BM, Türkiye, İngiltere, KKTC ve GKRY'den açıklama! 'Kıbrıs görüşmeleri olumsuz sonuçlandı'

Cenevre'de Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye ve İngiltere garantörlüğünde yapılan Kıbrıs görüşmelerinden sonuç çıkmadı.

BM, Türkiye, İngiltere, KKTC ve GKRY'den açıklama! 'Kıbrıs görüşmeleri olumsuz sonuçlandı'
BM, Türkiye, İngiltere, KKTC ve GKRY'den açıklama! 'Kıbrıs görüşmeleri olumsuz sonuçlandı'
GİRİŞ 29.04.2021 14:03 GÜNCELLEME 29.04.2021 15:57
Bu Habere 90 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde, Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de katılımıyla 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferansın son gününde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres açıklamalarda bulundu.

BM Genel Sekreteri Guterres, "Kıbrıs sorunun çözümü için resmi görüşmelerin başlaması için yeterli ortak zemin bulamadık" dedi. Guterres, Kıbrıs meselesinde "Diyaloğu sürdürmek ve olumlu sonuçlar elde etmek için elimizden geleni yapma konusunda kararlıyız" ifadelerini kullandı. Guterres, BM'nin 2 veya 3 ay içinde yeni bir girişimde bulunacağını söyledi.

ZİRVE SONRASI PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

Cenevre'deki Kıbrıs zirvesi sonrası KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıklamalarda bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar:

"- Ortak zemin varsa resmi görüşmelere geçilebilir dedik. Eski şartlarla masaya oturmanın anlamı yok. Rum kesimi kendi isteğinin gerçekleşmesini istiyor.

- Rum Kesimi'nin amacı, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devamı ve anayasal değişiklikle Kıbrıslı Türklerin buna yama edilmesidir.

- Eşitliğe dayalı ve eşit statü tanınmadan eski şartlarda masaya oturmamız ve resmi görüşmelere başlamamızın anlamı olmaz.

- Egemen eşitliğin kabul edilmesini istiyoruz. Bu saatten sonra bu şartların oluşması da biraz da onlara kalmıştır, onların da sorumluluğundadır."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu:

"- Toplantının amacı yeni bir düzen için ortak zemin arayışıydı. Toplantıda sayın Tatar egemen eşitliğe dayalı iki devletli çözüm arayışını güçlü bir şekilde anlattı. Biz de Türkiye olarak KKTC'ye güçlü bir şekilde destek verdik.

- Rum tarafı egemen eşitliğe karşı çıktı. Görüşmelerde Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri yeni bir teklif getiremedi.

- Rum lider Anastasiadis, toplantıya yeni bir vizyon getiremedi. Takılmış plak gibi eski söylemlerini tekrarladı.

- Hem biz hem de Sayın Tatar federasyon defterini 2017'de kapattığımızı hatırlattık, ancak Rum tarafında böyle bir düşünce yok. Gazi Mağusa'nın kontrolünün AB'ye verilmesi teklifinde bulundular, bunun ciddiye alınması bile mümkün değil.

- Yunanistan ise beklendiği şekilde BMGK kararlarının arkasına sığındı. 50 yıldır sonuç vermeyen federasyon kararının arkasına sığındı.

- BM Genel Sekreteri, birkaç ay sonra yeni bir 5+1 toplantı yapmayı hedefliyor.

- KKTC'nin bağımsızlığı, egemenliği ve eşitliği konusunda ödün vermeyeceğiz."

Rum lider Nikos Anastasiadis:

"Türk tarafının iki devletli çözüm önerileri, bölünmüş adayla ilgili Birleşmiş Milletler kararlarının açık bir ihlali niteliğindedir ve asla kabul edilmeyecektir."

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab:

"Bu haftaki gayriresmi Kıbrıs çözüm toplantıları sona erdi. Resmi müzakerelerin başlamasını sağlayacak ortak zemin henüz yok, ancak tüm tarafların yakın zamanda tekrardan bir araya gelme taahhüdünü memnuniyetle karşılıyoruz. Birleşik Krallık, adil ve kalıcı bir çözüm bulunması çabalarında tüm taraflarla birlikte çalışmaya devam edecektir."

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise, Kıbrıs konulu konferansta, "Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) takındığı tavır" nedeniyle ortak zemin bulunamadığını öne sürdü.

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?

27 Nisan'da BM Cenevre Ofisi'nde başlayan 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferansa Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab heyet başkanları olarak katıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 90
  • Ali Eralp 3 yıl önce Şikayet Et
    Ecevit Koca dahi Prof. N.Erbakan ve o zamanın Gen.Kur. Bşk. S.Sancar'ın sözüne kulak verseydi, Bugün Kıbrıs diye bir problem olmazdi. Yapılacak iş gene O 'dur. Karabağ'da olduğu gibi Kıbrısın tamamını almak. AB 'linin canı kıymetidir, Şımarık çocuk Yunan'a destek verebilir, amma, CANINI vermez. Gocunanları da öte tarafa göndermeli Esasen T.C. bir temizliğe muhtaçtır..
    Cevapla
  • Çözüm buldum 3 yıl önce Şikayet Et
    Bence Türkiye Kıbrıs’ı RUM ve Avrupa’ya vererek Avrupa Birliği Üyeliği için Ve Doğu Akdeniz Ege Çözümü için TAVİZ yapmalıdır ...
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    sen kimin yerini kime veryon,kibris icin bir damla kaninmi akti
    Cevapla
  • Vay bee 3 yıl önce Şikayet Et
    Eskiden beri Kıbrıs Adası RUM Cumhuriyeti vardı ve Zaten KIBRIS RUM Kalacak ... İki Toplum EŞİT olamaz ...
    Cevapla
  • Mucahid 3 yıl önce Şikayet Et
    Yunanla neyi konuşarak hal ettik, beklendiği gibi olmuş, kardeş ve dost ülkeler tanısın KKTCyi zamanla çoğalır konjonktüre göre.
    Cevapla
  • laik 3 yıl önce Şikayet Et
    Dost ve kardes ulke diye birsey yok, cikarlar var. Hala anlamadiniz
    Cevapla
  • Ragıp 3 yıl önce Şikayet Et
    Adanın hepsini alsaydık hiç proplem olmayacaktı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Milli İrade Platformu'ndan Filistin için ortak çağrı
ABD'den sürpriz Türkiye çıkışı: Devlet içinde devlet gibi kalamaz...