Türkiye ile Pentagon Strategies arasında F-35 anlaşması

F-35 projesinden çıkarıldığı için kaybettiği haklarını hukuk önünde aramaya başlayan Türkiye, geçtiğimiz ay Amerikalı Arnold & Porter şirketiyle 6 aylık bir hizmet anlaşması imzaladı. Bu konudaki kararlı duruşunu devam ettiren Ankara, şimdi de F-35'lerin üretici Lockheed Martin'in Avrupa'daki operasyonlarını yürüten eski yöneticisi Stephen Williams'ın sahibi olduğu "Pentagon Strategies" ile mutabakat sağladı.

Türkiye ile Pentagon Strategies arasında F-35 anlaşması
Türkiye ile Pentagon Strategies arasında F-35 anlaşması
GİRİŞ 25.03.2021 16:59 GÜNCELLEME 26.03.2021 08:24
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

Savunma Sanayii Başkanlığı'na (SSB) bağlı Ankara merkezli Savunma Sanayi Teknolojileri (SSTEK) şirketi, geçtiğimiz ay, Türkiye'nin F-35 programında uğradığı hak kaybını hukuk yoluyla aramak için, ABD'nin önde gelen hukuk kuruluşlarından Arnold & Porter ile anlaşmıştı. Türkiye, stratejik ve hukuki danışmanlık hizmetinin sunulmasını içeren 6 aylık mutabakat kapsamında, şirkete 750 bin dolar ödeyecek.

Türkiye hukuk şirketi Arnold Porter ile anlaştı

YENİ ANLAŞMA İMZALANDI

ABD'nin Rusya'dan S-400'leri bahane göstererek Ankara'yı F-35 projesinden çıkarması sonucu hak kaybına uğrayan Türkiye, bu kapsamda yeni bir adım daha attı.

SSB iştiraki SSTEK, F-35 savaş uçaklarının üreticisi Lockheed Martin'in Avrupa'daki operasyonlarından sorumlu eski bölge direktörü Stephen Williams ile anlaşma imzaladı.

ANLAŞMA FARA'YA BİLDİRİLDİ

ABD'de yürürlükte olan Foreign Agents Registration Act (FARA) yani Yabancı Ajanlar Bildirim Yasası'na göre; Amerika'da faaliyet gösteren bir lobi firması yabancı devletler veya şirketlerle yaptığı tüm anlaşmaları ya da onlar adına yürüttüğü tüm görüşmeleri-faaliyetleri ABD Adalet Bakanlığı'na bildirmek zorunda. Bu kapsamda Williams, SSTEK ile yaptığı anlaşmayı FARA'ya bildirdi. Mutabakatın dökümü PDF olarak da yayımlandı. Kamuoyu ile paylaşılan belgede, Türkiye'nin F-35 programına dönüşüyle ya da anlaşmanın kapsamıyla ilgili herhangi bir bilgi bulunmuyor.

FARA'YA BİLDİRİLEN ANLAŞMANIN DÖKÜMÜNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Mart 2020'de kurduğu "Pentagon Strategies" adlı lobi şirketiyle adını daha da duyuran Stephen Williams, F-35 projesine oldukça hakim biri. Amerikan devi Lockheed Martin'den 2016'da ayrılan Williams, F-35 için yaklaşık 80 kritik parça üreten Danimarkalı savunma ve havacılık firması Terma'nın başına geçti. Bilindiği üzere Danimarka da F-35 projesinin ortağı ülkelerinden biri. Terma da 5. nesil savaş uçağı F-35 için kompozit parçalar ve radar elektronikleri üretiyor.

TÜRKİYE PROJEYE 1.4 MİLYAR DOLAR YATIRMIŞTI

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, F-35 programıyla ilgili verdiği demeçte, "1.4 milyar dolar projeye verildi. Bir kısmı proje kapsamında şirketlerimiz tarafından kullanıldı. Bir kısmı projeye girmek için harcandı, bir kısmi ise uçak siparişleri için. Doğrudan ve dolaylı konular var" demişti.

YORUMLAR 60
  • Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    Ruslardan su 57 alalim bide ş 500 alalim 2 adet sonuçta ulkemizi savunmak durumundayiz bu bizim endoğal hakkimiz
    Cevapla
  • asi 3 yıl önce Şikayet Et
    adamlar su 35 vermiyor su 57mi verir s500? şaka heralde
    Cevapla
  • Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    Belki çoğunuz bilmiyor abd dunyada tek turkiye cumhuriyetini tanimayan devlet o yuzden bunlardan muttefik falan olmaz
    Cevapla
  • hunkartensi 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye nin S 400 alıp almaması aslında sorun olmamalı asıl sorun ABD neden Türkiye ye hemde her konuda yanında yer alan müttefikine savunma silahları satmadı asıl sorulması gereken bu kiminle bu silahla konusunda pazarlık yapıyor ülkemiz ABD ile mi yoksa Ermenistan veya Yunanistan bu ülkelerin lobileri hangi hakla masaya oturuyor ABD nin hakları için mi yoksa bu ülkelerin için mi senelerdir bunu anlamıyorum
    Cevapla
  • Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Bırakın şu uçağı artık tüm dikkattimizi tfx vermeliyiz yerli uçağımız belki süper olmaz ama daha sonraki modellerinde eniyisini yapacak bilgi ve zekaya sahiptir Türk mühendislerimiz.
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Kaptırdığımız parayı abd den geri almanın tek yolu, abd ye ait ordusuyla alakalı birilerinin mal varlıklarına usülsüzlük davası açıp el koymaktan geçer, caatsa dan sonra başka yolu yok şu aracı bu aracı şirketle olmaz bu işler anlayın artık...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
2 milyar TL’lik GSS borcu silinecek
Sır perdesi aralandı: Esed rejimini deviren operasyonun detayları ortaya çıktı!