Türkiye'den Mısır, BAE ve Suudi Arabistan açıklaması: Süreci resmen başlattık

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Mısır'la diplomatik düzeyde temasların başladığını açıkladı. Suudi Arabistan ve BAE ile de ilişkiler düzelmemesi için bir sebep olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, "Olumlu adımlar gelirse biz de atarız" dedi. Çavuşoğlu ayrıca, Afganistan'daki süreç, ABD ile yaşanan S-400 krizi ve AB konularına değindi.

Türkiye'den Mısır, BAE ve Suudi Arabistan açıklaması: Süreci resmen başlattık
Türkiye'den Mısır, BAE ve Suudi Arabistan açıklaması: Süreci resmen başlattık
GİRİŞ 12.03.2021 12:20 GÜNCELLEME 12.03.2021 12:21
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Mısır'ın Türkiye'nin Birleşmiş Milletlere (BM) bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak 18 numaralı parselde ilan ettiği ruhsat ihalesi, Yunanistan'da tepkiyle karşılanmıştı.

Bu gelişme sonrası açıklama yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "İlişkilerimizin seyrine göre biz de Mısır'la deniz yetki alanlarını müzakere ederek bir anlaşma imzalayabiliriz" demişti.

Ancak Türkiye ile Mısır'ın anlaşmasından endişe duyan Miçotaskis, Sisi'yi aramış Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ı da Kahire'ye göndermişti.

Bu görüşmeler sonrası Mısır, haritada bir güncelleme yapmıştı.

Kahire, Yunanistan ile görüşme sonrası haritayı güncelleyerek 28. meridyen sınırına çekmişti.

"TEMASLAR BAŞLADI"

Bugün tekrar konu ile ilgili açıklama yapan Çavuşoğlu, Mısır'la diplomatik düzeyde temasların başladığını söyledi.

"Herhangi bir ön koşul Mısırlılardan gelmedi. Bizden de herhangi bir ön koşul şu anda gitmedi. Ama yıllarca bağlar kopuk olunca bir günde hiç bir şey olmamış gibi hareket etmek de o kadar kolay olmuyor. Yavaş yavaş görüşerek, bir yol haritası belirleyerek ve o konularda adım atarak oluşuyor. Yıllardır ister istemez bu kadar kopukluk olunca bir güven eksikliği de oluyor. Bu normal, iki tarafta da olabilir. O nedenle belli bir strateji, yol haritası çerçevesinde görüşmeler oluyor, devam ediyor. Mısır ile hem istihbarat düzeyinde hem de dışişleri bakanlıkları düzeyinde temaslarımız var. Diplomatik düzeyde temaslarımız başladı."

"BİZİM KİMSEYLE DERDİMİZ YOK"

Dış politikaya dair güncel gelişmeleri Anadolu Ajansı (AA) ve TRT muhabirlerine değerlendiren Çavuşoğlu, Suudi Arabistan ve BAE ile de ilişkiler düzelmemesi için bir sebep olmadığını dile getirerek, "Suudi Arabistan'la ilişkilerimizin düzelmemesi için sebep yok. Olumlu adım atarsa biz de atarız. Aynı şey BAE için de geçerli. Bizim derdimiz kimseyle kavga etmek değil" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, "Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar'la yeni bir sürece girdiler. Bunun Türkiye'yle de olması, negatif havanın dağıtılması anlamında önümüzdeki günlerde somut gelişmeler olabilir mi, temaslar oluyor mu?" şeklindeki soruya, "Faydası olabilir. Son zamanlarda Abu Dabi'den daha olumlu mesajlar görüyoruz. Türkiye'ye yönelik olumsuz kampanyaların azaldığını görüyoruz. Bizim zaten onlarla hiçbir derdimiz yok ama onların bize yönelik olumsuz tutumları vardı ama daha ılımlı görüyoruz şu anda" cevabını verdi.

"ABD İLE S-400 İÇİN HERHANGİ BİR MODEL ÜZERİNDE KONUŞMADIK"

"S-400 krizinin aşılmasına ilişkin 'Girit modeli' önerisini ABD tarafının nasıl karşıladığına ilişkin bir yansıma var mı?" şeklindeki soruya Çavuşoğlu, "Biz herhangi bir modeli Amerikalılarla hiç konuşmadık. Model üzerinde hiç konuşmadık. Sadece S-400, YPG/PKK meselesi, tüm meseleler. Öbür konular... Oturup hepsini konuşalım bir çözüm konusunda neler yapabileceğimizi değerlendirelim dedik. Telefonda bu tür meseleleri (konuşmak) doğru olmaz" yanıtını verdi.

"AB'DEN CEVAP BEKLİYORUZ"

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile Türkiye-AB ilişkileri konusunda bir yol haritası üzerine çalışma kararı alındığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Biz onlara teklifimizi gönderdik, yol haritası taslağımızı. Onlardan şimdi cevap bekliyoruz" dedi.

AFGANİSTAN'DAKİ SÜREÇ

Çavuşoğlu, ABD'nin, Afganistan barış anlaşmasının sonuçlandırılması için Türkiye'nin bir toplantıya ev sahipliği yapması yönündeki önerisi göz önünde bulundurulduğunda, süreçte Türkiye'nin devreye girip girmediği şeklindeki soruya, "Türkiye zaten başından beri devrede. Bu imza törenine çağırılan az sayıda ülkeden bir tanesiydik ve Afganistan'da en önemli aktörlerden biriyi" yanıtını verdi.

Taliban ile Afgan hükümeti arasında Katar'ın başkenti Doha'da geçtiğimiz yıllarda düzenlenen görüşmelerden bir kare

Türkiye'nin, bu müzakerenin her iki tarafının da güvendiği bir ülke olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Hem Taliban, hem müzakere heyeti, yani hükümet tarafı da böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmamızı daha önce bizden istemişlerdi" dedi.

Çavuşoğlu, Afganistan barış süreci toplantısını nisanda İstanbul'da yapmayı planladıklarını ve bir Afganistan özel temsilcisi atayacaklarını bildiren Çavuşoğlu, şunları söyledi: 

"Tabii, bu toplantıyı tek başımıza yapmayacağız. Burada da Katar sürecine alternatif bir toplantı değil, orayı destekleyici bir toplantı. Kardeş Katar'la da koordinasyon içinde bunu yapacağız, Türkiye'de yapacağız ama bu toplantı sadece bir otel ver, oda ver olmayacak. Amacımız ne? Taliban'la hükümet arasında başlayan müzakerenin sonuç odaklı olarak devam etmesi. Belki bir toplantıda her konuda anlaşma sağlanamayabilir ya da bir çözüm çıkmayabilir ama bu devam eden bir süreç. Ben inanıyorum ki, gerek Türkiye olarak yaptığımız görüşmelerle gerekse tüm uluslararası toplumla gerçekleştireceğimi bu Afganlar arası toplantıda Türkiye olarak önemli katkı sağlayacağız."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 45
  • misafirim ben 3 yıl önce Şikayet Et
    iyi halt ettiniz yemedi diye buna denir işte
    Cevapla
  • misafirim ben 3 yıl önce Şikayet Et
    iyi halt ettiniz yemedi diye buna denir işte
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    Suudlarla aramızda çok sorunumuz olsa da yine de din kardeşiyiz.. Arap Baharı, Mısır darbesi, Katar meselesi ve en son YPG’ye açıkça destek vermeleri, Türkiye’yi dengelemek için büyük Kürdistan devletinin kurulmasına stratejik destek vs..Emperyalizm Suud prenslerinden menfaata göre şeçim dönemine girdi. Tüm bunlara rağmen "müslüman din kardeşimize bıçak saplamak, emperyalist güruhu ile aynı aynı değirmene su taşımak bize yakışmaz" gibi geliyor.Zira emperyalistler Suudi Arabistan’ı da 5 parçaya bölme projeleri var. Saddam ve Kaddafiden sonra belki sıra "SUUDİ ARABİSTAN'ın ülkesinin parçalanmasına geldi????
    Cevapla
  • dostt birr 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye rusya katar işbirliği abd yi kızdırdı suudu yunan tatbikatina çağırıp reise ve putine bir şekilde cevap gibi bir şey de olabilir. zaten suud abd ye ben tatbikata gitmem diyemez
    Cevapla
  • Yakub 3 yıl önce Şikayet Et
    Tek şartımız var. Türkiye Yemen'de siha ve deniz askeri üssü kurmalı. Mekke Medine güvenliği için bu şart. Mayyun adası siha üssü, Murad 'a ise deniz liman askeri üssü kurulmalı. Biz Türkiye İstanbul olarak Mekke Medine Kudüs'ün hamisiyiz. İnancımız gereği yapmalıyız. Atam Oğuzhan, Zulkarneyn'in as dediği gibi. Bu dünya Allah'ın cc olduğuna göre dünyada Allah'ın cc Islam'ın sözü geçerli olmalıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sinan Ateş suikastı soruşturmasında sıcak gelişme!
Faciada aynı aileden 14 kişi can vermişti, Erdoğan yalnız bırakmadı! Gözyaşlarını tutamadı