Salgın ilaç devlerine milyarlarca dolar kazandırdı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşıları, normalleşmeye dönüşe dair umutları artırırken üretici şirketlere milyarlarca dolarlık kazanç sağladı.

Salgın ilaç devlerine milyarlarca dolar kazandırdı
Salgın ilaç devlerine milyarlarca dolar kazandırdı
GİRİŞ 07.03.2021 00:05 GÜNCELLEME 07.03.2021 00:39
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

The Guardian’ın haberine göre, birçok ülke yaygın aşılama programlarında kullanılmak üzere milyonlarca dozluk aşı için kesenin ağzını açtı. 

Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin kurucusu olduğu Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech ile ilaç şirketi Pfizer, birlikte geliştirdikleri Kovid-19 aşısı ile anlaşmalardan en fazla kazanç sağlayan üreticiler arasında yer aldı.

BIONTECH

BIONTECH 2021'DE 15 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ BEKLİYOR

BioNTech ve Pfizer, Kovid-19 aşısı için, Avrupa Birliği’nden (AB) 300 milyon doz, ABD’den 200 milyon doz, Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı’ndan (COVAX) 40 milyon doz dahil toplamda 780 milyon doz sipariş aldı.

BioNTech ile maliyetleri ve karlarını eşit olarak bölen Pfizer, mevcut anlaşmalara dayalı olarak 2021'de 15 milyar dolarlık satış bekliyor. Şirketler bu yıl 2 milyar doz tedarik edebilecek kapasitede olduğunu bildirdikleri için toplam satışın 30 milyar dolara kadar çıkabileceği öngörülüyor.

Diğer şirketlere nazaran daha köklü bir şirket olan Pfizer’in (kuruluş tarihi 1849) hisseleri son 12 ayda yüzde 1,8 artarken, BioNTech hisseleri ise yüzde 156 arttı.

MODERNA

MODERNA 2021'DE 18,4 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ BEKLİYOR

ABD’li Moderna ise yaptığı anlaşmalarla Pfizer-BioNTech’in ardından geliyor. Şirket, AB’den 2021’de 310 milyon, 2022’de de 150 milyon olmak üzere toplamda 460 milyon doz sipariş alırken, ABD’den 300 milyon, Japonya’dan da 50 milyon doz sipariş aldı.

Moderna’dan yapılan açıklamada, 2021'de 18,4 milyar dolarlık satış beklendiği bildirildi. 11 yıl önce kurulan şirketin hisseleri ise son 12 ayda yüzde 372 arttı.

Merkezi ABD'de bulunan Johnson & Johnson'ın Belçika'daki bağlı şirketi Janssen, ürettiği tek dozluk Kovid-19 aşısı ile ABD ve İngiltere’den 52 milyon doz, AB’den 400 milyon doz, COVAX’tan ise 2022’ye kadar 500 milyon doz aşı siparişi aldı.

Bu yıl sonuna kadar 1 milyar doz aşı teslim edecek kapasitesi olduğunu bildiren şirketin hisseleri son 12 ayda yüzde 7,7 değer kazandı. Janssen'in 2021’de 10 milyar dolarlık satış yapması bekleniyor.

ASTRAZENECA'NIN 2021 BEKLENTİSİ 3 MİLYAR DOLAR

İngiliz-İsveç ilaç firması AstraZeneca da Oxford Üniversitesi ile geliştirdiği aşıya, AB’den 400 milyon doz, ABD’den 300 milyon doz, Japonya’dan 120 milyon doz, İngiltere’den 100 milyon doz sipariş aldı. 2021’de 3 milyar dolarlık satış yapması öngörülen şirket, iki dozluk aşı için 10 dolar gibi düşük bir ücret belirledi. Şirketin hisseleri ise diğer şirketlerin aksine son 12 ayda yüzde 8,6 değer kaybetti.

Sinovac

SINOVAC MİLYARLARCA DOLARLIK SATIŞ YAPACAK

Çinli ilaç şirketi Sinovac tarafından geliştirilen aşı ise başta Türkiye olmak üzere, Brezilya, Şili, Singapur, Malezya ve Filipinler gibi ülkelerde onaylanarak kullanılmaya başlandı. COVAX ülkelerine de 10 milyon doz aşı sağlamayı planlayan şirketin satışları net olarak bilinmezken milyarlarca dolarlık satış yapması öngörülüyor. Sinovac’ın hisseleri de son 12 ayda yüzde 21,6 değer kaybetti.

Rus Gamaleya Enstitüsünün aşısı, ABD’li Novavax ve Alman CureVac ilaç şirketlerinin ürettiği aşılar da yüz milyonlarca doz aşı siparişi alırken şirketlerin toplam satışlarına ilişkin bilgilere ulaşılamadı. 

NOVAVAX

EN ÇOK DEĞERLENEN ŞİRKET NOVAVAX 

Novavax, aşı üreticileri arasında son 12 ayda yüzde 1128 artış ile hisseleri en çok değerlenen şirket oldu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 16
  • Yerli ve Milli 3 yıl önce Şikayet Et
    zaten ilaç sektörü küresel güç gibi devlet içinde devlet bunların para için yapmayacağı şey yok astronomik paralar dönüyor sizi gidi fırsatçılar soyguncular hırsızlar sizi !..
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Tabi olur geçen yıl 6 TL ye aldığım ağrı kesici 1 mart itibari ile 11 TL olmuş... Bizi yönetenler mışıl mışıl uyusun...
    Cevapla
  • Memo can 3 yıl önce Şikayet Et
    Zaten ilac firmalari insanligi yok eden vampirler kanimizi/paramizi emen bunlar. Korona bü yüzden gözde tehlikeli. Simdi testler satiliyor almanyada donuna eden yeni ürünü almaya kosar. Kim kazandi zengin ilac firmalarin sahibi
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizim bakan bunlar ticari sır açıklanmaz demiyor muydu?
    Cevapla
  • TOPRAK 3 yıl önce Şikayet Et
    Ve bu şirketlerin hastalığı bitirmek istediklerini düşünmek tam anlamıyla saflık olur. Bitse de yeni bir hastalık çıkarmak isteyeceklerdir. Eğer öyle olmasa, aşıyı çok cüz'i karlarla satarlardı. Ama hayır. Bunu yapmadılar, yapmayacaklar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Esad'ın hain PKK planını yıllar sonra açıkladı: Türkiye'nin sırtına hançer saplamak için
Otel faciasında sıcak gelişme: Belediye Başkan Yardımcısı ve İtfaiye Müdürü gözaltında