Koronavirüste P1 varyantında mutasyon: Antikordan kaçmanın yolunu buldu

Kovid-19'un varyasyonları üzerine çalışan bilim insanları, P1 varyantının 2,5 kat daha hızlı bulaştığı sonucuna vardı. Bu durum, Brezilya'daki kabusu açıklıyor.

Koronavirüste P1 varyantında mutasyon: Antikordan kaçmanın yolunu buldu
Koronavirüste P1 varyantında mutasyon: Antikordan kaçmanın yolunu buldu
GİRİŞ 15.04.2021 15:37 GÜNCELLEME 16.04.2021 13:21
Bu Habere 55 Yorum Yapılmış
  • Bilim insanları yeni bir çalışmada, Brezilya'da uluslararası alarmı artıran ölümcül Kovid-19 salgınının arkasındaki P1 varyantının antikorlardan daha iyi kaçmasını sağlayacak şekilde mutasyona uğradığını açıkladı.
  • Araştırmacılar bu durum nedeniyle oriijinal koronavirüsten 2,5 kat daha hızlı bulaşan mutasyonlu virüsün salgının şiddetini artırabileceği konusunda uyardı.
  • Bununla birlikte, AstraZeneca ve Çinli Sinovac tarafından geliştirilen aşıların, P1 varyantına karşı etkili olduğu kanıtlandı. Türkiye de Sinovac aşıyla kitleleri aşılama yoluna gitmişti.
  • Ancak uzmanlar aşı-mutasyon konusuyla alakalı da bir açıklama yaptı. Daha fazla mutasyonun, bu aşıları da riske atabileceğini ifade etti.

Brezilya Halk Sağlığı enstitüsü Fiocruz tarafından ülkede dolaşan varyantlarla ilgili yürütülen yeni bir araştırma, koronavirüsün P1 mutasyonun hücrelere girmek ve enfekte etmek için kullandığı başak proteininde değişiklikler buldu.

Bilim insanları, bu değişikliklerin virüsü, başak proteinini hedef alan aşılara karşı daha dirençli hale getirebileceğini ve Latin Amerika’nın en kalabalık ülkesindeki salgının şiddetini daha fazla artırabileceğini söyledi.

GÜNEY AFRİKA MUTASYONUNA BENZER DEĞİŞİKLİKLER MEYDANA GELDİ

Araştırmanın yazarlarından biri olan ve P1 varyantının ortaya çıktığına inanılan Amazon şehri Manaus'ta çalışan Felipe Naveca, "Virüsün antikorların tepkisinden kaçmak için yarattığı başka bir kaçış mekanizması olduğuna inanıyoruz" dedi.  Naveca, değişikliklerin daha agresif Güney Afrika varyantında (B.1.351) görülen mutasyonlara benzer göründüğünü ve buna karşı yapılan çalışmaların bazı aşıların etkinliğini önemli ölçüde azalttığını gösterdiğini açıkladı.

2,5 KAT DAHA HIZLI YAYILIYOR

Naveca, "Bu durum özellikle endişe verici çünkü virüs evriminde hızlanmaya devam ediyor. Çalışmalar, P1 varyantının orijinal koronavirüse göre 2,5 kat daha bulaşıcı olduğunu ve antikorlara daha dirençli olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Brezilya'daki dolaşan koronavirüsün ilk genom dizilimini yöneten Sao Paulo Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Ester Sabino ise, P1 varyantında meydana gelen mutasyonların, hızlı bulaşma hızı göz önüne alındığında şaşırtıcı olmadığını belirterek, "Şu anda Brezilya'da oldukça yüksek bir bulaşma hızı var. Virüs ne kadar çok insanı enfekte ederse, yeni mutasyon ve varyant riski de o kadar artar" dedi.

14 MUTASYON MEYDANA GELDİ

Naveca da dahil olmak üzere Fiocruz araştırmacıları, geçtiğimiz günlerde farklı bir soydan P1'e inen ve ülkenin kuzeydoğusunda tespit edilen ve ilk olarak Güney Afrika varyantında belirtilen E484K değişikliği de dahil olmak üzere 14 defans mutasyonu taşıyan yeni bir varyantı tanımladı.

AŞILARI RİSKE ATABİLİR

Bununla birlikte, şimdiye kadar AstraZeneca ve Çinli Sinovac tarafından geliştirilen aşıların P1 Brezilya varyantına karşı etkili olduğu kanıtlandı. Ancak Sabino, daha fazla mutasyonun bunu riske atabileceğini söyledi.

Türkiye de Sinovac aşıyla kitleleri aşılama yoluna gitmişti.

BREZİLYA'DA SON DURUM

Brezilya'da son 24 saatte 73 bin 513 yeni vakanın kaydedilirken, 3 bin 459 kişi de yaşamını yitirdi. Toplam vaka sayısı 13 milyon 673 bin 507 olurken, can kaybı 361 bin 884'e yükseldi. Ülkede 2 gün önce, günlük ölü sayısı 5 bini geçmişti. Bu da P1 varyantının mutasyonunun, ülkede ne kadar etkili olduğunu gösteriyor.

KAYNAK: NTV
YORUMLAR 55
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Yalnız yeni vaka sayımız Brezilyaya yaklaşmış fakat vefat sayısında arada uçurum var
    Cevapla
  • Türkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu durum doğal olsaydı mutasyonun lehimize olması gerekirdi, virüsler konaklarini öldürmeden onunla birlikte yasayabilmek için mutasyon geçirir ama bizim virüs ne hikmetse hep olumsuz , daha fazla zarar vermek icin mutasyon geçiriyor. Belliki art niyetli kasıtlı bir durum. Herkes te kendi kazançları için felaket tellallığı yapıyor
    Cevapla
  • İzci 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne diyelim Bu virüsü ortaya çıkan lar da hiç boş durmuyor kimileri aşısını buluyor onlar da hiç boş durmayıp habire o virüsü geliştirip mutasyon geçiriyor VİRÜSÜN SON BULMADI İÇİN BU LABARAUVAR BULUNUP VE İÇİNDEKİ HAİNLERLE BİRLİKTE YAKIP YOK EDİLMELİ Büyük ihtimalle bu Laboratuvar İngilterede dir
    Cevapla
  • alper 3 yıl önce Şikayet Et
    Mutasyon falan abd nin yalan oyunu. Sebeb ise Çin aşılarını satilmasi
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Mutasyonunu bile kendileri çıkartıyor bu insanoğluna bir saldırı bakalım bunun altından hangi Allah düşmanı çıkacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Maç bitti! Muslera, saha içinde takım arkadaşının üzerine yürüdü
Yüzme bilmeyen metrobüse binemiyor! İstanbul'da bu da oldu