Sürpriz gelişme: Türkiye'nin Mısır açıklaması Yunanistan'ı harekete geçirdi
Mısır'ın Doğu Akdeniz'deki 18 numaralı parseli ihaleye çıkarken Türkiye'nin BM'ye bildirdiği deniz yetki alanını dikkate alarak hareket etmesi Yunanistan'ı kızdırmıştı. Ankara'nın "Mısır ile anlaşabiliriz" sözleri sonrası iyice paniğe kapılan Atina yönetimi, olası bir anlaşmanın önüne geçmek için Kahire'nin yolunu tutuyor. Yunanistan Başbakanı Miçotakis de Mısır'ın darbeci lideri Sisi'yi telefonla aradı.
Mısır'ın Türkiye'nin Birleşmiş Milletlere (BM) bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak 18 numaralı parselde ilan ettiği ruhsat ihalesi, Yunanistan'da tepkiyle karşılandı.
Mısır 18 Şubat'ta ilan ettiği ve 1 Ağustos'ta sona erecek ihalede, 18 numaralı parselin bulunduğu bölgeyi, Türkiye'nin 13 Kasım 2019'da Birleşmiş Milletlere bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak belirledi. Yunanistan ise Türkiye'nin kıta sahanlığı sınırlarını yok hükmünde sayıyor.
Doğu Akdeniz'de 18'inci parsel krizi! Mısır'ın Türkiye hassasiyeti Yunanistan'ı kızdırdı
TÜRKİYE: MISIR'LA ANLAŞABİLİRİZ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Kahire'nin hamlesini, "İlişkilerimizin seyrine göre biz de Mısır'la deniz yetki alanlarını müzakere ederek bir anlaşma imzalayabiliriz" demişti.
Çavuşoğlu resmen duyurdu: Mısır'la anlaşabiliriz
YUNAN BAŞBAKAN SİSİ'Yİ ARADI
Türkiye ile Mısır arasındaki bu diplomatik rüzgarın ardından Atina yönetimi harekete geçti. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'yi telefonla aradı.
YUNAN BAKAN KAHİRE'YE GİDECEK
Öte yandan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Pazartesi günü Kahire'ye giderek Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile "iki ülke arasındaki enerji işbirliği ve Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri görüşeceği" açıklandı. Yunanistan basında çıkan haberlere göre Dendias'ın amacı, Mısır'ı, Türkiye'nin ilan ettiği kıta sahanlığı ile çakışan 18 no'lu parsel için çıkardığı ruhsatla ilgili olarak "en yetkili kişiden bilgi almak."
Yine Yunanistan basınında bazı yorumcular ise Dendias'ın Mısır'dan bu "hassas" bölge için çıkartılan ruhsatın değiştirilmesini ve başka bir bölge için ruhsat çıkarılmasını isteyeceğini yazdı.
"BAŞKALARIYLA ANLAŞMAK ANLAŞMAMIZA ZARAR VEREBİLİR"
Yunanistan'ın ise son hamleleriyle, ağustos ayında Mısır ile imzaladığı deniz yetki alanları anlaşmasına "zarar verecek olası hamlelerin önüne geçmeyi amaçladığı" bildirildi.
Atina'nın, Mısır'ın Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile yürüttüğü üçlü enerji ittifakını anımsatarak, Türkiye ile yapacağı olası görüşmelerde iki ülke arasındaki enerji anlaşmalarını göz önünde bulundurmasını talep edeceği belirtildi.
-
osmanlı 3 yıl önce Şikayet Etsisi zaten gidici 2022 de halkın çoğunluğu sisiyi desteklemiyor yunanistan dahada tutuşacak adamınız darbeci batı kuklası siside kalmayacakBeğen
-
Mustafa Akgül 3 yıl önce Şikayet EtŞunu iyi bilmek lazım, ülkeler arasında dostluk ve düşmanlık yoktur menfaat vardır. Yunanistan Türkiye'nin haklarına riayet etmek zorundadır ki dostluğumuz pekişsin.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Ali sucu 3 yıl önce Şikayet EtSisi ye darbeci demek Türkiye in hangi çıkarına yarıyor. Bu gibi çıkışların yüzüne ülke menfaatleri zarar görüyor. Biraz akıllı olsak olmamı.Beğen Toplam 4 beğeni
-
MURAT AKTAS 3 yıl önce Şikayet Etallahın izni ile rüzgârın bizden yana esme zamanı geldi İNŞALLAHBeğen Toplam 9 beğeni
-
Hızır İlyas HASTA 3 yıl önce Şikayet EtYunanistan Mısır,i aptal yerine koymak istiyor. Mısır uyanıyor. Boşuna uğraşma Micotakis sonun Atatürk,un denize döktüğü dedelerin gibi olacaktırBeğen Toplam 26 beğeni