Rauf Denktaş'ın İngiliz danışmanından Türkiye'ye Kıbrıs önerisi

Rauf Denktaş'ın danışmanı İngiliz siyasetçi Stephen, "Türkiye askeri ve bölgesel güç olma pozisyonunu Müslüman ülkelerin KKTC'yi tanıması için kullanmalı" dedi.

Rauf Denktaş'ın İngiliz danışmanından Türkiye'ye Kıbrıs önerisi
Rauf Denktaş'ın İngiliz danışmanından Türkiye'ye Kıbrıs önerisi
GİRİŞ 04.05.2021 10:58 GÜNCELLEME 22.05.2021 19:52
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın danışmanlığını yapan İngiliz politikacı ve hukukçu Michael Stephen, Cenevre'de Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkelerin de katılımıyla 5+1 formatında düzenlenen gayriresmi Kıbrıs konulu konferansta "KKTC ve Türkiye'nin güvenebileceği kimsenin bulunmadığını" ve Kıbrıs sorununun çözümü için en iyi yolun "iki devletli model" olduğunu belirtti.

İngiltere'de eski Muhafazakar Parti Milletvekili Stephen, Britanya Kıbrıslı Türkler Derneğinin (BTCA) düzenlediği çevrim içi toplantıda, Kıbrıs sorununa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Michael Stephen

"KIBRIS TÜRKLERİ SOYKIRIMA UĞRADI"

Stephen, milletvekili olduğu yıllarda "Kıbrıs Türk Toplumu" hakkında çalışmalar yürüttüğünü, o dönemlerde uluslararası toplumun Kıbrıslı Rumları "kurban" olarak gördüğünü, kendisinin ise Kıbrıslı Türklerin "soykırıma" maruz kaldığını keşfettiğini söyledi.

1960'lı yıllardaki Rum politikacıların "Kıbrıs'ta Rum hakimiyeti kurma" veya "Kıbrıs'ı Yunanistan'la birleştirme" politikası yürüttüğünü, bugünkü Rum siyasetçilerinin de aynı hayallere sahip olduğunu aktaran Stephen, "Onlar akıllarından bu fikri çıkarana kadar Kıbrıs'ta hem Kıbrıslı Türklerin hem Kıbrıslı Rumların kabullenebileceği bir çözüm olması mümkün değil" dedi.

ULUSLARARASI AKTÖRLERİN KIBRIS SORUNUNDA ROLÜ BULUNUYOR

Stephen, uluslararası aktörlerin Kıbrıs sorununun bir parçası olduğunu, BM ve Avrupa Birliğinin (AB) Rumları adanın egemen hükümeti olarak tanıyıp meşrulaştırdıklarını aktardı.

AB'nin hukuka aykırı davrandığına işaret eden Stephen, Rum kesiminin garantör ülkeler İngiltere, Türkiye ve Yunanistan'ın izni olmadan AB'ye katılamayacağını savunan hukukçuların bulunduğunu, Türkiye ve Kıbrıslı Türkler izin vermediği halde Kıbrıs'ın tek bir ülke olarak birliğe kabul edildiğini anlattı.

Stephen, İngiltere'nin Kıbrıs Rum kesiminde ABD'nin de kullandığı askeri üslerini tehlikeye atmamak için KKTC'nin tanınmasına yönelik kararı alamadığını ifade etti.

İngiltere'nin mevcut durumu korumaya, Kıbrıslı Türkleri iki devletli çözümden uzaklaştırmaya ve Annan Planı'nın başka bir versiyonunu kabul etmeleri için ikna etmeye çalıştığını söyleyen Stephen, "İngiltere hükümeti ve ABD, Kıbrıslı Türkleri umursamıyor. Onlar için Kıbrıs yalnızca stratejik bir değer" ifadelerini kullandı.

Stephen, "İngiltere, adadaki üslerini korumak için insan haklarını ve yasal yükümlülüklerini gözden çıkarmaya ve onların yerine stratejik çıkarlarına odaklanmaya hazır" diye konuştu.

"TÜRKİYE ASKERİ VE BÖLGESEL GÜÇ OLMA POZİSYONUNU, MÜSLÜMAN ÜLKELERİN KKTC'Yİ TANIMASI İÇİN KULLANMALI"

"Çin gibi güçlü bir ülke KKTC'yi tanıyabilir" diyen Stephen, Bangladeş'in daha önce KKTC'yi tanıdığını ancak baskılar nedeniyle bu kararı geri çektiğini, çoğunluğu Müslüman olan birkaç ülkenin KKTC'yi tanımasıyla sorunun değişebileceğini, Türkiye'nin, askeri ve bölgesel güç olma pozisyonunu Müslüman ülkelerin KKTC'yi tanıması için kullanması gerektiğini belirtti.

Stephen, Cenevre'de Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkelerin de katılımıyla 5+1 formatında düzenlenen gayriresmi Kıbrıs konulu konferansta KKTC ve Türkiye'nin güvenebileceği kimsenin olmadığını, sorunun çözümünde en iyi yolun iki devletli model olduğunu vurguladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 40
  • Bozkurt 3 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrıs ve diğer adalar bizimdir Rumlar Fransa ve İngiltere orada isgalcidir.vakti gelende tek tek alırız. Kudüs'e giden yol kıbrıstan geçer.
    Cevapla
  • gurbetci 3 yıl önce Şikayet Et
    yüzüne bakilmayan kosova bile tanildi
    Cevapla
  • Koray Derik 3 yıl önce Şikayet Et
    macaristan türkçe konuşan ülkeler konseyinde gözlemci üye fakat kktc üye yapılmamış. öncelikle kktc yi türkçe konuşan ülkeler konseyine asil üye yapmalıyız. islam işbirliği teşkliatının ilk toplantında üye ülkeleri kktc yi resmen tanımaya davet etmeliyiz. kararlı olursak ve ısrar edersek tanımak zorundalar. resmen tanınma olursa rumlar ve rumları destekleyen ülkeler geri adım atar ve adil bir çözüm şansı olabilir.
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    azarbeycan ve pakistan haric,diger müslüman denilen ülkeler ellerinden gelse türkleri bir kasik suda bogarlar,türklerin kibris görüsmelerine bundan böyle, kesinlikle katilmamalari gerekir.
    Cevapla
  • Zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Evet, ne duruyoruz ki? Önce Azerbaycan ve ardından Pakistan, Endonezya ve Malezya, Libya ve atom geliştirmede kendini koruduğumuz hain İran ile Irak ...Kıbrısı mutlaka tanımalıdırlar. Eğer İran tanımızda ve ayak direnirse İsrail ile stratejik antlaşma yapılmalı ve tam da İran sınırında İsrail için Van Havaalanı tahsis edilmelidir. 50 yıldır PKK belası ile uğraşmamıza sebep Hafız ESAD ve İran devletidir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!
Kritik haftaya girdik! Faiz indirimi kapıda mı?