Fransa'da Ermeni iddialarını reddeden Türk öğrenciye soruşturma

Fransa'da derste öğretmeninin 1915 Olaylarına ilişkin iddialarını reddeden Türk asıllı lise öğrencisi Altay, öğretmeni ile okulu tarafından bunun bir suç olduğu gerekçesiyle hapis ve para cezasıyla korkutulduktan sonra aşırıcılıkla suçlandı

Fransa'da Ermeni iddialarını reddeden Türk öğrenciye soruşturma
Fransa'da Ermeni iddialarını reddeden Türk öğrenciye soruşturma
GİRİŞ 16.06.2021 14:46 GÜNCELLEME 16.06.2021 15:13
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

1915 Olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına itiraz etmek Fransa yasalarınca suç sayılmadığı halde, 2 Haziran'da tarih dersinde öğretmeninin anlattığı Ermeni tezlerini ve soykırım iddialarını kabul etmeyen Altay, hapis tehdidi, sindirme ve radikalizmle ilişkilendirilme girişimleriyle karşı karşıya kaldı.

Güvenlik gerekçesiyle soyadlarını paylaşmayan Altay ve ailesi yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Bourgogne-Franche-Comte bölgesinde yaşayan Altay, öğretmeninin 2 saatlik dersin bir saatini tamamen Ermeni iddialarına ayırdığını ve 40 dakika boyunca "Türklerin Ermenileri, sivilleri öldürdüğünü" söylediğini aktardı.

"En sonunda dayanamadım, sakince 'Delil var mı?" diye sordum. Öğretmen, bana sinirlenerek 'Buna nasıl itiraz edebilirsin?' dedi. Ben de sakince bildiklerimi anlattım. Bir öğrenci daha üzerime bağırarak geldi. Ben yine sakinliğimi korudum." ifadelerini kullanan Altay, öğretmenin kendisini iddialara itirazı nedeniyle hapis cezası almakla korkuttuğunu belirtti.

Altay, babasına 4 Haziran Cuma gününe randevu veren okul yönetiminin kendisini "Ermeni soykırımını reddetmek" ile suçladığını, 1 yıl kadar hapis yatabileceğini söylediklerini dile getirdi.

Biraz araştırdığında, Fransa'da bunun yasalara göre suç olmadığını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) 1915 Olaylarını soykırım olarak tanımlamayı mecbur tutmadığını gördüğünü ifade eden Altay, 9 Haziran'da da istihbarat birimi tarafından ifadeye çağrıldıklarını söyledi.

"MÜSLÜMAN KİMLİĞİYLE SORGULANDI"

Genç liseli kendisine hukuken yasak bir şey yapmadığını ileten ve çok nazik davranan istihbarat birimlerinin, buna rağmen annesinin kardeşlerinin ismini sorduğunu, sosyal medya hesaplarını ve şifrelerini aldığını ve dini sorular sorduğunu kaydetti.

"Müslüman mısın, dinini yaşıyor musun, namaz kılıyor musun gibi sorular sordular. Hatta bir gruba bağlı mısın, dediler. Bağlı değilim dedim." ifadelerini kullanan Altay, bu süreçte büyük bir stres altına girdiğini, sınavlarına konsantre olamadığını, geleceğinden ciddi endişe duyduğunu vurguladı.

Altay, "Okulda konuşmak, elimi kaldırarak söz almak istemiyordum. Okula gitmekten çekiniyordum, herkes ne olduğunu biliyordu." diye konuştu.

Baba Aydın da Altay'ın öğretmeninin cep telefonuna bıraktığı "beni acilen arayın" mesajı üzerine okulu aradığını, okul müdürünün "Oğlunuz çok kötü bir olayla karşı karşıya, para cezası, hapis cezası alabilir" şeklinde konuştuğunu, olayı çok büyüttüklerini ifade etti.

Okula görüşmeye gittiğinde Fransa'da ifade özgürlüğü olduğunun altını çizdiğini, 'oğlumun ifade özgürlüğünü kısıtlayamazsınız' şeklinde itiraz ettiğini kaydeden Aydın, "Çocuğumun özgüvenini kırmayın, okulda şu an konuşması, kendi düşüncelerini ifade etmesi çok önemli." dediğini aktardı.

"MADEM SUÇ DİSİPLİN CEZASI VERİN"

Aydın, öğretmeninin Altay'ın yaptığını çok büyük suç olarak nitelemesi üzerine, "Madem suç, disiplin cezası verin, 2 hafta okuldan uzaklaştırma cezası verin." dediğini, müdürün veremeyeceklerini söylediğini ifade etti.

Ertesi hafta kendilerini çağıran istihbarat birimlerine oldukça nazik davrandıklarını söyleyen baba Aydın, "Sadece bir dakika Ermeni meselesini, sonrasında hep radikallik, din üzerine konuştuk. 'Dinci misiniz, hangi derneğe bağlısınız, ibadet yapıyor musunuz, işten sonra ne yapıyorsunuz, spor yapıyor musunuz, hangi tür videolar izliyorsunuz gibi sorular sordular, bunları araştırdılar." dedi.

Aydın, sıradan Müslümanlar olduklarını, başka tarafa çekilecek durumları olmadığını söylediklerini dile getirdi.

Kendileriyle iletişime geçen Türkiye'nin Strazburg Konsolosluğu ve avukatların, olayların büyümemesi, Altay'ın geleceği için sakin durma tavsiyesi verdiğini belirten Aydın, olayın olduğu günde bu yana suç olmayan bir şeyin büyütülmesi ve hapis tehdidi nedeniyle büyük stres içerisinde kaldıklarını anlattı.

Baba Aydın, "O günden bu yana biraz bunalımdayım. Çok endişeli olduğum için iş yerimden de izin verdiler. Oğlumun psikolojisi bozuldu bu süreçte. Fransa'da kimse bize destek çıkmadı bu konuda, sadece iş arkadaşlarım destek oldu. Fransa yönetiminden kimse beni aramadı." ifadelerini kullandı.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE TAKILDI

Anne Aysel de oğlunun geleceğinden ciddi endişe duyduğunu, sokakta bir şey yapılmasından korktuğunu dile getirdi.

"Benim çocuğum kimseyi öldürmedi, yaralamadı, hırsızlık yapmadı."diyen anne, ötekileştirildiklerini hissettiğini ancak çocuklarına her anlamda güvendiğini söyledi.

Fransa’da 29 Ocak 2001’de çıkan yasayla 1915 Olayları “sözde soykırım” olarak kabul edilirken, bunu reddedenleri cezalandırmaya yönelik 2012’deki yasa ise Anayasa Konseyince ifade özgürlüğüne aykırı bulunarak iptal edildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • Güzel İnsan 3 yıl önce Şikayet Et
    Soykırım denince akla gelen ilk Ülke Fransadır nokta.
    Cevapla
  • Akıncı Imam 3 yıl önce Şikayet Et
    Fransa kadar leş ülkede fazla yok dünyada...
    Cevapla
  • neyse o 3 yıl önce Şikayet Et
    Soykırım yapanlar ancak soykırım yapanları destekler kafir oğlu kafirler
    Cevapla
  • Ordulu 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkler Fransa da devlet okula gitmesinler. Hatta müslümanlar. Özel okulara geçiş yapsınlar. Olmadı ülkeyi terk etmeyi düşünsünler. Sokaklara çıkıp protesto etsinler. Ama kesinlikle boyun eğmesinler ! Altay kardeşimi tebrik ediyorum. Boynunuzu hiçbir zaman kâfirler karşısında eğmeyin. Ve korkmayın !
    Cevapla
  • Seferi 3 yıl önce Şikayet Et
    Soykırımın her türlüsünü uygulayan Fransızların konuşmaya hakkı ve hukuku yoktur...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İş dünyasından peş peşe faiz indirim açıklaması
Bayraktar AKINCI’dan süpersonik füze ile tam isabet!