:

"Paşinyan bunu imzaladı. Bunu kimse değiştirmeyecek. Anlaşma, artık herhangi bir seçim sorunu olmadığını açıkça ortaya koyuyor, bağımsız bir Karabağ veya Azerbaycan içinde bir bölge. Bu seçim artık mevcut değil."

Paşinyan’ın Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığının tanınması için uluslararası kamuoyuna yaptığı çağrıları da eleştiren Liparityan, "Bahsettiğim şey de bu aslında, zihniyet değişmedi. Siyasi düşüncemizin temel sorunu bu ve bu sorun en az 200 yaşında. Hayalleri çok seviyoruz, adil bir kararın, mükemmel bir çözümün olası bir çözüm olduğunu düşünmeyi seviyoruz. Rüya görmek, Ermenistan’ın yaşam stratejisidir. Ancak rüya görmek bir strateji değildir." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 54
  • Alemderoglu 3 yıl önce Şikayet Et
    1915 te Anadolu halkına yaptığınız katliamlar in acısı bir bir çıkıyor.
    Cevapla
  • Hakkı An 4 yıl önce Şikayet Et
    Nihayet bir ayağı basan bir yorum. Evet. Mevcut ateşkes ile gelen çözüm NİHAİ çözüm değil. Maalesef, Ermenilerin kendilerine yaptığı kötülüğü açıklamanın izahı yok. Sen, Türkiye ile göbeğin çatlı, Türkiye siz yaşaman imkansız ama sen yine de Ekmeğini yediğin kaba pisliyorsun. Doğru demiş BATI evet hemen batınızda Türkiye var. Ve yapılan Anlaşma KARABAĞDA BELİRLEYİCİ olan RUSYA nın istediği STRATEJİK BİR ANLAŞMA. Rusya ve Türkiye yan yana; Bir araya geldi. Artık birlikte çalışmayı öğrenmeye geçecekler. ve Fransa dahil bazı dış aktörlerin mikrobik etkisi bu bölgede RUSLARI kuvvetlendirecektir.
    Cevapla
  • mavivatan 4 yıl önce Şikayet Et
    artık rüyadan uyanma zamanı gerçekle kabusla yaşamaya alışacaksınız yunanistan ve avrupa amarikada hala rüyada kabuslarını eninde sonunda yaşayacaklar kurtuluş yok türkiyenin dostuda kapısıda çok
    Cevapla
  • Muhittin Aksoy 4 yıl önce Şikayet Et
    Evet o rüyayi Ermeniler ve Yunanistan devamli görüyorlar tabi baskasina güvenerek gecmis tarihine bir bakmiyorlar bu iki ülke Türklerin bir vilayeti oldugunu unutuyorlar malesef.ya orüyayi görmeye devamet ve ya aklini basina topla yin Türkiyenin bir parcasi olun secenek siz de.
    Cevapla
  • sahin 4 yıl önce Şikayet Et
    Hah şöyle itiraf gibi açıklama olmuş. Yalnız Batının maşası olarak Asala ve pkk'ya destek kısmı eksik kalmış. O da az kaldı...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!
Bu illerde yaşayanlar dikkat! AFAD'dan sağanak ve fırtına uyarısı