Önce Meteoroloji ve NASA, şimdi de WWF! Korkutan uyarı: Türkiye'de kritik seviye aşıldı

Dünya Yaban Hayatı Fonu (WWF), Türkiye'deki su kıtlığının boyutlarını açıkladı. Türkiye'de yıllık su tüketiminin kişi başına bin 519 litre olduğunu belirten WWF, 2030 yılında nüfusun 100 milyona ulaşmasıyla bu seviyenin bin 120 litreye düşeceği kaydetti. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere 10 şehirde su kıtlığı yaşanmasının beklendiği aktarıldı.

GİRİŞ 22.01.2021 15:06 GÜNCELLEME 23.01.2021 09:11
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Amerikan Ulusal Havacılık Dairesi'nin (NASA) kuraklıkla ilgili uydu verileri raporu sonrası Türkiye'ye bir uyarı da Dünya Yaban Hayatı Fonu'ndan geldi.

Bloomberg'ün haberine göre, WWF'nin iklim değişikliği, suyun düzenlenmesi ve yönetimle alakalı 5 yıllık verilerin analizine göre, Türkiye'de büyük bir kuraklık beklendiği ve özellikle de şehirde yaşayan insanların su temini konusunda ciddi sorunlar yaşayabileceği belirtildi.

Yapılan açıklamada Türkiye'nin su kıtlığı riski oranının 2,78'e düştüğü, dünyanın en riskli bölgesi kabul edilen Filistin'de bu oranın 3,67 olduğu belirtildi.

Dünyada en az su kıtlığı riskine sahip ülkenin ise 1,54 ile Norveç olduğu açıklandı.

WWF Küresel Tatlı Su Programı Başkanı Stuart Orr, Türkiye'nin yanı sıra Hindistan ve Güney Asya'daki bazı ülkelerde de benzer sorunlar yaşayabileceğini söyledi.

"BAŞLICA NEDEN KAÇAK KULLANIM VE SULAMA SİSTEMLERİ"

WWF Küresel Tatlı Su Programı Başkanı Stuart Orr, iklim değişikliğinin şehirlerdeki suyu azalttığını ancak bu duruma asıl yanlış planlamanın neden olduğunu belirterek, "Su kıtlığının başlıca nedeni kaçak kullanım ve sulama sistemlerinin iyileştirilmemesidir. Bunun yanında talep yönetiminin doğru yapılamaması ve suyun yanlış taksim edilmesi de diğer büyük sebeplerdir" diye konuştu.

KRİTİK SEVİYENİN ALTINDA

Haberde, WWF'nin şu anda Türkiye'de yıllık su tüketiminin kişi başına bin 519 litre olduğu belirtilirken ancak 2030 yılında nüfusun 100 milyona ulaşmasıyla bu seviyenin de bin 120 litreye düşeceğinin öngörüldüğün altı çizildi.

WWF Türkiye Temsilcisi Uğur Bayar ise su kıtlığı oranının bin 700 litre kabul edildiğini açıkladı.

NASA'dan Türkiye'ye kuraklık uyarısı: Barajlardan sonra yer altı suları da tehlike altında

NASA DA UYARMIŞTI

NASA Ulusal Kuraklık Azaltma Merkezi, Yerçekimi Kurtarma ve İklim Deneyi İzleme (GRACE-FO) uydu ölçümleriyle, Türkiye'nin kuraklık haritalarını yayımladı. Yağışların mevsim ortalamasının altında olduğuna dikkat çekilen haritalarla, Türkiye'nin çoğu bölgesinin şiddetli kuraklık yaşadığı vurgulanmıştı. NASA Ulusal Kuraklık Azaltma Merkezi, 11 Ocak 2021 günü GRACE-FO uyduları tarafından kaydedilen, Türkiye'nin yer altı suyu ve toprak nemi ölçümlerine ilişkin iki harita yayımlamıştı.

METEOROLOJİ RAPORUNU AÇIKLAMIŞTI

Daha önce Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce yayımlanan meteorolojik haritalarda Türkiye'nin yüzde 80'inden fazla alanında "olağanüstü şiddetli kurak ve şiddetli kurak" verilerinde olduğu gibi NASA'nın yayımladığı benzer iki haritada şiddetli kuraklık tehlikesine işaret edilmişti.

DÜNYADA EN ÇOK SU SIKINTISI ÇEKEN ÜLKELER

KAYNAK: EURONEWS
YORUMLAR 39
  • rabia 3 yıl önce Şikayet Et
    ağac ekilmese daha cok basimiza is gelecek yagmur agacin oldugu yere yagar ve bol oksijenin ve suyun oldugu yerde agac olur
    Cevapla
  • Sed 3 yıl önce Şikayet Et
    Dunya 70% su ile kapli, insan biraz utanir su kitligi var derken. Turkiye hazikar 3 tarafi su. Silah sistemleri uretmeyi Allaha sukur ogrendik artik, birazda ucuz maliyetli deniz su aritma sistemlere beynimizi tuketsek? Devlet buyukleri?! allooo....
    Cevapla
  • mahmut 3 yıl önce Şikayet Et
    su ne zaman ki evlere borularla taşındı, işte o zaman su değersiz oldu ve hoyratça kullanılmaya başlandı. Özellikle insanlar duş alırken onlarca litre suyu heba ediyor. eskiden 1 kova suyu ısıtır, o suyu maşrabayla dökerdik. 20 litre su ile duş alırdık. şimdi en az 100 litre su gidiyor.
    Cevapla
  • Haskad 3 yıl önce Şikayet Et
    geleceğin arıtma teknolojileri ile bu sorun olmaktan çıkar. Avrupada br gram su bile boşa gitmez arıtılıp yeniden kullanılır. Biz de öyle yapacağız. Kullanım suyu ve kaliteli su arasında bir ayrım zaman içinde oluşacak. Ama Su israfı da olmazsa olmaz tabii ki. Bir de deniz suyu arıtımı diye bir çözüm var dünyada.
    Cevapla
  • Sed 3 yıl önce Şikayet Et
    Deniz su aritma pahali oldugu icin devlet buyukleri tercih etmiyorlar malesef. Ucuz sistemleride gelistirmek istemiyorlar niyeyese, ama su kitligi var diye bol reklami yapmak daha guzel niyeyese.
    Cevapla
  • MİSAFİR 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah toprağın altında kat kat su geçirimsiz tabakalar yaratmış. Bu su geçirimsiz tabakalar yağmur ve kar sularının daha derinlere gitmesine mani olup, yeraltı sularının yüzeye yakın kalmasını, toprağın nemli olmasını ve basit su kuyularının suyla dolmasını sağlar. Her canı isteyen yüzlerce metre sondaj yaparak bu katmanları delik deşik edip kalbura çevirdi. Şimdi yeraltında suyu tutabilecek ne katman kaldı ne de yüzey suyu. Susuz kalan toprak ve tarım alanları patır patır çöküyor. Artık su geçirimsiz tabakaları delecek şekilde herkesin sondaj yapmasını yasaklayın, böylece su geçirimsiz katmanların derin sondajlarla delinip yüzey suyunun bu deliklerden daha derinlere akıp inmesine mani olun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'den toprak gasbeden İsrailli yerleşimciler ve kuruluşlara yaptırım
Gazze'de İsrail askerliyle Kassam'ın keskin nişancılar kapıştı