Türkiye'den Çin, İsrail, Yunanistan Ermenistan, Mısır ve BAE açıklaması! Atina'dan güvence

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2020 yılı dış politika değerlendirme toplantısında Türkiye-Mısır, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki yeni gelişmeleri açıklarken, Yunanistan'ın İyon Denizi'nde aldığı 12 mil kararını değerlendirdi. Nahçıvan'da kurulacak koridorun Ermenistan'a da kar ettireceğini belirten Çavuşoğlu, BAE'nin Türkiye politikalarının dostane olmadığını söyleyerek, Çin ile imzalanan anlaşmaya değindi.

Türkiye'den Çin, İsrail, Yunanistan Ermenistan, Mısır ve BAE açıklaması! Atina'dan güvence
Türkiye'den Çin, İsrail, Yunanistan Ermenistan, Mısır ve BAE açıklaması! Atina'dan güvence
GİRİŞ 30.12.2020 16:24 GÜNCELLEME 30.12.2020 16:24
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in de aralarında bulunduğu, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya geldi.

 

Türkiye ile ABD arasında yaptırım anlaşması! Biden'a flaş mesaj

MISIR AÇIKLAMASI

Mısır'ın Libya'ya gönderdiği heyete ilişkin Çavuşoğlu, ülkenin uzun süre sonra Libya'ya bir heyet gönderdiğini ancak bu heyetin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın ziyaretiyle bağlantılı olmadığını söyledi. Akar'ın ziyaretinden Mısır'ın haberdar olmasının mümkün olmadığını belirten Çavuşoğlu, nasıl Suriye ve Irak'taki gelişmeler Türkiye'yi etkiliyorsa, Libya'daki gelişmelerin de komşu ülke Mısır'ı etkilemesinin olağan olduğunu vurguladı. Türkiye'nin, Libya'da doğu tarafıyla da temasları bulunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Libya'da Halife Hafter yanlısı Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'in özel temsilcisinin Türkiye'ye geldiğini, Salih'in geçenlerde yardımcısını da göndermek istediğini ancak o ziyaretin gerçekleşmediğini anlattı. Çavuşoğlu, Mısır'la ilişkilere dair ise şunları kaydetti: "Diğer taraftan Mısır'la ilişkilerin geliştirilmesi için istihbarat düzeyinde temaslar var ama dışişleri bakanlıkları düzeyinde de bu diyalog devam ediyor. Örneğin en son İİT Toplantısı'nda bazı konularda itirazlarını Mısır kaldırdı. NATO ile ilişkilerimizde biz bazı olumlu adımlar attık. Yani uluslararası platformlarda birbirimize karşı olmama ilkesine uygun hareket etmeye çalışıyoruz. Bu konularda görüşüyoruz."

 

Ankara ve Kahire'nin ülkedeki temsilcilikleri ile de temasların sürdürüldüğünü belirten Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşıyla geçen yıl uluslararası toplantılarda denk geldiklerinde görüştüklerini ve "bir yol haritası üzerinde çalışalım" dediklerini de aktardı.  Çavuşoğlu, "Ama tabii komşu ülkelerle, diğer ülkelerle dengeler biraz farklı. Zamanla bunlar da yoluna girecektir" dedi.

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet ve Çavuşoğlu

DEMİRTAŞ MESAJI

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a ilişkin verdiği karar hakkında ise Çavuşoğlu, "Selahattin Demirtaş'la ilgili AİHM'in verdiği karar, daha önce aynı konularda yine Selahattin Demirtaş'la ilgili verdiği kararlarla çelişiyor. Mahkeme kendi içinde çelişiyor her şeyden önce" değerlendirmesinde bulundu. Çavuşoğlu, "Tabii biz de bu tezimizi mahkemeye de anlatacağız, kendimizi savunacağız. Burada mahkeme 'Tutukluluk süresi uzundur.' diyebilir. Ama daha önce reddettiği şeylerde bu sefer Demirtaş'ın lehine karar vermesi bir çelişkidir. Bunu da bizim kabul etmemiz mümkün değildir tabii ki. Terörle mücadelemize de sekte vurmaması gerekiyor" diye konuştu.

İSRAİL AÇIKLAMASI

Türkiye ile İsrail ilişkilerine yönelik soruya yanıt veren Çavuşoğlu, ilişkilerin İsrail'in Filistin'e yönelik saldırgan politikaları nedeniyle bu hale geldiğini belirterek, "İsrail bu adımlarını sürdürürse sağlıklı bir ilişki sürdürmemiz mümkün değil. O yüzden ilişkilerin durumu İsrail'e bağlı. Normalleşme olursa o zaman karşılıklı büyükelçi atama kararı da alırız" dedi. Çavuşoğlu, iki ülke arasında ara bulucuya gerek olmadığına dikkati çekerek, "İki ülke arasında bu diyaloğu kurabilecek birçok kurum ve mekanizma var. İsrail'de bu kararlılık olursa o zaman bu kanallar işleyebilir" ifadelerini kullandı.

İsrail ile enerji alanında iş birliği yapılması yönünde bir soruya da yanıt veren Çavuşoğlu, "İsrail açıklarında çıkan hidrokarbonun en verimli ihracat güzergahı Türkiye'dir" dedi. Bu konuda Türkiye ile görüşmek yerine Türkiye'nin EastMed Forumu gibi oluşumlardan dışlandığına dikkati çeken Çavuşoğlu, "Bu siyasi bir oyundur. Tüm ülkelerle görüşüp bu projenin daha verimli güzergahtan, yani Türkiye'den geçmesi konusunu görüşebiliriz. İsrail'in kıta sahanlığı içinde çıkan hidrokarbon ihraç edecek kadarsa ikili düzeyde görüşülebilir" değerlendirmesini yaptı.

"ERMENİSTAN DA KAR EDECEK"

Çavuşoğlu, Nahçıvan'la Azerbaycan arasında açılacak Nahçıvan koridoruna da değinerek, "Bölgesel ticaret ve lojistiğin gelişmesi için önemli bir koridor olacak. Koridor açıldığında Ermenistan'la ilişkiler de normalleşeceği için Ermenistan ve Ermeni halkı da kar edecek. Bizim ve Azerbaycan için çok önemli olduğu kadar Ermenistan için de önemli" ifadelerini kullandı.

"BAE'NİN TÜRKİYE POLİTİKALARI DOSTANE DEĞİL"

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Türkiye'ye yönelik tutumunu değerlendiren Çavuşoğlu, bu ülkenin Türkiye'ye yönelik politikalarını "Dostane değil" şeklinde yorumladı. BAE'nin Türkiye'ye Mısır ve Müslüman Kardeşler'e yönelik tutumu nedeniyle tepki gösterdiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Biz Müslüman Kardeşler üzerinden bir politika yapmıyoruz. Mısır'da darbe olduğunda onlar görevdeydi. Fas'ta bazen Müslüman Kardeşler iktidar oluyor bazen olmuyor. Tunus'ta Nahda hareketi vardı şimdi yok ve ilişkilerimiz daha iyi. Kuveyt'te meclisteler. Biz ilişkilerimizi bir hareket üzerinden yürütmüyoruz" açıklamasında bulundu.

YUNANİSTAN'IDAN TÜRKİYE'YE GÜVENCE

Yunanistan'ın İyon Denizi’nde karasularını 12 mile çıkarmak istediğine dair açıklamayla ilgili Çavuşoğlu, bu konunun daha önce de gündeme geldiğini söyledi. Türkiye'nin daha önce bu konuya ilişkin, "Eğer Ege’ye yönelik adım atarsanız, Türkiye'nin cevabını iyi biliyorsunuz dedik ve Ege'ye yönelik bu adımı atmayacaklarını söylediler" ifadesini kullanan Çavuşoğlu, İtalya tarafından atılan adımın Türkiye'yi ilgilendirmediğini kaydetti. Yunanistan'ın silahsızlandırılmış adaların statüsünü 1950'li yıllardan beri ihlal ettiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, bunu 1974'e kadar inkar ettiğini ve daha sonra Türkiye'den tehdit algılandığı iddiasıyla adaları silahlandırdığını kabul ettiğini anımsattı. Çavuşoğlu, istikşafi görüşmelerde ele alınması gereken konulardan birinin bu olduğuna işaret ederek, "Yunanistan 'Uluslararası Adalet Divanının (UAD) yetkisini tanımayacağım' diyor. Biz de şu gerçeği söylüyoruz, bir sivil havacılıkla ilgili konular, iki silahsızlandırılmış adaların statüsü ve üç deniz yetki alanları var. Yunanistan, bu alanlarda UAD'nin yetkisini tanımıyor. İkili diplomatik yollarla da çözülür ama mahkemeye giderse de biz haklıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye, Uygur Türklerini iade etmiyor! Anlaşmanın maddeleri ortaya çıktı

ÇİN İLE İMZALANAN ANLAŞMANIN DETAYLARI

Çavuşoğlu, Türkiye ve Çin arasında 2017'de imzalanan ancak TBMM'nin henüz onaylamadığı "Suçluların İadesi Anlaşması"na ilişkin soru üzerine, Türkiye'nin birçok ülkeyle mutat suçluların iadesi ya da adli iş birliği anlaşması imzaladığını belirterek "Fakat Çin'le olan bu anlaşmayı 'Uygurları Türkiye Çin'e teslim edecek.' diye yorumlamak doğru değil." değerlendirmesinde bulundu. Anlaşmanın suçluların iadesiyle ilgili olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, bugüne kadar Çin'in Türkiye'deki Uygurlara yönelik iade taleplerinin olduğunu ancak Türkiye'nin bu konuda adım atmadığını belirtti. Çavuşoğlu, "Teröristlerle masum insanlar arasında ayrım yapılması gerektiğini söylüyoruz. Aynı şekilde, bunun suistimal edilmemesi gerektiğini de söylüyoruz. Herkese söylüyoruz Çin'e de diğerlerine de. Yani terörle mücadele bahanesiyle masum insanlara zulmetmeyi biz kabul etmeyiz" ifadesini kullandı. Bu anlaşmanın herkesle imzalanan suçluların iadesine yönelik rutin bir anlaşma olduğunu, Uygur Türklerine yönelik olmadığını belirten Çavuşoğlu, bu anlaşmayı onaylayıp onaylamamanın Meclis'in takdirinde olduğunu söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 33
  • dadaş 4 yıl önce Şikayet Et
    ermenistan emperyalistelerin gazına gelmese paranın kralını kazanır da orda
    Cevapla
  • Fatih 4 yıl önce Şikayet Et
    Aşıyı vermediler mecbur kalındı. Aşı gelince de rootayyıldıldız devreye girip aşılarının sitesini hackledi mesaj verdi. Anlaşma imzalansada uygulama olmayacak demek bu.
    Cevapla
  • Vay bee 4 yıl önce Şikayet Et
    Açıklama Hiç Tatmin olmadım .., Daha Açık ve geniş çaplı Detaylı Açıklama yerinde olurdu
    Cevapla
  • Üzgün Müslüman 4 yıl önce Şikayet Et
    Başta adı geçen ülkeler olmak üzere bütün kafir ülke yöneticilerini Yüce Allah kahr-ı perişan eylesin inşaallah.Zaten buna da ancak Allah'ın gücü yeter.Zira dünyadaki biz müslümanların birlik olup da bunları halt etmesi olamıyor ne yazık ki.Biraz zoru görünce dağılıyoruz.
    Cevapla
  • Trabzonlu 4 yıl önce Şikayet Et
    Çin le imzalamayın. Çin kitabına uydurur bu iş onlara yarar.......
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakanlık 5 markayı böyle ifşa etti! 5 peynir markasında gıda hilesi
79 canımızın gittiği yangından yeni görüntü! Çaresizce bekleyiş kamerada