Dünyada 'Pegasus' skandalı büyüyor! Macron şoku!
İsrailli teknoloji şirketi NSO Group’un geliştirdiği 'Pegasus' adlı casus yazılıma ilişkin sızan veritabanında Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un kullandığı telefon numaralarının da bulunduğu ortaya çıktı. İşte listede adı geçen liderler...
Geçtiğimiz günlerde, İsrail merkezli siber silah firması NSO Group tarafından geliştirilen "Pegasus" casus yazılımı kullanılarak dünya genelinde 50 binden fazla kişinin telefonunun hedef alındığının ortaya çıkması, dünya genelinde gündem olmuştu.
MACRON İDDİASI
Fransa merkezli Le Monde gazetesi, Pegasus casus yazılımı kullanılarak Fas hükümetinin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a ait akıllı telefonun gözetlediğini iddia etti.
Fas’ın 2019'da Cumhurbaşkanı Macron'u, Fransa'nın eski Başbakanı Edouard Philippe'i ve hükümetin diğer 14 üst düzey üyesini dinlemeyi hedeflediğini iddia edilen haberde, Macron'un hedef alınan telefonunu en az 2017'de Cumhurbaşkanı seçildiğinden bu yana kullandığı kaydedildi.
İddiaların ardından Elysee Sarayı tarafından yapılan açıklamada, "Eğer bu bulgular doğruysa, bu çok ciddi bir durum. Tüm ışık bu açıklamalara tutulacak" ifadeleri kullanıldı. Fas hükümeti ise iddialara yönelik henüz bir açıklamada bulunmadı.
Fas istihbaratı, Macron'un neredeyse tüm özel bilgilerine erişmiş olabilir
Le Monde tarafından yayınlanan iddiaların gerçek olması ve Pegasus casus yazılımının gerçekten Cumhurbaşkanı Macron'un telefonuna yüklenmiş olması halinde, Fas istihbaratının potansiyel olarak Macron'un gündemi, metin mesajları, potansiyel hassas e-postaları ve telefon görüşmeleri dahil olmak üzere neredeyse tüm özel bilgilerine erişebileceği ifade ediliyor. Ayrıca Fas'ın teorik olarak bu sayede telefonun mikrofonunu açabileceği veya kamerasını istediği zaman etkinleştirebileceği belirtiliyor.
Paris Savcılığı, Pegasus'a yönelik soruşturma başlattı
Fransa'da, aralarında önde gelen Fransız haber kuruluşlarına üye gazetecilerinde bulunduğu en az bin Fransız vatandaşının bilgisayar korsanlığıyla hedef alınmıştı. Bugün Paris Savcılığı tarafından olaya ilişkin yapılan açıklamada, gazetecilerin şikayette bulunmasının ardından Pegasus'a yönelik soruşturma başlattığı kaydedildi. Soruşturmanın ise, aralarında mahremiyet ihlali, bir bilgisayar sistemine sahte erişim ve yazışmaya müdahale gibi birtakım suçlamaları içerdiği bildirildi.
'ŞOKE EDİCİ DETAYLAR'
Fransa Hükümet sözcüsü Gabriel Attal dün yaptığı basın açıklamasında, haberlerde yer alan Pegasus'un yaygın kullanımıyla ilgili açıklamaları, "Kesinlikle şok edici gerçekler. Eğer kanıtlanırlarsa, son derece ciddi bir durum" olarak nitelendirdi.
DÜNYA LİDERLERİNİN TELEFONLARI ELE GEÇİRİLDİ
NSO Group tarafından geliştirilen Pegasus casus yazılımı kullanılarak, telefonları ele geçirilen 50 binde fazla kişinin arasında birçok dünya liderinin ve üst düzey yetkilinin de yer aldığına inanılıyor. Bu liderler arasında Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Pakistan, Mısır ve Fas Başbakanları ve Lübnan, Uganda ve Belçika gibi ülkelerden 7 eski hükümet Lideri ile Fas Kralı 6. Muhammed yer alıyor.
Yazılım ile ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri ve Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) en az bir çalışan ile toplamda 34 ülkeden 600'den fazla yetkili ve politikacının hedef alındığı belirtiliyor.
LİSTEDE TÜRKİYE DE VAR
Bu 34 ülke arasında ise, ABD, İngiltere, Afganistan, Azerbaycan, Bahreyn, Burundi, Butan, Çin, Kongo, Mısır, Macaristan, Hindistan, İran, Kazakistan, Kuveyt, Mali, Meksika, Nepal, Katar, Ruanda, Suudi Arabistan, Togo, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de bulunuyor.
Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri'nin istihbarat birimi olan "Unit 8200'ün" 3 eski üyesi tarafından kurulan NSO Group tarafından yapılan açıklamalarda, firmanın casus yazılımlarını teröristlere ve suçlulara karşı kullanılmak üzere hükümetlere sattığını ve Pegasus'un "on binlerce" hayat kurtardığı iddia ediliyor.
Uluslararası medya kuruluşlarından oluşan bir kurul tarafından pazar günü yayınlanan haberlerde ise, yazılımın gazetecilere, siyasi liderlere, muhalif politikacılara ve aktivistlere karşı kullanıldığının tespit edildiği belirtiliyor. Ayrıca NSO Group, varlığı ilk olarak 2016 yılında keşfedilen Pegasus yazılımına ek olarak İsrail hükümeti için korona virüs (Covid-19) "takip ve izleme" uygulamaları da oluşturuyor.
LİSTEDE İSİMLERİ YER ALAN SİYASİLER ŞÖYLE:
- Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa: 2019'da Ruanda tarafından seçilmiş görünüyor.
- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: 2019'da Fas tarafından 'şüpheli kişi' olarak seçilmiş görünüyor. Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "Bu kanıtlandığı takdirde çok ciddi bir şey. Bu medya ifşaları tam olarak aydınlatılacaktır" ifadesi yer aldı.
- Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus: 2019'da Fas'ın ilgisini çekmiş görünüyor.
- Eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri: 2018-2019'da Birleşik Arap Emirlikleri tarafından seçilmiş görünüyor.
- Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel: Belçika Başbakanı olduğu dönemde, 2019 yılında Fas tarafından 'şüpheli kişi' olarak seçilmiş.
- Fas Kralı 6. Muhammed: Kendi ülkesinin güvenlik güçleri tarafından 2019'da 'şüpheli kişi' olarak seçilmiş görünüyor.
- Fas Başbakanı Saadeddin el-Osmani: Kendi ülkesindeki unsurlarca 2018-2019 yıllarında 'şüpheli kişi' olarak seçilmiş görünüyor.
- Pakistan Başbakanı İmran Khan: 2019'da Hindistan tarafından seçilmiş görünüyor.
- Eski Meksika Cumhurbaşkanı Felipe Calderon: 2016-2017'de eşi Margarita Zavala'nın başkanlık için yarıştığı dönemde, NSO'nun Meksikalı bir müşterisi tarafından seçildiği düşünülüyor.
- ABD-İran Nükleer Anlaşmasının baş müzakerecisi Amerikalı diplomat Robert Malley: 2019'da Fas tarafından 'şüpheli kişi' olarak seçilmiş görünüyor. NSO şirketi, "müşterisi olan hükümetlerin 'Pegasus' yazılımını ABD numaralarına karşı kullanmalarının engellendiğini" açıkladı.
-
Mehmet57 3 yıl önce Şikayet EtYahu bu artık bilinen bir şey gizli değil ki bunu sağır sultan bile biliyor herkes ona göre tedbirini almış duyulması gereken neyse onu telefonda söyler özelinise başka yoldanBeğen
-
Vay bee 3 yıl önce Şikayet EtTürkiye’den Kim dinlenmiş Açıklayınız ...Beğen Toplam 5 beğeni
-
Faruk 3 yıl önce Şikayet EtHer yer dinleniyor. Casusluk başlı başına bir yatırım oldu. Bizim Çankaya Köşkü köstebek yuvası gibiydi. Saray diyenlerin karın ağrısı buradan geliyor. Çünkü artık dinlenemiyor.Beğen Toplam 19 beğeni
-
misafir 3 yıl önce Şikayet EtAynı yazılımı bizimkiler de satın almış.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Etİsrail kendi adamları makronu bile dinliyorki her an şantaj yapabilsin diye suçuda sözde müslüman bir ülkenin üzerine atacaklar.Beğen Toplam 9 beğeni