Son Dakika: ABD'den Türkiye'ye yaptırım kararı!

ABD Senatosu, Türkiye’de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının uygulanmasının da talep edildiği Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı'nı kabul etti. Trump'ın veto edeceğini söylediği tasarıyı Temsilciler Meclisi 11'e karşı 79 oyla onayladı. Meclisin üçte ikiden büyük oy çokluğuyla geçen tasarı, Senatodan da aynı çoğunlukla geçtiği için Trump'ın vetosu geçersiz kılınabilecek.

GİRİŞ 11.12.2020 21:40 GÜNCELLEME 11.12.2020 23:03
Bu Habere 252 Yorum Yapılmış

ABD Senatosu, savunma bütçesine 740 milyar dolar ayıran ve Başkan Donald Trump'ın "veto edeceğini" söylediği Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı'nı kabul etti.

Trump'ın sosyal medya şirketlerine yasal güvence sağlayan bir düzenlemeyi içerdiği için veto edeceğini söylediği tasarıyı, Temsilciler Meclisi 11'e karşı 79 oyla onayladı. 

TRUMP'IN VETOSU ARTIK GEÇERSİZ

Temsilciler Meclisinden üçte ikiden büyük oy çokluğuyla geçen tasarı, Senatodan da aynı çoğunlukla geçtiği için Trump'ın vetosu geçersiz kılınabilecek.

Rusya'dan Türkiye'ye S-400 ve S-500 mesajı

BÜTÇE TASARISINDA TÜRKİYE'YE YAPTIRIM BÖLÜMÜ

Savunma bütçesi tasarısında Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören bir bölüm de yer aldı.

Tasarıda, Türkiye’nin S-400’leri teslim almasının ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında Rusya ile önemli bir işlem olarak kabul edildiği ve NDAA’nın yasalaşmasından sonra 30 gün içinde Türkiye’de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının uygulanması talep edildi.

Bakan Akar'dan S-400 açıklaması!

Tasarıda, başkanın CAATSA kapsamında belirtilen 12 maddeden en az 5’ini uygulaması, yaptırımların "ithal edilen malları" kapsamaması istendi.

 Bu mallar da "doğal ya da insan eliyle yapılmış maddeler, imal edilmiş erzak ve bunlara ilişkin denetim ekipmanı" şeklinde sıralandı.

Türkiye'ye S-400'lerin 2. filosu gerekli! Hayati önem taşıyor

YAPTIRIMIN KALDIRILMASI İÇİN TÜRKİYE'DEN İSTENEN ŞARTLAR

 Yaptırımların kaldırılmasının şartları ise şu şekilde belirtildi:

"Başkan yaptırım uyguladıktan sonra 1 yıl içinde Kongrenin gerekli komitelerine, Türkiye’nin veya yaptırım uygulanan kişilerin artık S-400’leri veya bunların yerine herhangi bir Rus sistemini uhdesinde bulundurmadığını, Türk topraklarında Rus hükümeti veya şirketleri adına herhangi bir Rusya vatandaşının S-400’leri çalıştırmadığını teyit ettikten sonra, Türkiye’den Türk hükümetinin veya hükümet adına başka bir tarafın S-400 veya onun yerini alabilecek bir sistemi tekrar edinmek için CAATSA’nın 231. bölümünün kapsamına girecek herhangi bir faaliyete girmeyeceğine dair taahhüt aldıktan sonra yaptırımları kaldırabilir."

Tasarının 159. bölümünde ise yasalaşmasından sonra, 15 gün içerisinde Türk şirketlerinin yerine F-35 için parça üretecek ortakların tespit edilmesi ve gerekli işlemlerin başlatılması istendi.

Yunan medyası: ABD'den 3 Adet F-35 savaş uçağı Mart 2021'de gelebilir

- TASARIDA NELER VAR

Tasarının nihai halinde, Savunma Bakanlığı (Pentagon) için 635,5 milyar doları temel bütçe, 69 milyar doları savaş fonu olarak bilinen "Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar Fonu", 8,9 milyar doları ise tasarının yetki alanları dışındaki savunmaya ilişkin harcamalar olmak üzere 713,4 milyar dolar bütçe ayrıldı.

Bunun yanı sıra Enerji Bakanlığı bütçesi altında nükleer kapasiteye ilişkin savunma harcamaları için 26,6 milyar dolar bütçe belirlendi.

NDAA tasarısında, Çin’e karşı "Pasifik Caydırıcılık İnisiyatifi"nin kurulması öngörülürken, ABD’nin Pasifik bölgesindeki askeri gücünü tahkim etmek, bölgedeki ortak ve müttefiklere destek vermek üzere bu inisiyatif için Hint-Pasifik Kuvvetleri Komutanlığının bütçesine ek 2,2 milyar dolar fon ayrıldı.

- RUSYA İLE ASKERİ İLİŞKİ SINIRLAMALARINI ARTIRIYOR

Tasarıda, ABD ordusunun Rus ordusu ile ilişkilerine yönelik kısıtlamalarının artırılması ve Rusya’nın Kırım’daki egemenliğini tanıyacak fiil ve faaliyetlerin yasaklanmasına ilişkin maddeler dikkati çekti.

Rusya’ya yönelik faaliyetler kapsamında, tasarı ayrıca Ukrayna’ya 75 milyonu silah olmak üzere 250 milyon dolarlık savunma yardımı yapılmasını şart koştu.

Tasarıda Avrupa Caydırıcılık İnisiyatifi için önceki bütçe yasalarında belirlenen 3,7 milyar dolarlık fonun tamamının, bu bütçe kapsamında da sağlanması istendi.

- ALMANYA VE KORE’DE ASKER SAYISININ AZALTILMASINI YASAKLIYOR

ABD Başkanı Trump’ın Almanya ve Güney Kore’den asker çekme planına ilişkin ise tasarıda, gerekli şartlar teyit edilmediği sürece Güney Kore’deki asker sayısının 28 bin 500’ün altına, Almanya’daki asker sayısının ise değerlendirme süreci tamamlanmadan 34 bin 500’ün altına düşürülmesi yasaklandı. 

Tasarıdaki, "ABD özel kuvvetlerinin ABD ortaklarına gayrinizami harp için destek yetkisini artırmasına" ilişkin bir madde de dikkati çekti. ABD, hibrit savaş ve gayrinizami harbe ilişkin strateji belgesini daha önce yayımlamıştı. 

ABD askerlerinin, Finlandiya’daki Avrupa Hibrit Tehditlerle Mücadele İçin Eğitim Merkezinin eğitimlerine katılmasını şart koşan tasarıda, İsrail, Tayvan, Baltık ülkeleri, Hindistan, Vietnam ve Japonya’ya yapılan askeri yardımların sürdürülmesi talep edildi.

ABD Hava Kuvvetlerinin, gücünün ortalama 386 filo veya 3 bin 850 savaş uçağına ulaştırılmasını öngören tasarı, birçok savaş uçağının yanı sıra 93 F-35 uçağının alınması için yetki verdi.

Tasarıda, Türkiye’nin aldığı 6 F-35 uçağının da ABD Hava Kuvvetlerince kullanılması için gerekli yetkilendirme yapıldı.

- ASKERİ ÜSLERDEKİ GENERALLERİN İSİMLERİNİN KALDIRILMASINI ÖNGÖRÜYOR

ABD vatandaşı siyahi George Floyd’un öldürülmesinden sonra yaşanan olaylarda gündeme gelen Konfederasyoncu generallerin isim ve heykellerinin kaldırılması da tasarıda yer aldı.

Tasarının ilgili maddelerinde, Konfederasyoncu generallerin isimlerinin üslerden kaldırılması için bir komisyon kurulması ve bu komisyonun 3 yıl içerisinde gerekli tavsiyeleri içeren rapor hazırlaması şartı konuldu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 252
  • toto 4 yıl önce Şikayet Et
    bir gün bu S-400 ler müzelik olsa bile yok etmeyip saklayın bir meydanda sergileyin. sırf CAATSA yaptırımlarından kimin düşman olduğunu öğrendiğimizi gelecek nesiller hatırlasın diye. unutmayın bunlar haçlı sürüsü, ne zaman elimiz zayıf kalsa katliam yaptılar. giridi, balkan harbini, kurtuluş savaşını, kıbrısı unutmayın taşeronu tanıyın patronunu öğrenin. tüfeğiniz dolu, bıçağınız bileyli olsun
    Cevapla
  • Sucu Kamil 4 yıl önce Şikayet Et
    Faizi % 70 e çıkaralım
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    Hiroşima, Nagazaki'ye atılan atom bombaları?ABD'nin kendi yaptığı "Uydur kaydır ikiz kuleler masalı" sonrası Irak ve Afganistan'ın işgali, sözde "demokrasi ve insan hakları getiriyorum" masalları..! milyonlarca insanın ölümü, Quantanamo ve Felluce gibi yüzlerce işkence merkezi," 1 bardak petrolü, 1 bardak kandan daha değerli gören" bi anlayış.. İsrail vahşet ve kıyımına gözyummak ve kendini sütten çıkmış ak kaşık insan hakları elçisi gibi gören ama PKK/PYD başta terör örgütleri destekçisi bi ABD ...BU NE PİŞKİNLİKTİRRRR !!??
    Cevapla
  • İŞTE BU 4 yıl önce Şikayet Et
    Eyvallah kardeşim ALLAH RAZI Olsun
    Cevapla
  • Hakkı An 4 yıl önce Şikayet Et
    Kaşınmışlar. Batı alıştığı üzere YALAKALIK yapan bir Türkiye bekliyor. cevap basit; Türkiye de ortak üretim, Ruslar ile... Ve acilen iki batarya daha; biri İncirlik veya Erhaç a diğer KIBRIS ... Giritteki RUM s300 lerinden rahatsız olmayıp üstelik burada üslenmeyi kabul ediyorlarsa; İncirlik te kabul görür.. Batı ile ortak üretim ve Silah teminde hep madur olan Türkiye; İngilizlerden Alamadığımız Gemiler; ALmanlardan ghala oyalandığımız denizaltılar; F35 Amerikalılardan; ARROW füzesi ve Dron projesi ortak imalat işi İsraill... hep ödemenin üstüne yattılar. İş satışa gelince İRAN a İngilizeler Devrim zamanı el koyduğunu tazminat olarak ödemeyi kabul etti. Onurlu DURUŞ zamanı SABIR..
    Cevapla
  • YAVUZ 4 yıl önce Şikayet Et
    saddam bunlara inanıp roketlerini imha etmişti sonu felaketle bitti bunlar gavurdur sözleri ahidleri olmaz bunların
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Saddam da kominist değil miydi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
13 yıl sonra İstanbul'dan Şam'a ilk uçuş
Kartalkaya'daki yangında skandal detay! Rapor değiştirilmiş