NATO'dan son dakika açıklaması: Çin düşmanımız değil!
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO zirvesi öncesinde basın mensuplarına gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Stoltenberg, Çin'in düşmanları olmadığını ifade etti.3
NATO üyesi ülkelerin liderleri, çok sıkı güvenlik önlemleri ve koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler altında NATO karargahında bugün bir araya geliyor. Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahı, yoğun gündemle toplanacak 30 müttefik ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını ağırlıyor.
NATO'NUN YOĞUN GÜNDEMİ
NATO Zirvesi'nin başlıca konuları arasında İttifakın gelecek 10 yılına yön verecek yol haritası hakkındaki kararlar, NATO'nun stratejik konsepti, Rusya, Çin'in yükselişi, iklim değişikliğinin güvenliğe etkisi, siber tehditler ve yıkıcı teknolojiler, Afganistan'daki NATO misyonunun sonlandırılması gibi birçok başlık bulunuyor.
ÇİN DÜŞMANIMIZ DEĞİL
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in gündeme ilişkin ilk açıklamaları şöyle:
* Çin'le yeni bir Soğuk Savaş yok.
* Çin'in bizim değerlerimizi paylaşmadığını biliyoruz. İttifak olarak ortak bir yanıt vermeliyiz. Çin düşman değil.
RUSYA İLE İLİŞKİLER
Rusya ile ilişkilere de değinene NATO Genel Sekreteri, Moskova yönetimi ile soğuk savaştan bu yana ilişkilerin en düşük seviyede bulunduğunu ifade etti.
* Rusya ile ilişkilerimiz Soğuk Savaş'tan bu yana en düşük seviyesinde. Bunun nedeni Rusya'nın saldırgan eylemleri. İnanıyorum ki liderler Rusya'ya yönelik 'diyalog ile birleştirilmiş güçlü savunma' şeklindeki ikili yaklaşımımızı teyit edecek.
* Rusya ile diyalog çabalarını sürdüreceğiz. Diyalog güçsüzlük değil aksine -birlikte durduğumuz sürece- bir güçlülük emaresi. ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya lideri Vladimir Putin'in görüşecek olmasını memnuniyetle karşılıyorum.
AFGANİSTAN'DAN ÇEKİLME SÜRECİ
* (Afganistan'dan çekilme) Havaalanı dahil kritik altyapıların nasıl sürdürülebilir olacağı konusunda da çalışıyoruz. NATO destek sağlamayı planlıyor. Kabil'de uluslararası bir havalimanını nasıl sürdürülebilir yapacağımız konusunda ABD ve Türkiye gibi bazı NATO ülkeleri de doğrudan diyalog içindeler. Bu hem NATO müttefikleri hem de tüm uluslararası camia için diplomatik mevcudiyet ve yardımların devamı bakımından önemli.