Avusturya'da mahkemeden kritik başörtüsü kararı
Son Dakika haberi; AB ülkelerindeki başörtüsüne yönelik yasaklar mahkemelerden dönmeye devam ediyor. Avusturya Anayasa Mahkemesi, ilkokullarda uygulanan başörtüsü yasağının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti. Söz konusu yasak Eylül 2019'da uygulanmaya başlanmıştı. Daha önce de İsveç'in Skone bölgesindeki Skurup ilçesinde belediyenin getirdiği okullarda başörtü yasağı mahkeme tarafından kaldırılmıştı.
Ülkede Sebastian Kurz'un başbakanlığındaki koalisyon hükümeti Müslümanları fişlemek için, "antisemitizm, ırkçılık ve din motivasyonlu aşırıcılıkla mücadele" başlığı altında dokümantasyon merkezi kurmaya hazırlandığı haberleri yapılmıştı.
ANAYASA MAHKEMESİ KARARINI AÇIKLADI
Avusturya Anayasa Mahkemesi Başkanı Christoph Grabenwarter, düzenlediği basın toplantısında, Mahkemenin, ilkokullarda başın tamamının dini kıyafet ya da sembollerle örtünmesini yasaklayan ve halk arasında başörtüsü yasağı olarak adlandırılan yasaya ilişkin hükmünü açıkladı.
Grabenwarter, aşırı sağcı hükümetin 2019’da yürürlüğe soktuğu ilkokullardaki başörtüsü yasağının eğitim yasasının eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle kaldırılmasının kararlaştırıldığını söyledi.
- "BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI AYRIMCILIĞA YOL AÇAR"
Grabenwarter, Müslüman öğrencileri hedef alan yasanın, onları eğitim sisteminde ayrımcılığa maruz bırakacağına, Müslüman kız öğrencilerin eğitim şanslarını sınırlama riski oluşturduğu gibi toplumda dışlanmalarına yol açabileceğine dikkati çekti.
Grabenwarter, eğitim sisteminde yalnız Müslümanlara ait bir dini kıyafetin yasaklanmasının bu grubun toplum içinde damgalanmasına neden olacağını söyledi.
- "DİNİ KIYAFET EĞİTİMDE SORUNA YOL AÇMAZ"
Anayasa Mahkemesinin, iktidarın iddia ettiği üzere dini bir kıyafetin okullarda takılmasının eğitim sisteminde herhangi bir çatışmaya yol açmayacağı görüşünde olduğunu aktaran Grabenwarter, çeşitli din ve dünya görüşleri arasında yalnız İslam dinine ait bir kıyafetin yasaklanmasının eğitim yasasına aykırı olduğunu, bu durumun mağduru çocukların eğitim düzenini bozmadıklarının altını çizdi.
Grabenwarter, Müslümanlara ait bir kıyafetin yasaklanmasının anayasanın tarafsızlık ilkesiyle bağdaşmadığının altını çizerek, yasayı yürürlüğe sokan iktidarın temellendirdiği gerekçelerin nesnel olmadığını ifade etti.
Anayasa Mahkemesi Başkanı, "Özetle, yasak, eğitim yasasının 43 paragrafında belirtilen eşitlik ilkesi, düşünce, dünya görüşü ve din özgürlüğü hakkını ihlal ediyor." değerlendirmesinde bulundu.
Anayasa Mahkemesinin başörtüsü yasağını öngören yasayı iptal etme kararının Başbakan Kurz tarafından uygulanmasının yasal bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Grabenwarter, yasağı mahkemeye taşıyan ailenin 3 bin avronun üzerindeki mahkeme masraflarının eğitim bakanlığınca karşılanmasına karar verildiğini aktardı.
EYLÜL 2019'DA UYGULANMAYA BAŞLANMIŞTI
Avusturya'da tartışmalara yol açan ilkokullardaki başörtüsü yasağı Eylül 2019'da uygulanmaya başlanmıştı.
-
Zaman gezgını 3 yıl önce Şikayet EtOnların hedefı bellı gecmıste bu bas ortu davası ulkemızde vukuu buldugu zamanlar batılı ınsan hakları tavrını gosterırdı sımdı tam tersı amac turkıyeyı karıstırmak ve yermek !Beğen
-
Memo 3 yıl önce Şikayet EtTek taraflı müslümanlara yasak koymak, zaten heryerde anayasaya aykırıdır. O kadar din varki hepsine görmüyorlar kinlerinden dolayı tek müslümanları görüyorlar.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Mustafa54 3 yıl önce Şikayet EtOradaki ne seviniyorsunuz gayri müslüman olan bir mahkeme adaletle hareket ediyorsa bizde hani deniyor ya %99musluman olan bir memlekette bizlerin evlatlarının hakimi savcısı niye bu kararları alamıyor bide ölünce camide musalla taşından kaldiriliyorlar.Beğen Toplam 6 beğeni
-
Nobut 3 yıl önce Şikayet EtBelki dindiz belkide hıristiyan ama adaletli hüküm vermiş mahkeme. Inşaallah Allah hidayet versin.Beğen Toplam 8 beğeni
-
Ramazan 3 yıl önce Şikayet EtErmeni başbakanı demişti. Türkler yeniden viyana kapılarına dayanacak diye Korkunun ecele faydası yok Bence bu ermeniyi dikkate alınBeğen Toplam 3 beğeni