Avrupa'da aşı alarmı! Ülkeler peş peşe duyurdu: Durduruldu

Son dakika haberi: Kanda pıhtılaşmaya yol açtığı iddialarının ardından AstraZeneca'nın KOVID-19 aşısının kullanımını durduran ülke sayısı 21'e yükseldi.

Avrupa'da aşı alarmı! Ülkeler peş peşe duyurdu: Durduruldu
Avrupa'da aşı alarmı! Ülkeler peş peşe duyurdu: Durduruldu
GİRİŞ 15.03.2021 19:03 GÜNCELLEME 16.03.2021 09:52
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkede aşı konusunda yetkisi bulunan Paul-Ehrlich Enstitüsünün bu yöndeki tavsiyesi üzerine durdurma kararının alındığı ifade edildi.

Açıklamada, aşının kanda pıhtılaşma riski bulunduğu gerekçesiyle geçici olarak yapılmayacağını ve Avrupa İlaç Ajansının (EMA) yeni bulguların aşının onaylanmasını etkileyip etkilemeyeceğine ve nasıl etkileyeceğine karar vereceği vurgulandı.

Daha önce Hollanda, İrlanda, Norveç, Danimarka, İzlanda, Romanya, İtalya ve Bulgaristan bu aşının kullanımını geçici olarak durdurmuştu.

İtalya, AstraZeneca firmasının geliştirdiği Kovid-19 aşısının kullanımını geçici olarak durdurdu.

ispanya, Fransa, Danimarka, Almanya, Hollanda, İzlanda, İrlanda, Norveç, İtalya, Avusturya, Estonya, Litvanya, Letonya, Bulgaristan, Romanya, Tayland, Endonezya ve Lüksemburg AstraZeneca aşısının kullanımını durdurma kararı alan diğer Avrupa ülkeleri.

AVRUPA'DA KRİTİK TOPLANTI

Avrupa Birliği'nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), AstraZeneca tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının bazı ülkelerde kullanımının durdurulmasının ardından görüş belirlemek üzere toplandı.

Belçika basınındaki haberlere göre, EMA'nın bilim kurulu, kanda pıhtılaşmaya neden olduğu iddia edilen aşı hakkında görüş bildirecek.

Kurulun görüşünün bugün veya perşembe gününe kadar açıklanmasının beklendiği kaydedildi.

AstraZeneca'nın geliştirdiği Kovid-19 aşısının uygulandığı az sayıdaki kişide kanda pıhtılaşmaya neden olduğu gerekçesiyle geçen haftadan beri bazı ülkeler, aşının kullanımını durdurmaya başladı.

Geçen hafta Avusturya'da bir kişinin ölümüne yol açtığı gerekçesiyle aşının "ABV5300" numaralı partisinin kullanımının askıya alınmasından sonra EMA, aşının pıhtılaşmaya neden olduğuna dair kanıt görülmediğini bildirmişti.

EMA, "Yan etkileri arasında sıralanmayan bu durumlara aşılamanın neden olduğuna dair herhangi bir gösterge şu an için bulunmamaktadır." açıklamasını yapmıştı.

Avrupa ülkelerinde 9 Mart itibarıyla AstraZeneca aşısı olan 3 milyon kişinin 22'sinde pıhtılaşma vakasına rastlanmıştı.

DSÖ'DEN AÇIKLAMA: İLAÇ FİRMASIYLA GÖRÜŞECEĞİZ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün AstraZeneca aşısı hakkında yarın Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ile görüşeceğini açıkladı.
Oxford Üniversitesi ve AzstraZeneca tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının kullanımı “kan pıhtılaşması” nedeni ile şu ana kadar 17 ülkede tedbir amaçlı askıya alındı. AstraZeneca aşısının askıya alınmasına ilişkin açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Cuma günkü son basın toplantımızdan bu yana aşıyı alan kişilerde kan pıhtılaşması raporlarının ardından birkaç ülke daha tedbir olarak AstraZeneca Covid-19 aşılarının kullanımını askıya aldı. Bu olayların Covid-19 aşılamasıyla bağlantılı olduğu anlamına gelmez, ancak bunları araştırmak rutin bir uygulamadır ve etkili kontrollerin yürürlükte olduğunu gösterir" dedi.
Ghebreyesus, DSÖ'nün Aşı Güvenliği Danışma Komitesinin mevcut verileri gözden geçirdiğini ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ile yarın görüşeceğini belirtti.



Aralarında Fransa, Danimarka, Almanya, Hollanda, İzlanda, İrlanda, Norveç, İtalya, Avusturya, Estonya, Litvanya, Letonya, Bulgaristan, Romanya, Tayland, Endonezya ve Lüksemburg’un bulunduğu 17 ülke, kan pıhtılaşmasına neden olduğu gerekçesiyle önlem olarak AstraZeneca aşısını askıya aldı. İngiltere ise AstraZeneca aşısını kullanmaya devam ediyor.

AŞIYI KULLANAN SAĞLIK BAKAN YARDIMCISI KORONAVİRÜSE YAKALANDI

AstraZeneca aşısı olan Ukrayna Sağlık Bakan Yardımcısı Viktor Lyaşko, yeni tip corona virüs (Covid-19) testinin pozitif çıktığını duyurdu.

Lyaşko, aşı sayesinde hastalığı zorlanmadan atlatacağına inandığını ve kısa sürede çalışmaya döneceğini bildirdi.

AstraZeneca aşısı kullanılarak 24 Şubat'ta kitlesel aşı çalışmalarına başlanan Ukrayna'da 53 bin 155 kişi aşılandı.

YORUMLAR 20
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Rakip firmalar vermişler ayarı bu işler farklı dönüyor
    Cevapla
  • 2esba3 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu akıl fukaraları çok fazla aşı stokladılar. Aşıyı hızlı bir şekilde yapamadıkları için bozuldular. Şimdi birbirlerini yemeye başlayacaklar. Birbirlerini suçlayacaklar ve sonunda.........
    Cevapla
  • vatan 3 yıl önce Şikayet Et
    domuzdan cikti bu hastalik, gizliyorlar. allah bosuna mi bize haram eti etini
    Cevapla
  • ilginç bilgiler. 3 yıl önce Şikayet Et
    Hiçbir aşı virüsü öldürmez ,aşı sadece vucudun kendi metabolizmasında antikor üretimine destek olur..Buda virüsü kaparsan senin iyileşmene yardımcı olur ,aşının insanlar üzerinde gözlemlenmesi en az 5 sene hiçbir aşının güvencesi yok ,virüsü kaparsın antikor üretimin aşıyla artar ama bu seni kurtaracak diye bir garantisi yok ..
    Cevapla
  • Yakışır size 3 yıl önce Şikayet Et
    Aşının bu öldürücü etkisini aşılanıp ölen insanlar üzerinde mi test ettiniz?
    Cevapla
  • milletin ferdi 3 yıl önce Şikayet Et
    Aşının ya da ilacın insanlar üzerindeki etkisi ya da yan etkisi, insan deneylerinden veya insan üzerindeki uygulamalardan başka ne şekilde test edilebilecekti ki? Testler önce hayvanlarda sonra insanlarda yapılıyor. Hayvanlarda çıkmayan etkiler insanlarda çıkabilir elbet.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: 2023 yılında yasa dışı bahis ile ilgili 644 milyon lirayı bloke ettik
'Kalkan' operasyonunda 242 düzensiz göçmen ele geçirildi!