NASA'dan Türkiye'ye kuraklık uyarısı: Barajlardan sonra yer altı suları da tehlike altında

NASA, Türkiye'nin yer altı su rezervlerini gösteren bir harita yayınladı. Bu haritadaki bilgilere göre; Türkiye'deki kuraklık tehdidi sadece barajları için değil, yer altı sularını da etkiliyor. NASA'nın paylaştığı bilgilere göre; Türkiye'nin büyük bir bölümünde yer altı suları ortalama seviyenin altında. Konya Ovası'ndan örnek veren NASA, "Bu koşullar devam ederse mahsul üretimi tehlikeye girebilir" dedi.

GİRİŞ 19.01.2021 08:48 GÜNCELLEME 19.01.2021 11:27
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Geride bıraktığımız 2020'nin son aylarında Türkiye'de yağış oranları neredeyse her ay ortalamanın altında kaldı. Yağış oranlarındaki düşüş baraj seviyelerini etkilemiş durumda. Son günlerde görülen etkili kar yağışının baraj seviyelerini artırması beklense de NASA'nın açıklamasına göre Türkiye'deki kuraklık sorunu ciddi bir seviyede.

TÜRKİYE'DEKİ YER ALTI SULARI DA NORMAL SEVİYESİNİN ALTINDA

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından yayınlanan bir harita, Türkiye'deki kuraklık tehdidinin sadece barajlar için değil, aynı zamanda yer altı sularında da olduğunu gösterdi. Yayınlanan haritaya göre, Türkiye'nin büyük bir bölümünde yer altı suları ortalama seviyenin altında. Gravity Recovery and Climate Experiment Follow On (GRACE-FO) uydularıyla 11 Ocak 2021 itibarıyla Türkiye'deki yer altı sularının durumu hesaplandığı haritaya göre; karedeki mavi kısımlar, normalden fazla su olan bölgeleri, kırmızı ve turuncu renkteki kısımlar ise normalden az su olan bölgeleri gösteriyor.

YER ALTI SULARININ ÖNEMİ

Yer altı suları, sulama ve içme suyu konusunda oldukça önemli bir yer tutuyor ve kurak dönemlerinde akarsulara güç veriyor. Tekrar dolması aylar süren yer altı sularının yenilenmesi, yavaş ve sürekli bir şekilde gerçekleşmesi gerekiyor.

YAĞIŞLAR ARTSA DA KURAKLIK CİDDİ TEHLİKE

Son yağışlarla birlikte ülkenin en kalabalık şehri İstanbul'daki barajların doluluk oranı nispeten tekrar artışa geçse de yağış oranlarındaki düşüş, tehlikenin halen geçmediğinin bir kanıtı niteliğinde.

NASA'DAN KONYA OVASI ÖRNEĞİ

NASA'nın paylaştığı bilgiye göre; 2020'nin Temmuz-Aralık ayları arasında Konya Ovası'ndaki yağış miktarı, 2019'un aynı dönemine göre yüzde 38 daha düşük gerçekleşti.

"MAHSUL ÜRETİMİ TEHLİKEYE GİREBİLİR"

Yayınlanan raporda, "2021'in başlamasıyla birlikte Türkiye'nin büyük bölümünde şiddetli kuraklık yaşanıyor. Ülkenin en kalabalık şehri olan (15 milyon) İstanbul çevresindeki çok sayıda rezerv 15 yılın en düşük seviyesinde. Bu koşullar devam ederse mahsul üretimi tehlikeye girebilir" ifadelerine yer verildi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 48
  • karanehir 3 yıl önce Şikayet Et
    Haber doğru. Tekstil bu kadar yaygınlaşırsa yeraltında su kalmaz
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    https://mgm.gov.tr/veridegerlendirme/kuraklik-analizi.aspx?d=aylik#sfB nasa işine bak diyenler bir de bu linke bakın.
    Cevapla
  • Abdullah küçük 3 yıl önce Şikayet Et
    Nasa işine bak senin palavralarına karnımız tok
    Cevapla
  • DEDE 3 yıl önce Şikayet Et
    nasa nedense hep türkiyeyi karalar durur sebebi yüzyıllar öncesine dayanır, TÜRKLERİ ZATEN SEVMEZLER
    Cevapla
  • hüseyin 3 yıl önce Şikayet Et
    yapılacaklar şunlardır.11-küçüklüğüne büyüklüğüne bakmadan tüm akarsuların çevresindeki fabrikalar kapatılmalı 2-kışın tüm akarsular geçtiği güzergahlarda depo edilmeli3-en azından denize dökülen akarsuların dökülme miktarını azaltmak(balık nesli için bir miktar su geçişi sağlanmalı) sınırları aşan suların miktarını azaltmak (en azından kış mevsiminde)4- hepsinden önemlisi ev ve iş yerlerinde su israfını engelleyecek tedbirlerin alınması(kişi başı ücretlendirme)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de ilk devre tamamladı! Galatasaray araya farklı girdi
İstanbul'un en riskli yerleri belli oldu! 'Büyük kıyameti bekliyoruz'